Contamination of agricultural products by  nitrates on the example of the Kremenchug district

Authors

  • T. M. Алєксєєва Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського, Ukraine

Keywords:

nitrates, soil, nitrification, agriculture, Kremenchug district

Abstract

Accumulation of nitrates  in vegetables  having  grown mainly within the limits of the Kremenchug district is exposed in the result  of  carried out  researches.  The average and maximum concentrations  of nitrates in vegetables  were  analised. For most vegetables exceeded the MPConlymaximum concentrations of nitrate, and the average value of concentration- inthe normal range.Causes andfactorsof nitrate accumulation in crops: non-uniform application of fertilizersspreaders from the use of incomplete, inadequate transportation and storage technologies fertilizers and soil properties, meteorological conditions,morphological and physiological characteristics of individual plants, plant variety,and so on.The measures to reduce nitrate contentin vegetable production: the use of slow actingpolymeric forms offertilizers, fertilizer granules coating protective film, capsules, local application ofnitrogen fertilizers.

Author Biography

T. M. Алєксєєва, Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського

канд. геогр. наук, доцент

References

Писаренко В. М. Агроекологія./ В. М. Писаренко, П. В. Писаренко, В. В. Писаренко. – Полтава. – 2008. – 255 с.

Дейнеко Л. В. Екологічно чиста продукція у системі стратегічних орієнтирів сталого розвитку агропромислового комплексу / Л. В. Дейнеко, Є. В. Хлобистов. // Вісник Сумського національного аграрного університету. – 2005. – Вип.. 3-4. – С. 84–86.

Пономарьов П. Х. Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини / П. Х. Пономарьов, І. В. Сирохман. – К. – 1999. – 272 с.

Гончаренко Т. П. Харчові продукти як об’єкт моніторингових досліджень / Т. П. Гончаренко, А. О. Забєліна. // Вісник КДПУ ім. Михайла Остроградського. – 2007. – № 6. – С. 74–77.

Циганенко О. І. Нітрати в харчових продуктах / О. І. Циганенко. – Київ. – 2005. – С. 141–148.

Ганчук В.Д. Моніторинг нітратів та заходи щодо їх зменшення у рослинній продукції / В. Д. Канчук, М. Г. Хистіансен, О. М. Бутенко, Г. М. Біла, В. Г. Дроков. // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. – 2012. – № 6. С. 47–49.

Бойчук Ю. Д. Екологічні проблеми харчування людини / Ю. Д. Бойчук, Є. М. Солошенко, В. І. Смоляр, О. І. Циганенко – Київ. – 2002. – 92 с.

Географічна енциклопедія України: В 3-х томах / Ред. О. М. Маринич. – К. – 1993.

Никифоров В. В. Родючість Полтавських чорноземів: 120-річна ретроспектива / В. В. Никифоров, Т. М. Алєксєєва, Т. В. Пащенко та інш. // Матеріали XI Міжнародної конференції «Ідеї академіка Вернадського та проблеми сталого розвитку регіонів». – Кременчук, 2013. – С. 4–7.

Published

2015-02-01

Issue

Section

Anthropogenic Influence on a Natural Environment