СИСТЕМИ ТЕХНОЛОГІЙ У ВИРІШЕННІ ПРОБЛЕМИ ЕФЕКТИВНОГО ЗБЕРІГАННЯ ТА ПЕРЕРОБКИ ЗЕРНА

Authors

  • С. М. Соц Одеська національна академія харчових технологій, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15673/2313-478x.59/2015.51146

Abstract

Зерно – це найбільш традиційний та цінний продовольчий ресурс України, ефективне використання якого здатне забезпечити стабільний соціально-економічний розвиток і продовольчу безпеку та вирішення геополітичних питань на користь нашої держави. Від ефективності технологій після збиральної обробки і сушіння зерна залежать втрати при його зберіганні, а від безпечності та якості зерна  залежить  ефективність  застосування круп’яних продуктів, борошна та хлібобулочних виробів, харчових продуктів і комбікормів. Зростанню попиту на зернові, який на думку експертів буде і далі продовжуватись, сприяє особливе їх значення для людства. Вони є суттєвим і постійним джерелом енергії, вуглеводів, багатьох нутрієнтів, харчових волокон та біологічно активних речовин. Надзвичайно важливими в раціоні люди-
ни є хлібобулочна продукція і крупи, макаронні та борошняні кондитерські вироби. Зернові та хлібопродукти, на думку численної кількості вчених, за рахунок високої харчової цінності, без збагачення і
додаткових технологічних заходів можна віднести до функціональних, багато з них проявляють профілактичні і лікувальні властивості. При цьому зернові продукти залишаються найбільш дешевими і доступними для всіх категорій споживачів. Ринок зернових продуктів розширюється продукцією з високими органолептичними і фізіологічними характеристиками, технологія яких направлена на збереження цінних природних властивостей зерна і зручність споживання. Це сухі снідан-
ки, мюслі, галети, снеки, зерновий хліб, крупишвидкого приготування тощо.

Author Biography

С. М. Соц, Одеська національна академія харчових технологій

канд. техн. наук, доцент,
декан ф-ту Технології зерна, хлібопродуктів, кондитерських виробів, комбікормів і біопалива

Published

2015-10-06

Issue

Section

Професійні новини, історія