Симбіоз штучного інтелекту і систем керування судновою електроенергетичною установкою: сучасне та майбутнє - Сіманенков , А.Л.; Самойлов , С.О. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2025)
Стаття присвячена актуальній проблемі підвищення ефективності, безпеки та екологічності морського транспорту. Основна ідея статті полягає в тому, що цієї мети можна досягти шляхом інтеграції технологій штучного інтелекту (ШІ) в суднові автоматизовані електроенергетичні системи (САЕЕС). Перша частина дослідження присвячена еволюції архітектури САЕЕС та шести основним стратегіям управління енергопостачанням: централізовані та децентралізовані системи, ієрархічні, керування на основі модельного прогнозування, агентно-орієнтовані та системи управління енергоспоживанням. Аналіз кожного підходу включає його переваги та недоліки у розрізі таких параметрів, як ефективність, стабільність, витрати на впровадження та обслуговування, вплив на навколишнє середовище, складність та масштабованість. Друга частина статті зосереджена на огляді застосування технологій ШІ в морській індустрії. Було представлено практичні приклади інтеграції ШІ в морську галузь, зокрема в навігації, діагностиці та оптимізації маршрутів. Також увага була зосереджена на перевагах інтеграції ШІ в САЕEС. Було виявлено, що цей симбіоз може покращити кожен ключовий параметр у цих системах. Основні виклики пов'язані з глобальними питаннями безпеки та кібербезпеки систем штучного інтелекту, спеціальною кваліфікацією працівників, складністю інтеграції з існуючими системами, гарантією стабільності та передбачуваності алгоритмів штучного інтелекту, проблемами якості та стандартизації даних, регуляторними та етичними аспектами. Крім того, у статті представлені потенційні напрямки майбутнього розвитку симбіозу штучного інтелекту та систем керування судновою енергосистемою. Основна мета охоплює подальшу автоматизацію систем керування, інтеграцію з новими джерелами енергії, оптимізацію роботи суднового обладнання та вирішення наявних проблем та обмежень