УТОЧНЕННЯ ПРЕДМЕТУ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ З УРАХУВАННЯМ ЇЇ РІВНЕВОСТІ

Автор(и)

  • Олексій Миколайович Есманов ДВНЗ «Українська академія банківської справи Національного банку України», Україна https://orcid.org/0000-0001-7383-3335

Ключові слова:

фінансова безпека, національна безпека, рівні безпеки, предмет фінансової безпеки

Анотація

Національна безпека країни відіграє велику роль у забезпеченні її соціально-економічного розвитку, що в сьогоднішніх умовах є надзвичайно актуальним для України. Зважаючи на багатофакторність та значну кількість складових національної безпеки, особливої уваги заслуговує саме фінансова безпека країни через її зв’язок з грошовими потоками в ній. Враховуючи це, актуальності набуває дослідження предмету фінансової безпеки країни з урахуванням її рівневості. У вітчизняній науковій літературі існує істотна розпорошеність думок щодо трактування сутності не лише фінансової, але й економічної безпеки. Тому необхідним є уточнення предмету фінансової безпеки з урахуванням проблеми рівневості даної системи. Держава не може існувати без суспільства і є результатом його розвитку, що зумовлює закріпленість та існування дворівневої системи національної безпеки в Україні, яка за об’єктами безпеки поділена на мікрорівень та макрорівень. При цьому категорія загрози є ключовою в ході дослідження теоретико-методологічних засад безпеки. У той же час, як загрози, так і інтереси розглядаються здебільшого з позицій макрорівня, не акцентуючи увагу на потребах мікрорівня. Під національними інтересами слід розуміти цінності будь-якого генезису, руйнація або втрата яких загрожує існуванню української нації як такої. Виходячи з цього, можемо стверджувати, що під об’єктом національної безпеки слід розглядати зазначені нами інтереси, адже саме вони формують основу всієї системи. Предмет безпеки,  відповідно до її видів та ієрархії, може змінюватися. Тому предметом економічної безпеки є створення таких умов для провадження господарської діяльності, які забезпечать збереження, захист та примноження тих цінностей, що формують національні інтереси. Виходячи з розуміння фінансової системи та її ролі в економіці держави, ми пропонуємо розглядати під предметом фінансової безпеки здатність економічної системи до підтримання такої організації грошових відносин, що забезпечує примноження національного багатства.

Біографія автора

Олексій Миколайович Есманов, ДВНЗ «Українська академія банківської справи Національного банку України»

аспірант кафедри теоретичної і прикладної економіки ДВНЗ «Українська академія банківської справи Національного банку України»

Посилання

Про основи національної безпеки: Закон України від19.06.2013 р. №964-IV [Електронний ресурс] / Верховна Рада України. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/964-15/print1382533585938442

Про затвердження Методичних рекомендацій щодо розрахунку рівня економічної безпеки України: Наказ від 29.10.2013 р. №1277 [Електронний ресурс] / Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. – Режим доступу:

http://me.kmu.gov.ua/control/uk/publish/category/main?cat_id=38738

Приватне життя і поліція. Концептуальні підходи. Теорія та практика/ [авторський колектив; відп. редактор: Ю. І. Римаренко]. – К. : КНТ, 2006. – 740 с.

Ліпкан В. А. Національна безпека України у світлі теорії самоорганізації/ В. А. Ліпкан// Держава і право. - 2002. - №16. - С. 142 -148.

Ліпкан В. А. Неопарадигма національної безпеки/ В. А. Ліпкан// Право України. - 2002. - №11. - С. 19-21.

Ліпкан В. А. Теоретичні основи та елементи національної безпеки України: Монографія/ В. А. Ліпкан. - К. : Текст, 2003. - 600 с.

Финансовая система [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://ru.wikipedia.org/.

Власюк О. С. Теорія і практика економічної безпеки в системі науки про економіку: [наукова доповідь] / О. С. Власюк. – К. : Нац. Ін-т пробл. міжнар. безпеки при Раді нац. безпеки і оборони України, 2008. – 48 с.

Концепція економічної безпеки України/ [заг. редакція В. П. Гейєць]. – К. : Логос, 1999. – 56 с.

Макаренко І. П. Економічна безпека України, макроекономічний аспект/ І. П. Макаренко// Економіка і управління. – 2008. – №2. – С. 11–17.

Мунтіян В. І. Економічна безпека України/ В. І. Мунтіян. – К. : КВІЦ, 1999. – 464 с.

Новікова О. Ф. Економічна безпека: концептуальне визначення та механізм забезпечення: [монографія] / О. Ф. Новікова, Р. В. Покотиленко. – Донецьк: НАН України, Інститут економіки промисловості, 2006. – 408 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Фінанси. Банківська справа.