This is an outdated version published on 2023-10-22. Read the most recent version.

Етапна структура корекції і компенсації рухової сфери інвалідів з порушеннями функцій спинного мозку

Authors

  • С.М. Віцько
  • М.В. Кривошеєв

DOI:

https://doi.org/10.15391/prrht.2019-4(2).02

Keywords:

фізична і соціальна реабілітація, корекція, компенсація, дидактико-реабілітаційна мотивація, моторно-вісцеральна регуляція, біомеханічна структура, адаптація, спастичні реакції.

Abstract

 

Мета: визначити і розробити базові педагогічні, психологічні та біомеханічні параметри оптимального формування у інвалідів з порушенням функцій спинного мозку рухових дій, що складають структуру їх фонду життєво важливих рухових умінь та навичок на основі етапної структури реабілітаційного процесу. Матеріал і методи: у дослідженні приймали участь інваліди з частковим порушенням функцій спинного мозку в грудному відділі чоловічої статі віком 18-29 років (26 осіб). Дослідження проводилось на базі кафедри  теоретичних, методичних основ фізичного виховання та реабілітації Донбаського державного педагогічного університету та спеціалізованого санаторію для спинальних хворих «Слов’янський» м. Слов’янська. Результати: виявлено низький рівень розвитку основних фізичних якостей та рухових дій, що забезпечують достатні умови для самообслуговування та недостатній рівень мотивації інвалідів до реабілітаційного процесу. Висновки: на основі розробленої поетапної програми корекційного навчання рухових дій та розвитку спеціальних рухових якостей, в процесі фізичної і соціальної реабілітації інвалідів з ПФСМ, були отримані експериментальні результати, що засвідчують її ефективність.


References

Бистрицька, М.А., (2007). Наслідки спинальної травми з ураженнями спинного мозку на рівні поперекового відділу хребта та методи їх корекції в період реабілітації.(Дис. канд. мед. наук). Національна медична академія ім. П.Л. Шупика, Київ.

Богдановська, Н.В., (2012). Сучасні технології реабілітації хворих із спинномозковою травмою. Вісник Запорожського національного університету, 2, 8-3.

Бонев, Л., Сманчев П., Банков С. (Ред). (1978). Руководство по кинезитерапии. София: Медицина и физкультура.

Бріскін, Ю.А., (2006). Спорт інвалідів Київ: Олімпійська література.

Віцько, С.М.,( 2003). Загальні положення та принципи фізичної реабілітації інвалідів з травматичними ураженнями хребта та спинного мозку. Молода спортивна наука України, №7, 230-236.

Григоренко, В.Г., (1991). Педагогические основы физической и социальной реабилитации инвалидов с нарушениями функций спинного мозга. Москва: Советский спорт.

Зиновьев, А.Н., Григоренко, В.Г., Вицько, С.Н., Штереб, В.А. (2007). Структурно-функциональная организация лечебно-педагогической системы физической и социальной реабилитации инвалидов с нарушением функций спинного мозга. Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту, 10, 41-47.

Карепов, Р.У. (2009). Лікувальна фізична культура і фізіотерапія у системі реабілітації хворих травматичною хворобою спинного мозку. Київ: Олімпійська література.

Клименко, Ю.С. (2007). Принцип дефіринціально-інтегральних оптимумів педагогічних факторів у фізичній і соціальній реабілітації учнів з вадами опорно-рухового апарату. Теорія та методика фізичного виховання, 22, 44-46.

Клименко, Ю.С., Гордієнко А. Р. (2017). Комплексна методика фізичної реабілітації підлітків з обмеженими можливостями. Духовність особистості: методологія, теорія і практика, 1 (76), 64-65.

Колесник, Э.А. (1969). Производстивенно-трудовая реабилитация больных с тяжелыми повреждениями спинного мозга. Киев: Здоровье.

Котелевський, В.І., Лянной Ю.О., Міхеєнко О.І. (2014). Актуальні проблеми фізичної реабілітації студентської молоді із патологією хребта. Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту. 3,37-42.

Лянной, Ю.О. (1998). Реабілітація школярів з травмами хребта засобами фізичної культури і спорту. Дефектологія. 1, 38-40.

Published

2023-10-22

Versions

Issue

Section

Статті