Математичне моделювання систем забезпечення дуттям групи доменних печей через загальний колектор - Kravchenko, V. P. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2016)
В роботі розглянуто два типи систем забезпечення дуттям групи доменних печей - з одним та двома загальними колекторами. Перша система складається із чотирьох турбокомпресорів, які працюють паралельно на один спільний колектор, і чотирьох доменних печей, які одержують дуття із цього колектору. Для такої системи знайдено диференційне рівняння, яке описує зміну тиску у загальному колекторі в залежності від параметрів дуття, яке споживають доменні печі, а також від режиму роботи турбокомпресорів, які працюють паралельно на цей колектор. Друга система забезпечення дуттям складається з такої ж кількості турбокомпресорів і доменних печей, але вона має два спільних колектори, з’єднаних між собою спільним трубопроводом. Для такої структури знайдена система із двох диференційних рівнянь, які описують залежність тиску дуття від параметрів турбокомпресорів і режиму роботи доменних печей. Знайдені диференційні рівняння для обох типів систем забезпечення дуттям є диференційні рівняння з випадковими коефіцієнтами. Показано, що замінюючи ці випадкові коефіцієнти їх середніми значеннями, а потім розглядаючи сталий режим роботи систем, можливо розрахувати параметри турбокомпресорів, які забезпечують доменні печі дуттям з заданими параметрами. Для кожного типу систем розглянуті конкретні приклади, в яких для заданих типів доменних печей одержані необхідні параметри турбокомпресорів. Показано, що другий тип систем є більш бажаним, хоча і потребує підвищених параметрів турбокомпресорів