DOI: https://doi.org/10.26641/2307-0404.2014.4.35814

Health-defining technology as an interaction of adolescents, family, school and the environment.

S. А. Schudro

Abstract


The main recommendations on health promotion and formation of healthy lifestyles, hygiene education of children and adolescents, formulated in the concept of the European Regional Bureau of World Health Organization are considersed. Low efficiency of clinical and preventive strategies in medicine, which is almost exhausted its resources requires the development of new health-preserving strategies. We have proposed health-defining technology at school, which includes an assessment of health status of adolescents by its components and determines compensatory-adaptive potential, total risk stratification, therapeutic and preventive measures, immediate and long-term evaluation of effectiveness, prediction of further health status of adolescents. The system of treatment and preventive measures should be based on close interaction of school family-environment and have four components: physical, psychological, social and psycho-social. Implementation of health-defining technologies in general education establishments allowed to improve effectiveness of treatment and prophylaxis by 22.4% (20.3% - without optimizing actual nutrition, 24.5% − with optimization of actual nutrition at the expense of Vitrum junior and natural honey).

Keywords


health-defining technology; adolescent; compensatory-adaptive potential; therapeutic and preventive measures

Full Text:

PDF

References


Гайдаєв Ю.О. Проблеми здоров’я і продов¬ження середньої тривалості якісного життя / Ю.О. Гай¬даєв // Збірник наукових праць співр. ім. П.Л. Шупика. – 2007. – Т. 2, вип. 16. – С. 3–17.

Европейская база данных “Здоровье для всех” [онлайновая база данных] / Копенгаген, Европейское региональное бюро Всемирной организации здравоох¬ра¬нения, 2009 г. // Режим доступа: (http://www. euro.who.int/hfadb; по состоянию на декабрь 2013 года).

Збірник рецептур страв та кулінарних виробів: для підприємств громадського харчування / [авт.-упо¬ряд. О. І. Здобнов, В. О. Циганенко, М. І. Пересічний]. – К.: А.С.К., 2002. – 656 с.

Клиническая оценка биохимических показа¬телей при заболеваниях внутренних органов / под ред. В.Г. Передерия, Ю.В. Хмелевского. – К.: Здоров’я, 1993. – 191 с.

Концепція поліпшення продовольчого забез¬печення та якості харчування населення. Офіц. вид. // Офі¬ційний вісник України. – 2004. – № 21. – С. 101–104.

Кучма В.Р. Підросток. Физиолого-гигиени¬чес¬кие и психосоциальные основы обучения и воспи¬тания / В.Р. Кучма, Л.М. Сухарева, К.Э. Павлович. – М.: МИОО, 2004. – 280 с.

Липперт Г. Международная система единиц в медицине / Г. Липперт; [пер. с нем. М.Н. Молоден¬кова]. – М.: Медицина, 1980. – 207 с.

Методические рекомендации по вoпросам изу¬чения фактического питания и состояния здоровья населения в связи с характером питания / Сост. Зайченко А.И., Волгарев М.Н., Бондарев Г.И. [и др.] – М., 1984. – 113 с.

Новые возможности профилактической меди¬цины в решении проблем здоровья детей и под¬ростков России. Комплексная программа научных исследований “Профилактика наиболее распространенных заболеваний детей и подростков на 2005-2009 гг.” / А.А. Баранов, В.Р. Кучма, В.А. Тутельян, Б.Т. Величковский. – М.: ГЭОТАР-Медиа, 2006.-120 с.

Норми фізіологічних потреб населення Ук¬раїни в основних харчових речовинах та енергії: наказ МОЗ України від 29.07.1999 року № 26606/15 [Елек¬трон¬ний ресурс]. – Режим доступу: [WWW-документ]. URL http: // www. ifp. Kiev. ua

Полька Н. С. Сучасні підходи до оцінки стану здоров’я в гігієні дитинства / Н.С. Полька, О.В. Берд¬ник // Журнал НАМН України. – 2013. – Т. 19, № 2. – С. 226–235.

Посібник з клінічної лабораторної діагностики / за ред. проф. В. Г. Денисюка. – К.: Здоров’я, 1992. – 295 с.

Тутельян В.А. О нормах физиологических по¬требностей в энергии и пищевых веществах для раз¬личных групп населения Российской Федерации / В.А. Тутельян // Вопросы питания. – 2009. – № 1. – С. 4–15.

