Розвиток координаційних здібностей дзюдоїстів за допомогою вправ з фітболами

Автор(и)

Ключові слова:

дзюдо, координаційні здібності, рівновага, розвиток, вправи, фітбол

Анотація

В статті на основі аналізу науково-методичної та спеціальної літератури, мережи Інтернет та узагальнення передового практичного досвіду встановлено, що в дзюдо особливу увагу необхідно приділяти здатності до збереження рівноваги. Рівновага, як здатність до збереження стійкого положення може проявлятися як в статичних, так і в динамічних умовах, при наявності опори або в безопорному положенні. Здійснено підбір вправ з фітболами для розвитку динамічної та статичної рівноваги дзюдоїстів-новачків.

Біографії авторів

Наталя Бойченко, Харківська державна академія фізичної культури

кандидат наук з ФВ та С, доцент, доцент кафедри єдиноборств, МСУ з дзюдо

Анатолій Алексєєв, Харківська державна академія фізичної культури

професор кафедри єдиноборств, заслужений працівник ФК та С

Юлія Коваленко, Харківська державна академія фізичної культури

кандидат педагогічних наук, доцент кафедри української та іноземних мов

Лукаш Ридзик , Інститут спортивних наук, Університет фізичного виховання

доктор філософії

Посилання

Ананченко, К.В., Бойченко, Н.В., & Панов, П.П. (2017). Вдосконалення координаційних здібностей юних дзюдоїстів. Єдиноборства, 4-11.

Бойко, В.Ф., & Данько, Г.В. (2004). Физическая подготовка борцов. Олимпийская литература, Київ.

Бойченко, Н.В., & Чоботько, М.А. (2019). Оптимізація навчання техніки дзюдо за допомогою вправ з фітболом. Єдиноборства, (3), 13-20. DOI:10.15391/ed.2019-3.02

Дяченко, А.А. (2015). Використання засобів фітбол-аеробіки у тренувальному процесі юних дзюдоїстів. Формування здорового способу життя студентської та учнівської молоді засобами освіти, 5, 52-55.

Кедровський, Б., Шалар, О., & Іздебський, І. (2015). Взаємозв’язок між фізичною та технічною підготовленістю юних борців. Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві, 3 (31), 239-242.

Ніколаєв, В.А., & Чіжаєв, П.І. (2019). Особливості тренувального процесу юних дзюдоїстів на етапі початкової підготовки. Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова, 3К(110), 399-402.

Тропін, Ю.М., Панов, П.П., & Бєлобаба, С.Б. (2017). Фізична підготовка борців. Єдиноборства, 82-84.

Чоботько, М.А. (2018). Особенности методики обучения дзюдоистов новичков. Проблемы и перспективы развития спортивных игр и единоборств в высших учебных заведениях, 75-78.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-02-09