Стабілізаційна політика як механізм забезпечення соціально-економічного згуртування: висновки з досвіду антикризового регулювання Польщі

Автор(и)

  • Міхал Габріель Вожняк Доктор наук, професор Університету економіки Кракова, завідувач кафедри прикладної економіки, Poland

Ключові слова:

Економічний розвиток, соціально-економічна політика, економічна ситуація, польська економіка, українська економіка

Анотація

Автор статті розглянув дію кризових факторів на економіки Польщі та України в період впровадження економічної політики 2008—2010 рр. Представлені наукові висновки свідчать про те, що навіть за умов кризи різнопланові економічні політики мають відповідати вимогам інтегрованого розвитку. Ґрунтуючись на міжнародному досвіді, автор доводить, що альтернативна антикризова політика, яка не підриває вихідних умов довгострокового розвитку, а слугує зміцненню соціально-економічного об’єднання, є логічною. Така політика потребує дотримання принципу об’єктивного розподілу коштів, спрямованих на подолання кризових явищ, принципу справедливості у ставленні до різних поколінь громадян і дотримання принципу субсидіарності, узгоджених дій у використанні коротко- і довгострокових інструментів, спрямованих на ліквідацію загроз ефективному розвитку, активної злагодженої макро- та мікроекономічної антикризової політики, що відповідатиме доктринам стабільних державних фінансів, забезпечення оптимальних, для інтегрованого розвитку співвідносин між витратами домогосподарств і приватного сектору та державними витратами, об’єднання всіх соціальних груп довкола впроваджуваних антикризових політик, так само, як і на шляху загроз комплексному розвитку.

Біографія автора

Міхал Габріель Вожняк, Доктор наук, професор Університету економіки Кракова, завідувач кафедри прикладної економіки

Міхал Габрієль Вожняк, доктор наук, професор Університету економіки Кракова, завідувач кафедри прикладної економіки. Сфера досліджень: аналіз порівняльних економічних систем, економічне зростання, соціальна нерівність, людський капітал. Список наукових праць доступний за посиланням: http://www.uek.krakow.pl

Посилання

Барбер Б.Р. Споживане. Як ринки псують дітей, роблять дорослих дітьми і поглинають громадян в цілому. — Варшава: МУЗА, 2007.

Деборд Г. Суспільство спектаклю. — Варшава: Państwowy Instytut Wydawniczy, 2006.

МВФ, 2010, Дані Міжнародного валютного фонду в режимі реального часу // www.imf.org. — 2010. — 15 листопада.

Новий кредит МВФ для України. Тиждень на Сході // аналітичний бюлетень. Росія, Кавказ, Центральна Азія. — 2010. — № 24 (142). — 3.07; англомовна версія цього бюлетеня: «Eastweek».

Роулс Дж., Теорія справедливості. — Варшава: Państwowe Wydawnictwo Nnaukowe, 1994.

Ліссабонська стратегія зростання та зайнятості // Звіт Групи вищого рівня на чолі з Вімом Коком. (листопад 2004 року).

ЮНКТАД, Торгівля та розвиток, Звіт 2007, Нью-Йорк — Женева, 2007.

Вожняк, М.Г., «Paradoksy rozwoju kapitału ludzkiego a konwergencja ekonomiczna» W: Конвергенція економічних моделей. Польща та Україна; за ред. Г. Міхая В. Вожняка, Чужикова та Д. Лук’яненка,. — Краків: Економічний фонд університету, 2009. — С. 145—164, (опублік. укр. мовою; за ред. Д.Лук’яненко, В. Чужиков, М. Г. Вожняк. — К.: КНЕУ, 2010. — С. 144—163).

ЄЕК ООН, 2010, Дані Економічної комісії ООН для Європи в режимі реального часу // www.unece.org. — 2010 р. 15 листопада.

Вожняк, М.Г., «Odkładane kwestie spójności społeczno-ekonomicznej» W: Конвергенція економічних моделей. Польща та Україна: за ред. Міхая Г. Вожняка, В. Чужикова та Д. Лук’яненка. — Краків: Економічний фонд університету, 2009. С. 261—268 (опублік. укр. мовою; за ред. Д. Лук’яненко, В. Чужиков, М.Г. Вожняк. — Київ: КНЕУ, 2010, С. 261—269.

Jerzy Żyżyński, Структурні причини кризи», промова під час конференції під назвою «Неолібералізм всупереч глобальній фінансовій кризі», Варшава: Науковий інститут з питань соціальної ринкової економіки імені Дж. М. Кейнса, Асоціація соціального руху «Праця-МирСправедливість», Університет економіки та інформаційних технологій у Варшаві, 19 грудня 2008 р.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті