Неоекологічні аспекти трансформації територіальної структури аграрних моносистем

Автор(и)

  • Н. М. Смочко Мукачівський державний університет, вул. Ужгородська, 26, м. Мукачево, 89608, Україна, Україна http://orcid.org/0000-0002-2440-5737

Анотація

Наведено особливості формування понятійно-термінологічного апарату, пов’язаного з аграрними моносистемами, в теорії суспільної географії. Акцентується увага на дотичності до формування цього апарату вчених різних галузей знань. Увага фокусується на вивченні аграрних систем в умовах генералізації їх атрибутів для  відслідковування процесу монорозвитку. Цифрове підґрунтя процесу монорозвитку та динаміка абсолютних даних певного виду, що характеризують найвищий рівень генералізації, враховувалися, як правило, як детермінантна характеристика об’єкту дослідження. Проаналізовано особливості висвітлення поняття «сільська територія» в нормативно-правових актах України. Встановлено невпорядкованість, різнорідність, суперечливість суті цього поняття в різних нормативно-правових актах, наслідком чого є незручність його використання у всіх сферах життєдіяльності населення, у тому числі і при здійсненні наукових досліджень. Проаналізовано розвиток сільських територій як моносистем різного ієрархічного рівня, а сам процес їх розвитку окреслено як монорозвиток. Відмічено, що будь-яка числова характеристика території може стати точкою відліку перебігу конкретного процесу монорозвитку, що відбувається в її межах. Окреслено значення дослідження монопроцесів (генералізованих на регіональному рівні) через аналіз показників вартості виробленої продукції сільського господарства; вартості продукції сільського господарства, реалізованої підприємствами; кількості найманих працівників в Україні загалом і в сільському, лісовому та рибному господарстві зокрема; використання виробленої сільськогосподарської продукції.

Понятійно-термінологічний апарат в конкретному суспільно-географічному дослідженні вперше доповнено категорією «моноаграрний локалітет» з авторським тлумаченням її сутності.

Біографія автора

Н. М. Смочко , Мукачівський державний університет, вул. Ужгородська, 26, м. Мукачево, 89608, Україна

кандидат географічних наук, доцент

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-24

Номер

Розділ

ЕКОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