Удосконалення конструкції шнека екструдера для переробки вторинних полімерів - Kukhar, V. V.; Nesterov, O. Yu. (Вісник Приазовського Державного Технічного Університету. Серія: Технічні науки, 2017)
В роботі проаналізовані деякі способи утилізації відходів полімерних матеріалів, показана перспективність розвитку теорії та технології процесів екструдування та соекструдування. Метою даної роботи було аналітичне дослідження та удосконалення роботи екструдера для переробки полімерних матеріалів шляхом визначення потрібних конструктивних параметрів шнека (черв’яка). Завдяки цьому покращуються умови роботи пристрою та досягається більш повна переробка прес-маси за рахунок вирівнювання протитиску і насосного ефекту у всіх зонах, вирівнювання продуктивності по зонах екструдера, що виключає його переривисту роботу, обриви та різнотовщинність виробів. Шляхом аналітичного розгляду процесу екструдування у різних зонах екструдера, які характеризуються різними температурними умовами й насосним ефектом, отримана розрахункова формула для визначення кута нахилу гвинта шнека на кожній ділянці екструдера, що дозволяє вдосконалити конструкцію машини