Химический состав пищевых продуктов: Справочные таблицы. В 2 т. Т. 1 / ред. Скури¬хин И.М., Шатерников В.А. – М.: Легкая и пищевая промышленость, 1984. – 224 с.

Химический состав пищевых продуктов: Спра¬вочные таблицы в 2 т. Т. 2 / ред. Скурихин И. М., Шатерников В. А. – М.: Агропромиздат, 1987. – 224 с.

Хмелевский Ю. В. Основные биохимические ко¬н¬станты человека в норме и при патологии / Ю.В. Хме¬левский, О. К. Усатенко. – К.: Здоров’я, 1987. – 160 с.

Щудро С.А. Інформаційна технологія аналізу динаміки захворюваності підлітків / С.А. Щудро // Сб. наук. праць НМАПО ім. П. Л. Щупика. – К., 2013. – Вип. 22, № 3. – С. 315-325.

Щудро С.А. Методологічні підходи до оцінки здоров’я підлітків / С.А. Щудро // Мед. перспективи. – 2013. – Т.18, № 2. – С. 120–127.

REFERENCES

Gaydayev YA. [Health problems and continued quality of life expectancy]. Zbirnic naukovix prats NMAPO im. P.L.Schupica. 2007;16:3-17. Ukrainian.

European database “Health for all” [on-line database]. Copenhagen, European regional bureau of Worldwide organization of health protection; 2009. Avai¬lable from: http://www. euro.who.int/hfadb. Russian.

Zdobnov AI, Zyganenko VA, Ordinary MI. [Col¬lection of recipes of dishes and food products: For catering]. К.А.С.К. 2002;656. Ukrainian.

Perederiy VG, Xmelevskiy YV. [Clinical eva¬luation of biochemical parameters in internal diseases]. K. Zdorovye. 1993;191. Russian.

[The concept of improving food security and nutrition of population]. Oficiyniy visnic Ukraine. 2004;21:101-4. Ukrainian.

Kuchma BP, Suchareva LM, Pavlovich KE. [Teenager. Physiological-hygienic and psychosocial bases of training and education]. M. Mioo. 2004;280. Russian.

Lippert G. [International System of Units in medicine.] M. Medicina. 1980;207. Russian.

Zaychenko AI, Volgarev MN, Bondarev GI. [Gui¬delines on issues of studing dietary intake and health status of the population due to the nutrition character]. M. 1984;113. Russian.

Baranov AA, Kuchma BR, Tutelyan BA, Veli¬chkovskiy BT. [New possibilities of preventive medicine in addressing health problems of children and adolescents in Russia. A comprehensive research program "Prevention of the most common diseases of children and adolescents, 2005-2009."]. Moskva. Geotar–Media. 2006;120. Russian.

Norms of physiologic needs of population of Ukraine in the main nutritive substances and energy. Order of HM of Ukraine from 29.07.1999 № 26606/15 [Electron resource]. [WWW-document]. Available from: http: // www. ifp. Kiev. ua

Polka NS, Berdnyk OV. [Current approaches to assessing health status in childhood hygiene]. Ghurnal NAMN of Ukraine. 2013;19(2):226–35. Ukrainian.

Denisyuk VG. [Manual on Clinical Laboratory diagnosis]. K. Zdorovya. 1992;295. Ukrainian.

Tutelyan BA. [Norms of physiological needs for energy and nutrients for different groups of population of the Russian Federation]. Voprosi pytaniya. 2009;1:4–15. Russian.

Skurihin IM, Shaternikov VA. [The chemical com¬po¬sition of foods: Reference tables in 2 vol.]. M. Legkaya i pyschevaya promishlennost. 1984;224. Rus¬sian.

Skurihin IM, Shaternikov VA. [The chemical com¬position of foodstuff: Reference tables in 2 vol.]. M. Agropromizdat. 1987;224. Russian.

Khmelevskiy YuV. [Basic biochemical constants of human in the norm and in disease]. K. Zdorovye. 1987;160. Russian.

Schudro SA. [Information technology of analysis of dynamics of adolescent morbidity]. Zbirnik naukovyh prats NMAPO named after P.L. Schupika. 2013;22(3):315–25. Ukrainian.

Schudro SA. [Methodological approaches to the assessment of adolescent health]. Medicni perspektivi. 2013;18(2):120–7. Ukrainian.


GOST Style Citations






 

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License