ОСОБЛИВОСТІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА ВИСОКООДНОРІДНИХ КОРМОВИХ ДОБАВОК
DOI:
https://doi.org/10.15673/2313-478x.54/2014.36425Keywords:
екструдована кормова добавка, рівномірність розподілення компонентів, змішування, технологія виробництва, збагачення зернової сировиниAbstract
У статті представлені особливості виробництва високооднорідних кормових добавок . Теоретично обґрунтовано , що технологічний процес змішування призначений для отримання однорідної суміші з підготовлених та здозованих згідно рецепту компонентів , надання цій суміші певної структури та запобігання розділення ( сегрегації ) кінцевого продукту на складові компоненти . Ефективність змішування вище , а якість суміші краще , чим більш рівномірно розподіленні всі компоненти , що складають цю суміш . Основним якісним показником процесу змішування є однорідність кінцевої продукції , яка характеризує ступінь постійного вмісту всіх компонентів рецептури у різних точках об ’ єму . Обґрунтовано доцільність збагачення зернової сировини у складі комбікормів білками тваринного походження через суттєве зниження поживної та енергетичної цінності зернових компонентів , які виробляються в Україні часто з порушенням агротехнології . Введення у склад комбікорму компонентів з високим вмістом білку тваринного походження викликає труднощі технологічного характеру . Крім того ці компоненти мають високу собівартість . Запропоновано використовувати побічні продукти тваринного походження ( яєчна маса некондиційного курячого яйця ), що не призводить до зростання вартості комбікорму . Розроблено технологічний спосіб збагачення зернової сировини білками тваринного походження . В основу його розробки було покладено можливість підвищення кормової цінності зерна кукурудзи шляхом збагачення його хімічного складу за рахунок яєчної маси без шкаралупи некондиційних курячих яєць , а саме виготовлення екструдованої кормової добавки . Цей спосіб передбачає отримання передсуміші подрібненого зерна кукурудзи та яєчної маси без шкаралупи некондиційних курячих яєць у співвідношенні 1:1, змішування передсуміші з кукурудзяною крупкою , яка залишилась , та екструдування отриманої високооднорідної суміші . Наведена схема технологічного процесу виробництва екструдованої кормової добавки
References
Повышение эффективности производства комбикормов / Шевцов А . А ., Остриков А . Н ., Лыткина Л . И ., Сухарев А . И . – М : « ДеЛи - Принт », 2005. – 243 с .
Кожарова Л . С ., Парфенов В . Н . Смешивание – важная составляющая качества в производстве рассыпных комбикормов // Сборник научных трудов МПА . Выпуск ІІ . – М ., 2004.
Дудин В . Качество смешивания – важный этап в нашем производстве // Комбикорма , 2002, № 4. – С . 26.
Миончинский П . Н ., Кожарова Л . С . Производство комбикормов . – М .: « Агропромиздат », 1991. – 288 с .
Щеблыкин В ., Панин И . Эффективная система дозирования и смешивания – залог высокого качества // Комбикорма , 2000, № 7. – С .33.
Свеженцев А . И . Корма и кормление сельскохозяйственной птицы : монография / А . И . Свеженцев , Р . М . Урдзик , И . А . Егоров . – Днепропетровск : АРТ - ПРЕСС , 2006. – С . 232 – 361.
Пат . 64222 Україна , МПК А 23 К 1/14, 1/16. Спосіб приготування комбікорму для сільськогосподарської птиці / Б . В . Єгоров , Н . В . Ворона . – № u201108848. Заявл . 14.07.2011; опубл . 25.10.2011, Бюл . № 20.
Подобед Л . І . Комбікорми для молодняка сільськогосподарських тварин . – К .: Урожай , 1994. – 144 с .
Єгоров Б . В . Технологія збагачення зернової сировини тваринними білками / Б . В . Єгоров , Н . В . Ворона // Птахівництво : міжвід . темат . наук . зб . / ІП УААН . – Х ., 2011. – Вип . 67. – С . 188 – 195.
Подяблонский С . М . Нетрадиционные кормовые добавки в животноводстве / С . М . Подяблонский , Н . А . Носенко , В . Т . Калюжнов // Достижения науки и техники АПК . – 2002. - № 11. – С . 19 – 21.