Вплив санітарних умов виробничого середовища на відповідність яловичини чинним мікробіологічним критеріям гігієни

Auteurs-es

  • Вікторія Вікторівна Касянчук Сумський національний аграрний університет, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-5849-7679
  • Олександра Миколаївна Бергілевіч Сумський національний аграрний університет вул. Григорія Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021, Ukraine
  • Ольга Миколаївна Єфімова Сумський національний аграрний університет вул. Григорія Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021, Ukraine

DOI :

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.48396

Mots-clés :

яловичі туші, забійні підприємства, санітарія, мікробіологічні критерії, кількість мезофільних аеробних факультативно-анаеробних мікроорганізмів, Enterobacteriaceae

Résumé

Вивчено вплив показників виробничої гігієни та санітарії на показники мікробіологічної безпечності сирої яловичини для експорту з метою вдосконалення ветеринарно-санітарного контролю при первинній обробці яловичих туш. Встановлено, що рівні контамінації МАФАнМ та Enterobacteriaceae на внутрішніх поверхнях черевної стінки були значно вищими, ніж на інших ділянках туші. При дотриманні санітарно - гігієнічних вимог на підприємстві дані показники сягають верхньої нормативної межі

Bibliographies de l'auteur-e

Вікторія Вікторівна Касянчук, Сумський національний аграрний університет

Доктор ветеринарних наук, професор кафедри технології молока і м’яса


Профіль GoogleАкадемія: посилання

ID ORCIDhttp://orcid.org/0000-0001-5849-7679

Професійні (наукові) інтереси: ветеринарна гігієна і санітарія, ветеринарно-санітарна експертиза, безпечність харчових продуктів, ветеринарне акушерство

 

Основні публікації:

1. Касянчук В. Організація ветеринарно-санітарного контролю виробництва молока коров’ячого на фермі відповідно до вимог СОТ [Текст] / В. Касянчук, О. Бергілевич, Я. Крижанівський, М. Кухтин // Вет. медицина України. – 2006. – № 7. – С. 38–40.

2. Остапюк, М. П. Вивчення санітарно-гігієнічних умов виробництва молока на молочних фермах для забезпечення умов належної гігієнічної практики [Текст] / М. П. Остапюк, В. В. Касянчук, О. М. Бергілевич, О. О. Бергілевич // Науковий вісник. – 2010. – Т. 12, № 3 (45). – С. 243–248.

3. Бергилевич, А. Н. Идентификация ENTEROBACTER sakazakii в сыром молоке для производства сухих детских смесей [Текст] / А. Н. Бергилевич, Е. А. Гришина, В. В. Касянчук // Восточно-Европейський журнал передовых технологий. – 2014. – Т. 2, № 12 (68). – С. 42–47.

4. Єфімова, О. М. Аналіз невідповідностей у молочних продуктах, призначених для експорту за показниками безпечності [Текст] / О. М. Єфімова, О. М. Бергілевич, А. М. Марченко, В. В. Касянчук // Молочная индустрия. – 2014. – № 1. – С. 20–24.

5. Єфімова, О. М. Аналіз мікробіологічної безпечності національної продукції тваринного походження, призначеної для експорту [Текст] / О. М. Єфімова, В. В. Касянчук // Ветеринарна медицина Украйни. – 2014. – № 1 (215). – С. 30–34.

6. Бергілевич О. М. Характеристика ступенів ризику стосовно бактерій Enterobacter sakazakii в молоці корів після пастеризації [Текст] / О. М. Бергілевич, В. В. Касянчук // Вісник Сумського національного аграрного університету. – 2013. – Вип. 2 (32). – С. 46–50.

7. Касянчук, В. В. Показник кількості соматичних клітин у збірному сирому молоці корів – важливе джерело інформації про його якість та умови отримання [Текст] / В. В. Касянчук, О. І. Скляр, О. М. Бергілевич // Ветеринарна медицина України. – 2013. – № 02 (204). – С. 24–28.

Олександра Миколаївна Бергілевіч, Сумський національний аграрний університет вул. Григорія Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021

Доктор ветеринарних наук, професор

Кафедра технології молока і м'яса

Ольга Миколаївна Єфімова, Сумський національний аграрний університет вул. Григорія Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021

аспірант

Références

Microbiological criteria for establishing indicators of food safety (2012). Order of the Ministry of Health of Ukraine № 548 19.07.2012. Registered in the Ministry of Justice of Ukraine № 1321/21633 3.08.2012, 12.

Microbiological criteria for foodstuffs (2007). Commission Regulation (EC) №2073/2005 of 15 November 2005 (Text with EEA relevance) (OJ L 338, 22.12.2005, p.1). Official Gazette, 29. 2005R2073- UA -27.12.2007 - 001.001- 11.

The establishment of general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority products and laying down procedures in matters of food safety (2003). Commission Regulation (EC) №178/2002 of 28 January 2002 (Text with EEA relevance) (OJ L 31 of 01.02.2002, the AS 1). Official Gazette, 38.

Regulation laying down specific rules for the organization of official controls on products of animal origin intended for human consumption (2004). Of the European Parliament and of the Council number 854/2004 of 29 April 2004. Official Journal of the European Communities, 111.

Regulation laying down specific hygiene rules for food (2004). Of the European Parliament and of the Council number 853/2004 of 29 April 2004. Official Journal of the European Communities, 64.

Regulation on the hygiene of foodstuffs (2004). Of the European Parliament and of the Council №852/2004 of 29 April 2004), 28.

Ukraine. Laws. On state control in the field of safety and quality of food and feed, animal welfare (2007). The law adopted by the Parliament of Ukraine (VVR), on April 5, 2007 N 877-V. Base Laws of Ukraine, 2.

Official controls used to ensure conformity with feed and food law, rules health and animal welfare (2008). Of the European Parliament and of the Council number 882/2004 of 29 April 2004 (OJ L 191, 05.28.2004, S. 1). Official Journal of the European Communities, 64.

Kasyanchuk, V. V., Berhilevych, O. M., Zasyekin, D. A., Kuhtin, M. D., Garkavenko, T. O., Berhilevych, A. A., Lamp, A. A., Marchenko A. M. (2011). Guidelines for establishing compliance with microbiological criteria for foodstuffs and sanitary conditions of the production process. Assurance Academic Council LDVSE State Research Institute, 28.

Yakubchak, A., Olenich, L. O., Kobys, A. I. (2013). Scientific approaches to get milk and beef as appropriate. National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Kiev: KOMPRYNT, 168.

Zahrebelny, V. A., Yakubchak, O. M., Taran, T. (2012). Effect final processing methods on the quality of beef carcasses: monograph – NUBiP Ukraine. Kiev: Komprynt, 94.

Kasyanchuk, V., Berhilevych, O. M., Zahrebelnyy, V. O., Harkavenko, T. O., Nega, I., Kusturov, V. B., Hryshyna, Ye. A. (2014). Guidelines for calculating logarithms biological importance of microorganisms in food microbiology, food hygiene and sanitation. Kiev: SSRILDVSE, 26.

Publié-e

2015-08-22

Numéro

Rubrique

Veterinary science