Contamination of agricultural products by nitrates on the example of the Kremenchug district
Keywords:
nitrates, soil, nitrification, agriculture, Kremenchug districtAbstract
Accumulation of nitrates in vegetables having grown mainly within the limits of the Kremenchug district is exposed in the result of carried out researches. The average and maximum concentrations of nitrates in vegetables were analised. For most vegetables exceeded the MPConlymaximum concentrations of nitrate, and the average value of concentration- inthe normal range.Causes andfactorsof nitrate accumulation in crops: non-uniform application of fertilizersspreaders from the use of incomplete, inadequate transportation and storage technologies fertilizers and soil properties, meteorological conditions,morphological and physiological characteristics of individual plants, plant variety,and so on.The measures to reduce nitrate contentin vegetable production: the use of slow actingpolymeric forms offertilizers, fertilizer granules coating protective film, capsules, local application ofnitrogen fertilizers.
References
Писаренко В. М. Агроекологія./ В. М. Писаренко, П. В. Писаренко, В. В. Писаренко. – Полтава. – 2008. – 255 с.
Дейнеко Л. В. Екологічно чиста продукція у системі стратегічних орієнтирів сталого розвитку агропромислового комплексу / Л. В. Дейнеко, Є. В. Хлобистов. // Вісник Сумського національного аграрного університету. – 2005. – Вип.. 3-4. – С. 84–86.
Пономарьов П. Х. Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини / П. Х. Пономарьов, І. В. Сирохман. – К. – 1999. – 272 с.
Гончаренко Т. П. Харчові продукти як об’єкт моніторингових досліджень / Т. П. Гончаренко, А. О. Забєліна. // Вісник КДПУ ім. Михайла Остроградського. – 2007. – № 6. – С. 74–77.
Циганенко О. І. Нітрати в харчових продуктах / О. І. Циганенко. – Київ. – 2005. – С. 141–148.
Ганчук В.Д. Моніторинг нітратів та заходи щодо їх зменшення у рослинній продукції / В. Д. Канчук, М. Г. Хистіансен, О. М. Бутенко, Г. М. Біла, В. Г. Дроков. // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. – 2012. – № 6. С. 47–49.
Бойчук Ю. Д. Екологічні проблеми харчування людини / Ю. Д. Бойчук, Є. М. Солошенко, В. І. Смоляр, О. І. Циганенко – Київ. – 2002. – 92 с.
Географічна енциклопедія України: В 3-х томах / Ред. О. М. Маринич. – К. – 1993.
Никифоров В. В. Родючість Полтавських чорноземів: 120-річна ретроспектива / В. В. Никифоров, Т. М. Алєксєєва, Т. В. Пащенко та інш. // Матеріали XI Міжнародної конференції «Ідеї академіка Вернадського та проблеми сталого розвитку регіонів». – Кременчук, 2013. – С. 4–7.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).