Українсько-російські торговельноекономічні відносини в умовах глобальної інтеграції

Автор(и)

  • Сергій Пилипенко Начальник відділу співробітництва та переговорів з міжнародними організаціями і угрупованнями Міністерства економіки України, Україна

Ключові слова:

Міжнародна економічна інтеграція (МЕІ), Союз незалежних держав (СНД), Єдиний економічний простір (ЄЕП), Чорноморське економічне співробітництво (ЧЕС), Світова організація торгівлі (СОТ), Європейський Союз (ЄС), ЄАВТ (Європейська асоціація вільної торгівлі

Анотація

У статті висвітлюються питання торговельно-економічного співробітництва України з Російською Федерацією (далі РФ) на шляху інтеграції їх економік до світового господарства, а саме інтеграційні пріоритети України і РФ: співробітництво в рамках СНД, ЧЕС, ЄЕП, ЄС, СОТ та ін. Крім того, розглянуто питання можливості узгодження дій України та Росії в контексті набуття членства у СОТ або координації з РФ вступу України до СОТ. Також наведені сценарії розвитку українсько-російських відносин виходячи з аналізу інтеграційних пріоритетів України й РФ.

Біографія автора

Сергій Пилипенко, Начальник відділу співробітництва та переговорів з міжнародними організаціями і угрупованнями Міністерства економіки України

Пилипенко Сергій — начальник відділу співробітництва та переговорів з міжнародними організаціями і угрупованнями Міністерства економіки України. Він є фіналістом конкурсу молодих учених та представив свою статтю під час конференції, що проводилася 15 травня 2007 року у Київському національному економічному університеті ім. В. Гетьмана за сприяння Центру торгової політики та права Оттави (Канада) при Карлтонському та Оттавському університетах, а також за підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку (CIDA).

Посилання

Філіпенко А. С. Україна і Світове господарство: взаємодія на межі тисячоліть. — К.: Либідь, 2002.

Украина и Россия: 15 постимперских лет // Деловой. — 2006. — № 10 (38).

Vasily Astrov in collaboration with Zdenek Lukas and Josef Poschl «The Ukrainian Economy between Russia and the Enlarged EU: Consequences for Trade and Investment» // WIIW Current Analyses and Country Profiles (March 2006)/ The Vienna Institute for International Economic Studies.

Матеріали Лабораторії законодавчих актів до Проекту закону «Про ратифікацію Угоди про формування ЄЕП». E-mail: info@laboratory.kiev.ua

Довідка щодо співробітництва з ОЧЕС // Міністерство економіки України. — 2006.

Інформаційно-аналітичні матеріали до наради в РНБО щодо заходів стосовно забезпечення вступу України до СОТ. — 2006.

Довідка про стан торговельно-економічного співробітництва між Україною і Росією за 2006 рік // Міністерство економіки України, 2007.

Аналітична довідка щодо впливу російського фактора на вступ до СОТ // Міністерство економіки України. — 2006.

Інформаційно-аналітичні матеріали до Парламентських слухань з питань вступу України до СОТ // Міністерство економіки України. — 2006.

Інтерв’ю директора департаменту співробітництва з СОТ Мінекономіки // Інвест газета. — 2005. — № 25.

Аналітичні матеріали щодо окремих питань торговоекономічних стосунків України та РФ в умовах вступу України до СОТ // Представництво України при Європейських Співтовариствах. — 2006.

Матеріали Торговельно-економічної місії України у РФ.

Вусатюк О. А. Українсько-російські відносини: проблеми визначення // Національний інститут українськоросійських відносин. — http://www.niss.gov.ua

Российская экономика: прогнозы и тенденции // Центр анализа данных Государственного университета Высшей школы экономики. — 2007. — № 2.

Перспективи економічних відносин між Україною та Європейським Союзом // Центр соціально-економічних досліджень — CASE Україна. — К., — 2006.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті