DOI: https://doi.org/10.15587/2313-8416.2018.131560

Інноваційні технології натуральних продуктів для здорового харчування – соусів-дресингів з використанням кріодобавок із пряних овочів

Viktoriya Pogarska, Raisa Pavlyuk, Ludmila Radchenko, Ekaterina Dudnyk, Anna Radchenko, Leonida Bilenko, Tatyana Kotuyk

Аннотация


Розроблено технології натуральних функціональних продуктів для оздоровчого харчування – соусів-дресингів на основі вторинної молочної сировини з додаванням дрібнодисперсного кріопюре з пряних овочів (коренів селери, імбиру, хрону та часнику), отриманих за інноваційною кріотехнологією, яка дозволяє отримати натуральні рослинні нанодобавки з пряних овочів, що відрізняються високим вмістом БАР у легкозасвоювальній формі (у 1,7…3,2 рази більше, ніж у свіжій сировині), які рекомендуються для використання на підприємствах ресторанного бізнесу

Ключевые слова


функціональні продукти; оздоровче харчування; соуси-дресинги; вторинна молочна сировина; дрібнодисперсне кріопюре; пряні овочі; інноваційні кріотехнології; натуральні; нанодобавки; ресторанний бізнес

Полный текст:

PDF (Українська)

Литература


Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health: report of a Joint WHO/FAO/UNU. Expert Consultation (2010). Geneva: World Healt Organization.

Pavliuk, R. Yu., Poharska ,V. V., Radchenko, L. O., Pavliuk, V. A. et. al. (2017). Novyi napriamok hlybokoi pererobky kharchovoi syrovyny. Kharkiv, 380.

Tutel'yan, V. A., Razumov, A. N., Vyalkov, V. I. (2010). Nauchnye osnovy zdorovogo pitaniya. Moscow: Panorama. Nauka i praktika, 816.

Pavliuk, R. Yu., Poharska, V. V., Radchenko, L. O., Yurieva, O. O., Hasanova, A. E., Abramova, T. S., Kolomiiets, T. M. (2015). The development of technology of nanoextracts and nanopowders from herbal spices for healthful products. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (10 (75)), 54–59. doi: 10.15587/1729-4061.2015.43323

Tuan Pham, Q. (2014). Freezing time formulas for foods with low moisture content, low freezing point and for cryogenic freezing. Journal of Food Engineering, 127, 85–92. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2013.12.007

Pavliuk, R. Yu., Poharskyi, O. S., Kaplun, A. A., Losieva, S. M. (2015). Developing the cryogenic freezing technology of chlorophyll-containing vegetables. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (10 (78)), 42–47. doi: 10.15587/1729-4061.2015.56111

Evans, J. (2016). Emerging Refrigeration and Freezing Technologies for Food Preservation. Innovation and Future Trends in Food Manufacturing and Supply Chain Technologies, 175–201. doi: 10.1016/b978-1-78242-447-5.00007-1

Tu, J., Zhang, M., Xu, B., Liu, H. (2015). Effects of different freezing methods on the quality and microstructure of lotus (Nelumbo nucifera) root. International Journal of Refrigeration, 52, 59–65. doi: 10.1016/j.ijrefrig.2014.12.015

James, S. J., James, C. (2014). Chilling and Freezing. Food Safety Management, 481–510. doi: 10.1016/b978-0-12-381504-0.00020-2

Pavlyuk, R., Pogarska, V., Mikhaylov, V., Bessarab, O., Radchenko, L., Pogarskiy, A. et. al. (2018). The study of bas complex in chlorophyll­containing vegetables and development of health­improving nanoproducts by a deep processing method. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (92)), 48–56. doi: 10.15587/1729-4061.2018.127158


Пристатейная библиография ГОСТ


Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health: report of a Joint WHO/FAO/UNU. Expert Consultation. Geneva: World Healt Organization, 2010.

Новий напрямок глибокої переробки харчової сировини: монографія / Павлюк Р. Ю., Погарська В. В., Радченко Л. О., Павлюк В. А. та ін. Харків, 2017. 380 с.

Тутельян В. А., Разумов А. Н., Вялков В. И. Научные основы здорового питания. Москва: Панорама. Наука и практика, 2010. 816 с.

Розробка технології наноекстрактів та нанопорошків із прянощів для оздоровчих продуктів / Павлюк Р. Ю., Погарська В. В., Радченко Л. О., Юр’єва О. О., Гасанова А. Е., Абрамова Т. С., Коломієць Т. М. // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. 2015. Т. 3, № 10 (75). С. 54–59. doi: 10.15587/1729-4061.2015.43323 

Tuan Pham Q. Freezing time formulas for foods with low moisture content, low freezing point and for cryogenic freezing // Journal of Food Engineering. 2014. Vol. 127. P. 85–92. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2013.12.007 

Розробка кріогенної технології заморожування хлорофілвмісних овочів / Павлюк Р. Ю., Погарський О. С., Каплун А. А., Лосєва С. М. // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. 2015. Т. 6, № 10 (78). С. 42–47. doi: 10.15587/1729-4061.2015.56111 

Evans J. Emerging Refrigeration and Freezing Technologies for Food Preservation // Innovation and Future Trends in Food Manufacturing and Supply Chain Technologies. 2016. P. 175–201. doi: 10.1016/b978-1-78242-447-5.00007-1 

Effects of different freezing methods on the quality and microstructure of lotus (Nelumbo nucifera) root / Tu J., Zhang M., Xu B., Liu H. // International Journal of Refrigeration. 2015. Vol. 52, Issue 52. P. 59–65. doi: 10.1016/j.ijrefrig.2014.12.015 

James S. J., James C. Chilling and Freezing // Food Safety Management. 2014. P. 481–510. doi: 10.1016/b978-0-12-381504-0.00020-2 

The study of bas complex in chlorophyll­containing vegetables and development of health­improving nanoproducts by a deep processing method / Pavlyuk R., Pogarska V., Mikhaylov V., Bessarab O., Radchenko L., Pogarskiy A. et. al. // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2018. Vol. 2, Issue 11 (82). P. 48–56. doi: 10.15587/1729-4061.2018.127158 







Copyright (c) 2018 Viktoriya Pogarska, Raisa Pavlyuk, Ludmila Radchenko, Ekaterina Dudnyk, Anna Radchenko, Leonida Bilenko, Tatyana Kotuyk

Creative Commons License
Эта работа лицензирована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2313-8416 (Online), ISSN 2313-6286 (Print)