Оптимізація процесу мікроклонального розмноження картоплі

Auteurs-es

  • Тетяна Павлівна Бортнік Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки пр. Волі, 13, м. Луцьк, Україна, 43025, Ukraine
  • Михайло Йосипович Шевчук Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки пр. Волі, 13, м. Луцьк, Україна, 43025, Ukraine
  • Ірина Вікторівна Сеньків Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки пр. Волі, 13, м. Луцьк, Україна, 43025, Ukraine

DOI :

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.49342

Mots-clés :

гумусові кислоти, живець, картопля, культивування, регенерація, розмноження, паросток, поживне середовище, фітогормони

Résumé

Приведено метод оптимізації процесу відтворення вихідного матеріалу картоплі шляхом додавання до поживного середовища МС фізіологічно активних форм гумусових кислот. Встановлено, що доцільним є використання фульватів, які не втрачають фізіологічної активності після термообробки, забезпечують скорочення термінів культивування в умовах in vitro та прискорюють регенерацію мікророслин

Bibliographies de l'auteur-e

Тетяна Павлівна Бортнік, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки пр. Волі, 13, м. Луцьк, Україна, 43025

старший викладач, кандидат сільськогосподарських наук

кафедра лісове та садово-паркове господарство

Михайло Йосипович Шевчук, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки пр. Волі, 13, м. Луцьк, Україна, 43025

завідуючий кафедри, професор, доктор сільськогосподарських наук

кафедра лісове та садово-паркове господарство

Ірина Вікторівна Сеньків, Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки пр. Волі, 13, м. Луцьк, Україна, 43025

студент

біологічний факультет

Références

Guseva, K. J., Myakisheva, A. P., Tavartkiladze, A. K. (2013). In vitro Rooting of potato varieties (Solanum tuberosum L.). News Altaiskogo state University, 1 (3 (79)), 56–60.

Krupa, O. M., Trinko, G. I., Bitter, O. A. (2010). Status and prospects of development of potato cultivation in the Lviv region. Lviv, 4–15.

Matichuk, V. M., Sauck, O. A., Kropiwnicki, P. B., Segeda, A. F. (2014). Peculiarities of examination of varieties of potatoes (Solanum tuberosum L.) for distinctness, uniformity and stability. Bulletin of INEU, 2 (42), 136–144.

Tesluk, P. S., Maliki, N. I., Vlasenko, M. Y. (2000). Protection of potato against pests and diseases. Seed potatoes.White Church, 137–138.

Didkovsky, T. P. (2009). The technological basis of production and application of humates for vegetable crops. Kharkiv, 10–22.

Gorovaya, A. S., Orlov, D. S., Shcherbenko, A. V. (1995). Humic substances. Kyiv: Naukova Dumka, 15–83.

Dragunov, S. S. (1980). Chemical characterization of humic acids and their physiological activity. Humic fertilizers. Theory and practice of their application, VII, 5–21.

Hristova, L. A. (1977). To the nature of the action of physiologically active humic substances on plants in experimental conditions. Humic fertilizers. Theory and practice of their application, 7, 3–15.

Roncal, G. A., Zhminko, V. A. (1968). Physiological activity of humic substances humus. Humic fertilizers. Theory and practice of their application, III, 80–87.

Batalin, G. A., Cogan, M. M., Makhno, L. Y. (1983). Membrane permeability to certain substances of humic nature and their contribution to physiological activity of a preparation of sodium humates. Humic fertilizers. Theory and practice of their application, IX, 117–121.

Gorovaya, A. S. (1968). The influence of physiologically active substances on the mitotic activity of meristematic cells, the condition of nucleic acids and growth processes in plants. Kyiv, 23.

Okolelova, A. A. (1992). The nature and properties of fulvic acids. Soil science, 1, 65.

Publié-e

2015-09-28

Numéro

Rubrique

Biological sciences