Вплив санітарних умов виробничого середовища на відповідність яловичини чинним мікробіологічним критеріям гігієни
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.48396Ключові слова:
яловичі туші, забійні підприємства, санітарія, мікробіологічні критерії, кількість мезофільних аеробних факультативно-анаеробних мікроорганізмів, EnterobacteriaceaeАнотація
Вивчено вплив показників виробничої гігієни та санітарії на показники мікробіологічної безпечності сирої яловичини для експорту з метою вдосконалення ветеринарно-санітарного контролю при первинній обробці яловичих туш. Встановлено, що рівні контамінації МАФАнМ та Enterobacteriaceae на внутрішніх поверхнях черевної стінки були значно вищими, ніж на інших ділянках туші. При дотриманні санітарно - гігієнічних вимог на підприємстві дані показники сягають верхньої нормативної межі
Посилання
Microbiological criteria for establishing indicators of food safety (2012). Order of the Ministry of Health of Ukraine № 548 19.07.2012. Registered in the Ministry of Justice of Ukraine № 1321/21633 3.08.2012, 12.
Microbiological criteria for foodstuffs (2007). Commission Regulation (EC) №2073/2005 of 15 November 2005 (Text with EEA relevance) (OJ L 338, 22.12.2005, p.1). Official Gazette, 29. 2005R2073- UA -27.12.2007 - 001.001- 11.
The establishment of general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority products and laying down procedures in matters of food safety (2003). Commission Regulation (EC) №178/2002 of 28 January 2002 (Text with EEA relevance) (OJ L 31 of 01.02.2002, the AS 1). Official Gazette, 38.
Regulation laying down specific rules for the organization of official controls on products of animal origin intended for human consumption (2004). Of the European Parliament and of the Council number 854/2004 of 29 April 2004. Official Journal of the European Communities, 111.
Regulation laying down specific hygiene rules for food (2004). Of the European Parliament and of the Council number 853/2004 of 29 April 2004. Official Journal of the European Communities, 64.
Regulation on the hygiene of foodstuffs (2004). Of the European Parliament and of the Council №852/2004 of 29 April 2004), 28.
Ukraine. Laws. On state control in the field of safety and quality of food and feed, animal welfare (2007). The law adopted by the Parliament of Ukraine (VVR), on April 5, 2007 N 877-V. Base Laws of Ukraine, 2.
Official controls used to ensure conformity with feed and food law, rules health and animal welfare (2008). Of the European Parliament and of the Council number 882/2004 of 29 April 2004 (OJ L 191, 05.28.2004, S. 1). Official Journal of the European Communities, 64.
Kasyanchuk, V. V., Berhilevych, O. M., Zasyekin, D. A., Kuhtin, M. D., Garkavenko, T. O., Berhilevych, A. A., Lamp, A. A., Marchenko A. M. (2011). Guidelines for establishing compliance with microbiological criteria for foodstuffs and sanitary conditions of the production process. Assurance Academic Council LDVSE State Research Institute, 28.
Yakubchak, A., Olenich, L. O., Kobys, A. I. (2013). Scientific approaches to get milk and beef as appropriate. National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Kiev: KOMPRYNT, 168.
Zahrebelny, V. A., Yakubchak, O. M., Taran, T. (2012). Effect final processing methods on the quality of beef carcasses: monograph – NUBiP Ukraine. Kiev: Komprynt, 94.
Kasyanchuk, V., Berhilevych, O. M., Zahrebelnyy, V. O., Harkavenko, T. O., Nega, I., Kusturov, V. B., Hryshyna, Ye. A. (2014). Guidelines for calculating logarithms biological importance of microorganisms in food microbiology, food hygiene and sanitation. Kiev: SSRILDVSE, 26.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Victoria Kasianchuk, Олександра Миколаївна Бергілевіч, Ольга Миколаївна Єфімова
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.