Цифрові технології відстеження та супроводження суден на внутрішніх водних шляхах - Долинська , Н.Б.; Калініченко , Є.В. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2025)
У статті досліджено можливості застосування сучасних цифрових технологій для вирішення проблем забезпечення належного рівня безпеки судноплавства. Зокрема, розглянуто використання систем автоматичної ідентифікації суден, річкових інформаційних служб, геоінформаційних систем, технологій обробки великих даних, а також інструментів Індустрії 4.0. Акцентовано увагу на необхідності інтеграції цифрових технологій для створення єдиного інформаційного середовища, що дозволяє забезпечити повноцінний обмін навігаційною, гідрографічною та метеорологічною інформацією між усіма учасниками транспортного процесу. У межах дослідження проведено класифікацію інформаційних потреб користувачів систем моніторингу суден залежно від типів інформації (динамічна, напівдинамічна та статична), а також визначено функціональні вимоги до цифрових систем супроводження та відстеження суден. Встановлено, що для підвищення ефективності таких систем необхідно забезпечити високу швидкість оновлення інформації в реальному часі, сумісність форматів обміну даними, інтеграцію з існуючими системами управління судноплавством і можливість використання прогнозних моделей для прийняття оптимальних управлінських рішень. Результати дослідження підтверджують доцільність впровадження комплексних цифрових платформ, які поєднують можливості сучасних інформаційних технологій для покращення якості управління судноплавством на внутрішніх водних шляхах. У статті сформульовано рекомендації щодо подальшого розвитку інтелектуальних систем моніторингу та супроводження суден, які передбачають інтеграцію цифрових рішень на основі технологій штучного інтелекту та обробки великих даних, розробку єдиної цифрової архітектури для управління рухом суден, а також впровадження сучасних методів прогнозування та аналізу навігаційних ризиків. Отримані результати мають практичне значення для проєктування та впровадження сучасних інформаційних систем у сфері внутрішнього водного транспорту, сприяючи підвищенню конкурентоспроможності та сталому розвитку транспортної галузі України та Європейського Союзу