ОПТИМІЗАЦІЯ РЕЖИМУ ОХОЛОДЖЕННЯ ГРАНУЛЬОВАНИХ КОМБІКОРМІВ

Autor/innen

  • О. І. Гапонюк Одеська національна академія харчових технологій , м . Одеса, Ukraine
  • О. В. Алексашин Одеська національна академія харчових технологій , м . Одеса,

DOI:

https://doi.org/10.15673/.55/2014.32295

Schlagworte:

охолоджувальна колонка, гранульований комбікорм, температура повітря, режим охолодження

Abstract

В даній статті розглянуті шляхи забезпечення необхідної якості гранульованого комбікорму при його охолодженні , зменшення енергетичних витрат . Наведено основні параметри , які суттєво впливають на процес охолодження гранул комбікорму після просіювання , показані причини виникнення недоліків при отриманні готового продукту . Розглянуто принцип розподілу повітряних потоків при охолодженні гранул в охолоджувальних колонках , виділені критерії для їх порівняльної характеристики . На підставі експериментальних досліджень виконані розрахунки
оптимальної температури повітряного потоку спрямованого на охолодження гранул , визначені енергетичні характеристики процесу охолодження , наведено рекомендації технічної реалізації забезпечення необхідної якості готового продукту . Показано , що величину витрати повітря , що подається в охолоджувальну колонку для охолодження гранул можна істотно зменшити , забезпечити стабілізацію температури повітря на певному рівні . При цьому , недостатнє охолодження призводить до появи мікротріщин на поверхні гранул , що знижує їхню твердість , збільшує вміст пилу , сприяє конденсації вологи , що призводить до появи бактерій , цвілі і виникненню процесів гниття . Крім
цього , на якість гранул впливають сили тертя в середині охолоджувача , а також діючі напруження зсуву , які виникають при роботі розвантажувального пристрою . Приведені схеми руху повітря для охолодження . Розглядаючи охолоджувачі з перехресним потоком повітрявідзначено збільшення його витрат на охолодження гранул для забезпечення їхньої кінцевої температури . В протитокових охолоджувачах потрібна менша витрата повітря для охолодження , але різниця між початковою і кінцевою температурою продукту незначна . Зміна температури гранул відбувається в прямо пропорційній залежності , а зміна вологості відбувається при менших швидкостях повітряного потоку . Враховуюче проведені дослідження , а також у залежності від типу охолоджувальної колонки та технологічної лінії гранулювання комбікормів , запропоновано ряд рекомендацій по застосуванню засобів клімат - контролю , запропоновані шляхи автоматичного управління процесом охолодження гранул

 

Autor/innen-Biografien

О. І. Гапонюк, Одеська національна академія харчових технологій , м . Одеса

д - р техн .  наук ,  професор ,  зав .  кафедри технологічного обладнання зернових виробництв

О. В. Алексашин, Одеська національна академія харчових технологій , м . Одеса

канд .  техн .  наук ,  доцент

Literaturhinweise

Правила організації і ведення технологічного процесу виробництва комбікормової продукції.-Міністерство АПК України, Київ, 1998, 202 стор.

Разработка системы контроля и управления теплом – и влагосъеом гранулированного комбикорма в процессе его охлаждения: Отчет о НИР / ОГАПТ им. М.В. Ломоносова. – Научный руководитель д.т.н., профессор Дмитрук Е.А. Одесса, - 1996.– 64с.

RHOSS CLIMA EVOLUTION. – www.rhoss.com .

ОАО “Докон”. – Домодедовскиймашиностроительный завод “Кондиционер” http://www.docon.ru, E-mail: mail@donor.ru .

Veröffentlicht

2014-12-08

Ausgabe

Rubrik

Процеси, технологічне обладнання та автоматизація