Сучасне харчування і функціональні продукти

Автор(и)

  • І. А. Селиванська Научно - производственная ассоциация « Одесская біотехнологія », Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15673/.55/2014.32266

Ключові слова:

здоров'я, продукти функціонального харчування, виробництво, споживання

Анотація

Розглянуто питання збіднення раціону сучасної людини великим числом біологічно активних речовин, зменшення твердих характеристик їжі в результаті зміни технології кулінарії в процесі розвитку цивілізації. Результатом такої зміни характеру харчування є зниження резистентності організму і підвищення його захворюваності. В останні роки в харчове різноманіття все більш впевнено вторгаються функціональні продукти, які володіють певними поживними властивостями, надають цілеспрямована дія на функціональну активність окремих органів, систем і організму в цілому, стимулюють їх працездатність з конкретною профілактичної та лікувально-оздоровчою метою. Основними компонентами функціональних продуктів є три групи біоактивних речовин: адаптогени, пребіотики та їх комбінації. Проведено аналіз споживання продуктів функціонального харчування у світі, ставлення населення різних країн до цих товарів та основні причини їх застосування. Серед оздоровчих продуктів, що реалізуються в Україні, особливе місце займають молочні продукти. Розширення асортименту спостерігається і в хлібобулочної промисловості. Важливою є розробка наукових підходів до створення нових функціональних продуктів харчування, які за типом замісної терапії надавали б виражений біологічний ефект на організм людини. Значну роль у вирішенні проблеми ункціонального харчування відіграють НПА «Одеська біотехнологія» і ТОВ «Біохімтех», в лабораторіях яких розроблено кілька десятків дієтичних добавок до їжі з функціональними властивостями.

 

Біографія автора

І. А. Селиванська, Научно - производственная ассоциация « Одесская біотехнологія »

канд .  техн .  наук

Посилання

Левицький А. П. Еволюція харчування і стан здоров'я / А. П. Левицький // Матеріали IV Міжнародної науково-практ. конф. «Наука і соціальні проблеми суспільства: харчування, екологія, демографія». Ч. I. - Харків, 2006. - С. 242-244.

Нікберг І.І. Функціональні продукти в структурі сучасного харчування / Міжнародний ендокрінол. журн. - 2011. - № 6 (38). http://www.mif-ua.com/archive/article/22542.

ГОСТ Р 52349-2005. Продукти харчові функціональні.

http://www.sostav.ru/news/2009/02/18/issled/

daryaleyman.livejournal.com/10215,11308.html

http://www.medved.kiev.ua/arh_nutr/art_2005

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-12-08

Номер

Розділ

Зерно: технологія та якість