Важливість збалансованого та раціонального харчування у підготовці боксерів

Автор(и)

  • Анатолій Левков Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Україна https://orcid.org/0000-0003-0596-440X
  • Людмила Клеценко Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Україна https://orcid.org/0000-0003-0092-381X
  • Артем Курило Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Україна https://orcid.org/0009-0009-4056-7849
  • Катерина Колісник Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Україна https://orcid.org/0009-0000-9202-1703
  • Дар’я Вербовик Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Україна https://orcid.org/0009-0008-2984-9821

Ключові слова:

бокс, боксери, спортсмени, спорт, харчування, дієта, єдиноборства, підготовка

Анотація

Дана робота присвячена вивченню важливості збалансованого та раціонального харчування у підготовці спортсменів, які займаються боксом. Описано вплив харчування на спортивні досягнення та морфо-функціональні властивості спортсмена.

Біографії авторів

Анатолій Левков, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»

к.м.н., доцент кафедри фізичної терапії та ерготерапії

Людмила Клеценко, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»

к.п.н., доцент кафедри фізичної терапії та ерготерапії

Артем Курило, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»

студент бакалаврату, група 201-ФР, Спеціальність 227 «Фізична терапія, ерготерапія»

Катерина Колісник, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»

студентка бакалаврату, група 201-ФР, Спеціальність 227 «Фізична терапія, ерготерапія»

Дар’я Вербовик, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»

студентка бакалаврату, група 201-ФР, Спеціальність 227 «Фізична терапія, ерготерапія»

Посилання

Гаврилов, Ю.В. (2022). Оптимізація системи енергозабезпечення організму спортсменів ММА на етапі спеціалізованої базової підготовки засобами збалансованого харчування. Івано-Франківськ. http://ekhsuir.kspu.edu/123456789/16805

Горюк, П.І., & Гакман, А.В. (2018). Основи спортивного харчування: навчально-методичний посібник. Чернівецький нац. ун-т, Чернівці.

Іванов, О.М., & Петров, Д.В. (2020). Фізична підготовка кікбоксерів : навч. посібник. Вища освіта, Київ.

Киселевич, А., & Пазичук, О. (2009). Особливості забезпечення харчування спортсменів. Молода спортивна наука України, 1, 149-153.

Корзун, В.Н. (2003). Гігієна харчування : підручник. Видавничий центр КНТЕУ, Київ.

Мельніков, А., Шинкарук, В., & Гіщак, О. (2023). Швидкісно-силові здібності кікбоксерів та засоби їх розвитку. Молодий вчений, 12(124). DOI:10.32839/2304-5809/2023-12-124-17

Платонов, Н.В. (2004). Система підготовки спортсменів в олімпійському спорті. Загальна теорія та її практичні додатки: [навч. для студ. вищ. навч. завід. фіз. виховання та спорту. Олімпійська література, Київ.

Правильне харчування спортсменів енциклопедія. Електронний ресурс. Режим доступу. https://harchi.info/articles/osoblyvosti-harchuvannya-sportsmeniv

Станкевич, Л.Г., Земцова, І.І., & Хмельницька, Ю.К. (2019). Дієтологічний супровід підготовки спортсменів, тренуваних на витривалість, на передзмагальному етапі підготовки. Науковий часопис НПУ ім. М.П. Драгоманова, 3К(110)19, 229-234.

Томчук, І.С., & Томчук, Л.А. (2019а). Креативна методика розрахунку добових потреб спортсмена на основі раціонального харчування - розрахунковим методом. Науковий часопис НПУ ім. М.П. Драгоманова, 9 (117), 93-98.

Томчук, І.С., & Томчук, Л.А. (2019b). Меню-розкладка – це квінтесенція раціонального харчування в режимі дня для спортсменів різних кваліфікацій. Науковий часопис НПУ ім. М.П. Драгоманова, 8 (139), 101-106.

Філімонов, В.І., & Білінський, В.І. (2019). Особливості підготовки кваліфікованих кікбоксерів : метод. рекомендації. Світ, Львів.

Ципріян, Н.В., Велика, В.Г., & Яковенко В.І. (1999). Методика оцінки харчового статусу людини та адекватності індивідуального харчування: учбово-метод. посіб. Київ.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-02-09