PECULIARITIES OF HEAVY METALS TRANSLOCATION FROM FRUITS INTO PRODUCTS PRODUCED FROM THEM (ON THE EXAMPLE OF APPLES)
Keywords:
fruit as a raw material, apple, juice, thermal treatment, heavy metals, translocation, ecological safety,Abstract
The article is devoted to identification of peculiarities of heavy metals translocation as dominant anthropogenic pollutants from raw fruit (apples) to treated products - fruit juices and compotes. The area of study covered urban geosystems within the following regions: Poltava, Kharkiv and Donetsk Oblasts. The following apple sorts were studied: Jonathan, White Transparent, Melba, Saffron summer and Starking.. On the basis of the research it was found that the content of Zn and Cu in apples and their products is within the MAC. It was identified that Cd concentration in apples is in 2-12,6 times higher than MAC; data for juices: fresh juice – Cd concentration is 2,3-7 MAC and in apple juice after thermal treatment - 1,3 5.3 MAC, in compote – 2 MAC. According to the total pollution index (У Cdg), raw fruit is the most contaminated with heavy metals (У Cdg = 2,3-13,4), followed by fresh juice (У Cdg = 2,5-7,5), juice after thermal treatment (У Cdg = 1,5-5,7) and compote (У Cdg = 2.0-2.2). Approximately 53% of the total metal content was found in apple peel, while the remaining 47% - in the flesh of apples. After the thermal treatment, almost all metal concentrations decreases: Cd content is reduced by an average of 50% (Ctr = 0.51; Ctr – transition coefficient) and other metals - by 25-35% (Ctr = 0,65-0,75). Heavy metal translocation from apple into compote is considerably lower. Thus, the content of Cd and Zn decreased on average by 70%, and Fe, Mn and Cu - 51-62%. Thermal treatment has a positive effect on reducing the concentrations of heavy metals in juice comparing to the original raw fruitReferences
Гаевая Е. В. Эколого-токсикологическая оценка сельскохозяйственной продукции юга Тюменской области : автореф. дис. на соиск. учен. степ. канд. биол. наук : спец. 03.02.08 – экология / Е. В. Гаевая; [Тюм. гос. с.-х. акад.]. – Тюмень,2012. – 16 с. : ил., табл.
Гуцуляк В. М. Ландшафтна екологія: геохімічний аспект: навч. посібник / В. М. Гуцуляк. – Чернівці : Рута, 2002. – 272 с.
Куцак Р. С. Проблема контролю якості і безпеки свіжих овочів і фруктів в умовах продовольчих ринків м. Дніпропетровськ [Електронний ресурс] / Р. С. Куцак, Л. В. Кунаєва // Науково-технічний бюлетень НДЦ біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК. – Т. 2, № 1. – 2014. – Режим доступу : http://biosafety-center.com/naukovi_vydanny/pdf/2_21.pdf.
Мотылева С. М. Полиэлементный состав плодов некоторых сортов яблони селекции ГНУ ВНИИСПК / С. М. Мотылева // Аграрный вестник Урала. – Екатеринбург : ИРА УТК. – 2010. – № 9−10 (75−76). – С. 31–33.
Некос А. Н. Еколого-геохімічні аспекти формування забруднення рослинної продукції в різних ландшафтних умовах // А. Н. Некос, І. В. Бодак // Геополитика и экогеодинамика регионов. – Симферополь, 2014. – Т. 10. – Вып. 2. – P. 354−360.
Некос А. Н. Проблеми дослідження якості рослинної продукції – теорія і практика трофогеографії / А. Н. Некос // Вісник ХНУ імені В.Н. Каразіна. − Сер. Екологія. – Харків : Вид-во ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2008. – № 801 – С. 7−14.
Некос А. Н. Регіональна зумовленість трофогеографічних закономірностей рослинної продукції широкого вжитку (закономірності екологічної якості рослинних продуктів) / А. Н. Некос // Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. – 2009. – № 849. – С. 16−27.
Предельно допустимые концентрации тяжелых металлов и мышьяка в продовольственном сырье и пищевых продуктах: СанПиН 42-123-4089-86. – [Действует с 1986-03-31]. – К.: Главный государственный санитарный врач СССР, 1986. – 180 с.
Стимулирование потребления фруктов и овощей во всем мире [Электронный ресурс] // Всемирная организация здравоохранения. – Режим доступа : http://www.who.int/dietphysicalactivity/fruit/ru
Bednarek W. Contents of Heavy Metals as a Criterion for Apple Quality Assessment and Soil Properties / W. Bednarek, P. Tkaczyk, S. Dresler // Polish Journal of Soil Science. – 2007. – Vol. XL/I. − P. 47−56.
Campeanu G. Chemical Composition of the Fruits of Several. Apple Cultivars Growth as Biological Crop / G. Campeanu, G. Neata, G. Dar-janschi. – Not. Bot. Hort. Agrobot. Cluj 37 (2). – 2009. – P. 161−164.
The Multielement Analysis of the Apple Peel Using ICP-OES Method / B. T. Stojanovic, S. S. Mitiж, M. N. Mitiж et al. // Advanced Tech-nologies. – 2014. – No. 3(2). – P. 96−104
Wang Q. Heavy Metals in Apple Orchard Soils and Fruits and Their Health Risks in Liaodong Peninsula, Northeast China [Electronic recourse] / Q. Wang, J. Liu, Sh. Cheng // Environmental Monitoring and Assessment. – January, 2015. – 187:4178. – Way of access : http://link.springer.com/article/10.1007/s10661-014-4178-7#page-2
Downloads
Issue
Section
License
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).