Рекреаційна ємність територій деяких національних природних парків України

Автор(и)

  • Л. М. Полетаєва Одеський державний екологічний університет , вул. Львівська, 15, м. Одеса, 65016, Україна, Україна https://orcid.org/0000-0001-8881-3898
  • Т. А. Сафранов Одеський державний екологічний університет , вул. Львівська, 15, м. Одеса, 65016, Україна, Україна

Анотація

Проаналізовані місткість, ступінь стійкості до рекреаційних  навантажень, рівень благоустрою та ємність туристичних  маршрутів  у кожному з  розглянутих НПП. Головними критеріями вибору досліджуваних НПП була їх репрезентативність або представництво щодо різноманіття регіонів розміщення,  наявність даних про фізико-географічні характеристики, довжини  туристичних  маршрутів, статистичних даних про кількість відвідувачів за рік. Розрахована рекреаційна місткість для літнього сезону деяких НПП України з врахуванням нормативів для кожного типу природного комплексу для  зон стаціонарної та регульованої рекреації. Потенційно ці зони можливо розширити за рахунок території господарської зони.  Надана оцінка ємності деяких туристичних маршрутів в НПП в умовах низького рівня благоустрою для варіантів нестійкої та стійкої категорії природно-ландшафтних комплексів.

Рекреаційний потенціал НПП України в даний час використовується недостатньо, але при збільшенні потоку рекреантів слабо облаштовані зони відпочинку та зелені маршрути можуть призвести до погіршення стану природних екосистем. Функціональні зони стаціонарної та регульованої рекреації НПП для прийому рекреантів можуть бути розширені за рахунок проведення деяких видів рекреаційної діяльності  у господарській зоні парків. Необхідно розширювати перелік рекреаційних послуг рекреантам, прагнути до підвищення рівня благоустрою туристичних маршрутів НПП.  При наявності природних лікувальних ресурсів на територіях НПП доцільно організовувати центри санаторного лікування, медичної та соціально-психологічної реабілітації.

Біографії авторів

Л. М. Полетаєва , Одеський державний екологічний університет , вул. Львівська, 15, м. Одеса, 65016, Україна

кандидат географічних наук, доцент, доцент кафедри екології та охорони довкілля

Т. А. Сафранов, Одеський державний екологічний університет , вул. Львівська, 15, м. Одеса, 65016, Україна

доктор геолого-мінералогічних наук, професор, завідувач кафедри екології та охорони довкілля

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-01-26