Термогравіметричний аналіз пектинових гелів
DOI :
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.45905Mots-clés :
ендоефекти, термостабільність, ендотермічний процес, дегідратація, термоаналіз, форми зв′язку вологиRésumé
Термогравіметричним методом за постійної швидкості нагрівання досліджено втрати маси та швидкість перетворень, що відбуваються в гелях цитрусового та яблучного пектину різного ступеня етерифікації та вплив цитрату натрію на втрати маси гелю пектину низькоетерифікованого. Встановлено залежність ступеня зміни маси від температури гелів цитрусового та яблучного пектину з високого та низького ступеня етерифікації
Références
Krapivnitska, I. O., Pertsevoy, F. V., Omelchuk, E. O. (2015). Naukovi ta praktichni aspekti pektinu i pektinoproduktiv : monografIya [Scientific and practical aspects of pectin and pectin products]. Sumy: Sumy National Agrarian University, 314.
Gulyiy, I. S., Donchenko, L. V., Nelina V. V., Karpovich, N. S. (1992). Pektin. Proizvodstvo pektina i pektinovyih ekstraktov [Production of pectin and pectin extracts]. Kiev: Association of Pektin, 56.
Nelina, V. V. (1996). Fiziko-himicheskie svoystva pektinovyih veschestv. Razrabotka i sovershenstvovanie tehnologiy pektina i pektinoproduktov [Physico-chemical properties of pectin. Development and improvement of technology of pectin and pectin products]. Krasnodar : Kuban State Agrarian University, 102.
Kostenko, T. I., Nelina, V. V., Donchenko, L. V., Karpovich, N. S. (1992). Pektin. Primenenie pektina [Pektin. The use of pectin]. Kiev: Pektin, 51.
Pertsevoy, F. V., Gurskiy, P. V., Foschan, A. L., Chuyko, L. O. (2005). Doslidzhennya protsesu plavlennya sirnoyi pasti za dopomogoyu derivatografa Q-1000 [Investigation of melting cheese paste using derivatograph Q-1000]. Kharkiv: Kharkov State University of Food Technology and Trade, 2, 35–41.
Pertseviy, F. V., Gurskiy, P. V., BIdyuk, D. O. (2011). Doslidzhennya vplivu agaru na protses degidratatsiyi pasti zakusochnoyi za dopomogoyu diferentsialnoyi termogravimetriyi [The influence on the process of dehydration agar paste diner using differential thermo gravimetrical]. Kharkiv: Kharkiv National Technical University of Agriculture, 119, 179–186.
Berg, L. G. (1961). Vvedenie v termografiyu [Introduction to Thermography]. Moscow: USSR Academy of Sciences, 486.
Piloyan, G. O., Novikova, O. S. (1967). Vyichislenie kineticheskih parametrov po dannyim derivatograficheskih izmereniy [Calculation of kinetic parameters according to measurements gravimetrical]. Journal of Inorganic Chemistry, 12, 602–605.
Piloyan, G. O. (1964). Vvedenie v teoriyu termicheskogo analiza [Introduction to Thermal Analysis]. Moscow: Science, 284.
Téléchargements
Publié-e
Numéro
Rubrique
Licence
(c) Tous droits réservés Петро Васильович Гурський, Ірина Олексіївна Крапивницька, Федір Всеволодович Перцевой 2015
Cette œuvre est sous licence Creative Commons Attribution 4.0 International.
Our journal abides by the Creative Commons CC BY copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons CC BY, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.