ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ СУШІННЯ В РЕКУПЕРАТИВНІЙ ЗЕРНОСУШАРЦІ

Автор(и)

  • О. Г. Бурдо Одеська національна академія харчових технологій, Україна
  • І. В. Безбах Одеська національна академія харчових технологій, Україна
  • О. В. Зиков Одеська національна академія харчових технологій, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15673/.55/2014.32297

Ключові слова:

термосифони, дисперсні матеріали, зерно сушіння, енергоефективність

Анотація

Проведено аналіз парку сушильної техніки . Показано , що проблему зниження енергоспоживання процесу сушіння
може бути вирішено за рахунок адресної доставки енергії до зерна . Розглянуто апарати на базі термосифонів для сушіння дисперсних харчових матеріалів . Приведено конструкцію рекуперативної зерносушарки , в якій реалізується адресна доставка енергії до зерна за допомогою теплових труб . Оригінальна конструкція конденсаційної ділянки теплової труби забезпечує не тільки передачу енергії до шару сипучого матеріалу , але й ефективне його перемішування . Наведено результати експериментальних досліджень рекуперативної зерносушарки . В результаті осліджень виявлено , що вид ліній сушіння не характерний для сушіння пшениці в конвективних сушарках . У зв ’ язку з тим , що відбувається постійний розігрів зернового потоку швидкість сушіння постійно зростає й лише наприкінці процесу стабілізується . Аналіз вологовмісту й температури повітря на виході із сушарки показує , що у порівнянні із зерносушаркою ДСП -32, повітря на виході з рекуперативної зерносушарки має набагато більшу відносну вологість і вологовміст що робить його близьким до точки фазового переходу . Крім того витрати повітря в конвективних сушарках і рекуперативній відрізняються на порядки . Після аналізу розподілу
теплової енергії в зерносушарках з ’ ясовано , що в порівнянні з конвективним сушінням у рекуперативної сушарки більша
частина енергії (69,4 %) затрачається на випаровування вологи , що підтверджує білішу ефективність використання енергії в рекуперативній сушарці . Аналіз параметрів відпрацьованого повітря рекуперативної зерносушарки , показує , що з ' являється реальна можливість використання тепла конденсації вологого повітря для попереднього нагрівання зерна . Таким чином можна повернути в зерновий потік значну частину енергії , що була витрачена в сушильній шахті.

 

Біографії авторів

О. Г. Бурдо, Одеська національна академія харчових технологій

д - р техн .  наук ,  професор ,  зав .  кафедрою процесів апаратів та енергетичного менеджменту

І. В. Безбах, Одеська національна академія харчових технологій

канд .  техн .  наук ,  докторант

О. В. Зиков, Одеська національна академія харчових технологій

канд .  техн .  наук ,  доцент кафедри процесів апаратів та енергетичного менеджменту

Посилання

Бурдо, О.Г. Эволюция сушильних установок [Текст] / О.Г. Бурдо, // Монография / - О, Полиграф, 2010. – 368 с.

Современное состояние и тенденции развития мощностей по хранению зерна в хозяйствах Украины, Журнал «Хранение и переработка зерна» : http://hipzmag.com/

Бурдо, О. Г. Кінетика сушіння пшениці в апаратах на базі термосифонів [Текст] / О. Г. Бурдо, І. В. Безбах, В. І. Донкоглов // Наук. пр. /ОНАХТ. – О., 2009. - Вип. 36, т. 1. - С. 297-302.

Гинзбург, А. С. Влага в зерне [Текст] / А.С. Гинзбург, В. П. Дубровский, Е. Д. Казаков– М.: Колос, 1969. - 217 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-12-08

Номер

Розділ

Процеси, технологічне обладнання та автоматизація