РОБОЧІ ТІЛА З ФАЗОВИМ ПЕРЕХОДОМ «РІДИНА-ТВЕРДЕ ТІЛО-РІДИНА» ДЛЯ КРІОХІРУРГІЧНИХ АПАРАТІВ

В.А. Наер, А.В. Роженцев, Xасан Весам Анвар Али

Анотація


В статті розглядається автономний кріохірургічний апарат, в якому в якості джерела холоду використовується прихована теплота плавлення поперед замороженого робочого тіла. Процес заморожування протікає в акумуляторі холоду, який являє собою герметичний контейнер. В процесі фазових переходів «рідина-тверде тіло-рідина» кількість робочого тіла залишається незмінною, а акумулятор холоду може використовуватися багаторазово. Відмінність апарату полягає в тому, що для заморожування робочого тіла використовується окрема холодильна машина. Проста дросельно-компресійна холодильна машина із фазорозділювачем, яка працює на суміші холодильних агентів, може бути рекомендована для цієї цілі. Наводяться теплофізичні властивості для більш ніж 20 робочих тіл, у яких температура плавлення знаходиться в діапазоні (-100…-150)°С, необхідному для роботи апарату. Етиловий спирт є найбільш придатним агентом, який при нормальних умовах знаходиться в рідкому стані, має температуру замерзання та плавлення рівною -114°С і у якого теплота фазового переходу «тверде тіло-рідина» має значення 104.4 кДж/кг.


Ключові слова


Кріохірургічний апарат – Робоче тіло – Фазовий перехід – Температура плавлення – Етиловий спирт – Суміш холодоагентів

Повний текст:

PDF (Русский)

Посилання


Kravchenko M.B., Naer V.A. Avtorskoe svidetel'stvo №1706587, Bjul. №3, 1992.

Bondarenko V.L., Naer V.A., Simonenko Ju.M. Kriogenika v sovremennoj medicine, Holodil'naja tehnika i tehnologija, №6, 2007, s.1-7.

V. Naer, A. Rozhentsev. Application of hydrocarbon mixtures in small refrigerating and cryogenic machines, International Journal of Refrigeration 25 (2002), 836-847.

Gurvich Ja.A. «Spravochnik molodogo apparatchi-ka-himika» M.: Himija, 1991.

Rabinovich V.A., Havin Z.Ja. «Kratkij himiche-skij spravochnik» L.: Himija, 1977.


Пристатейна бібліографія ГОСТ






DOI: https://doi.org/10.15673/0453-8307.6/2013.32702

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.