Оптимізація процесу мікроклонального розмноження картоплі

Авторы

  • Тетяна Павлівна Бортнік Восточноевропейский национальный университет имени Леси Украинки пр. Свободы, 13, м. Луцк, Украина, 43025, Ukraine
  • Михайло Йосипович Шевчук Восточноевропейский национальный университет имени Леси Украинки пр. Свободы, 13, м. Луцк, Украина, 43025, Ukraine
  • Ірина Вікторівна Сеньків Восточноевропейский национальный университет имени Леси Украинки пр. Свободы, 13, м. Луцк, Украина, 43025, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.49342

Ключевые слова:

гумусові кислоти, живець, картопля, культивування, регенерація, розмноження, паросток, поживне середовище, фітогормони

Аннотация

Приведено метод оптимізації процесу відтворення вихідного матеріалу картоплі шляхом додавання до поживного середовища МС фізіологічно активних форм гумусових кислот. Встановлено, що доцільним є використання фульватів, які не втрачають фізіологічної активності після термообробки, забезпечують скорочення термінів культивування в умовах in vitro та прискорюють регенерацію мікророслин

Биографии авторов

Тетяна Павлівна Бортнік, Восточноевропейский национальный университет имени Леси Украинки пр. Свободы, 13, м. Луцк, Украина, 43025

старший преподаватель, кандидат сельскохозяйственных наук

кафедра лесное и садово-парковое хазяйство

Михайло Йосипович Шевчук, Восточноевропейский национальный университет имени Леси Украинки пр. Свободы, 13, м. Луцк, Украина, 43025

заведующий кафедрой, професор, доктор сельскохозяйственных наук

кафедра лесное и садово-парковое хазяйство

Ірина Вікторівна Сеньків, Восточноевропейский национальный университет имени Леси Украинки пр. Свободы, 13, м. Луцк, Украина, 43025

студент

биологический факультет 

Библиографические ссылки

Guseva, K. J., Myakisheva, A. P., Tavartkiladze, A. K. (2013). In vitro Rooting of potato varieties (Solanum tuberosum L.). News Altaiskogo state University, 1 (3 (79)), 56–60.

Krupa, O. M., Trinko, G. I., Bitter, O. A. (2010). Status and prospects of development of potato cultivation in the Lviv region. Lviv, 4–15.

Matichuk, V. M., Sauck, O. A., Kropiwnicki, P. B., Segeda, A. F. (2014). Peculiarities of examination of varieties of potatoes (Solanum tuberosum L.) for distinctness, uniformity and stability. Bulletin of INEU, 2 (42), 136–144.

Tesluk, P. S., Maliki, N. I., Vlasenko, M. Y. (2000). Protection of potato against pests and diseases. Seed potatoes.White Church, 137–138.

Didkovsky, T. P. (2009). The technological basis of production and application of humates for vegetable crops. Kharkiv, 10–22.

Gorovaya, A. S., Orlov, D. S., Shcherbenko, A. V. (1995). Humic substances. Kyiv: Naukova Dumka, 15–83.

Dragunov, S. S. (1980). Chemical characterization of humic acids and their physiological activity. Humic fertilizers. Theory and practice of their application, VII, 5–21.

Hristova, L. A. (1977). To the nature of the action of physiologically active humic substances on plants in experimental conditions. Humic fertilizers. Theory and practice of their application, 7, 3–15.

Roncal, G. A., Zhminko, V. A. (1968). Physiological activity of humic substances humus. Humic fertilizers. Theory and practice of their application, III, 80–87.

Batalin, G. A., Cogan, M. M., Makhno, L. Y. (1983). Membrane permeability to certain substances of humic nature and their contribution to physiological activity of a preparation of sodium humates. Humic fertilizers. Theory and practice of their application, IX, 117–121.

Gorovaya, A. S. (1968). The influence of physiologically active substances on the mitotic activity of meristematic cells, the condition of nucleic acids and growth processes in plants. Kyiv, 23.

Okolelova, A. A. (1992). The nature and properties of fulvic acids. Soil science, 1, 65.

Опубликован

2015-09-28

Выпуск

Раздел

Биологические науки