ОПТИМАЛЬНІ ТЕМПЕРАТУРИ ОХЛАЖДЕНИЯ У ЦИКЛАХ ПАРОКОМПРЕСІЙНОЇ ХОЛОДИЛЬНОЇ МАШИНИ
DOI:
https://doi.org/10.18198/j.ind.gases.2016.0814Ключові слова:
холодильна машина, поршневий компресор, охолодження, термоди- намічний цикл, ексергетичні втрати, двопараметрична модель компресора, опти- мальна температура охолодження, ексергетичний ККДАнотація
Парокомпресійні холодильні машини (ПХМ) використовуються в численних і різноманітних системах охолодження. При їх створенні прагнуть до зменшення питомого енергоспоживання на виробництво холоду. Як один із способів, що знижують витрати при експлуатації ПХМ, може розглядатися організація її роботи з оптимальною температурою охолодження. Для розробки ефективної ПХМ потрібно мати у своєму розпорядженні двопараметричну модель компресора, яка описує його об'ємні і енергетичні характеристики. Повідомляється про створення такої моделі на основі експериментального дослідження герметичного поршневого компресора. Ці дані використані при визначенні оптимальних температур охолодження, відповідних максимальним значенням ексергетичного ККД циклів ПХМ з різними втратами від внутрішньої і зовнішньої незворотності. Встановлено, що при наявності цих втрат оптимальна температура кипіння холодоагенту R134a виявляється однією і тією ж, що дорівнює 243 К. Виявлено консервативність оптимальної температури охолодження при істотній зміні втрат від незворотності в циклі ПХМ.
##submission.downloads##
Номер
Розділ
Ліцензія
ЛІЦЕНЗІЙНИЙ ДОГОВІР
Після прийому статті до публікації редакція згідно з вимогами наукометричних баз кожному з авторів направляє ліцензійний договір про відступлення і передачу в управління авторських прав. Підпису автора (авторів) бажано скріпити печаткою відділу кадрів установи, в якій працює автор (автори), або печаткою факультету.
Редакція відсилає авторам одну верстку для коректури. Припустимі лише ті виправлення, які призводять верстку у відповідність з вихідним текстом статті. Внесення суттєвих змін не допускається. Верстку слід вислати до редакції протягом доби з моменту отримання.