Тифон як цінна кормова культура та перспективне джерело біологічно активних речовин
DOI :
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.52000Mots-clés :
тифон, Brassicaceae, кормові культури, фармакогностичне вивчення, полісахаридний комплекс, імуномодулююча активністьRésumé
Рослини є невичерпним джерелом біологічно активних речовин. Для одержання фітозасобів використовуються як традиційні лікарські рослини, так і відносно нові гібриди рослин. До таких рослин відноситься і тифон – гібрид китайської капусти та турнепсу, що застосовується у кормовиробництві. Ця культура має цінність за рахунок наявності великої прогнозованої сировинної бази.
Ціль. Метою нашої роботи було поглиблене фітохімічне вивчення рослинної сировини тифону, а також дослідження фармакологічної активності фітосубстанцій на її основі.
Метод. Якісний аналіз проводився за допомогою якісних реакцій та методу тонкошарової хроматографії. Кількісне визначення вмісту біологічно активних речовин проводилось гравіметричним, титриметричним, спектрофотометричним методом, а також методом газової хроматографії.
Результати. В результаті роботи було визначено наявність та кількісний вміст вуглеводів, карбонових кислот, амінокислот, флавоноїдів, дубильних речовин, стероїдних сполук, каротиноїдів, хлорофілів, сірковмісних сполук, а також сполук леткої фракції. На основі проведених досліджень було обґрунтовано метод одержання густого екстракту листя тифону та визначено його гостру токсичність та анаболічну дію. Одержано полісахаридний комплекс листя тифону, який проявляє імуномодулюючу дію.
Висновки. Рослинна сировина тифону є перспективною для одержання субстанцій на її основі та проведення їх подальшого фармакологічного дослідження
Références
Serbin, А. G., Seraya, L. M., Tkachenko, N. M., Slobodyanyuk, T. A. (2003). Meditsinskaya botanika [Medicinal Botany]. Kharkiv, NUPh Publishing House; Golden Pages, 364.
Watson L. The families of flowering plants: descriptions, illustrations, identification, and information retrieval. Available at: http://delta-intkey.com
Phedosiy, I. (2007). Kapusta kitayskaya [Chinese Cabbage]. The Real Host, 12, 22–25.
Zinchenko, О. І., Salatenko, V.N., Bilonozhko, M.A. (2001). Roslynnyctvo: Pidruchnyk [Plant growing: A Textbook]. Kyiv, Agricultural education, 591.
Chubko, О. (2007). Kormovi kapustyani kultury [Cabbage Forage Crops]. Agrosector, 3 (17), 38–40.
Lardy, G. Alternative Feeds for Ruminants. Available at: http://www.ag.ndsu.edu/pubs/ansci/livestoc/as1182.html
Shcheglov, I. (1982). Tifon – novaya kormovaya kultura [Tyfon – a New Forage Culture]. Agriculture, 9, 62.
Derzhavnyi reestr sortiv Roslyn prydatnyh do poshyrennya v Ukraini u 2015 rotsi [State Register of Plant Varieties Suitable for Dissemination in Ukraine in 2015]. Kyiv, Ukrainian Institute of Plant Varieties Examination, 324.
Podobed, L. I. (2012). Tifon – kultura dlya krestyanskogo hozyaystva [Tyfon – Culture for the peasant farming]. Farmland, 3, 84–86.
Tifon – Fitopal [Tyfon – Phytopal]. Available at: http://agroua.net/plant/catalog/cg-4/c-177/s-2225/
Prysyazhnyuk, М. V., Bezuglyi, M. D., Golovko, V. O. (2012). Informatsiyna baza danyh dlya inovatsiynogo rozvytku tvarynnytstva [Information database for innovative livestock development]. Kharkiv, Brovin, 791.
Robinson, D. (2006). Non-traditional forages for grazing: turnips and other brassicas. Proceedings of the Heart of America Grazing Conference. Cave City, KY, USA, 62–64.
Podobed, L. I. (2008). Poseem tifon – nakormim korovu [Seeding Tyfon - Feeding a cow]. Effective animal breeding, 7, 31–33.
Koch, D. W., Ernst Jr., F. C., Leonard, N. R., et al. (1987). Lamb performance on extended-season grazing of tyfon. Journal of animal science, 64, 1275–1279.
Podobed, L. I. (2008). Primeneniye zlakovo-krestotsvetnykh smesey –kardinalnyi sposob resheniya stabilnoy sistemy kormoproizvodstva v stepnoy zone [The use of mixtures of grasses and cruciferous - fundamental way to solve the stable system of feed production in the steppe zone]. Effective animal breeding, 5, 28–31.
Zinchenko, І. G. (2013). Farmakognostychne vyvchennya tyfonu [Pharmacognostic study of tyfon]. National University of Pharmacy, Kharkiv, 20.
Zinchenko, І. G., Kyslychenko, V. S. (2011). Vyvchennya zhyrnokyslotnogo skladu travy, lystya ta koreniv tyfonu [The Study of Fatty Acid Composition of Tyfon Herb, Leaves and Roots]. Pharmaceutical Journal, 6, 79–82.
Zinchenko, І. G., Kyslychenko, V. S., Pozdnyakov, V. V. (2012). Doslidzhennya vmistu organichnyh kyslot ta tsukriv u lysti ta korenyah tyfonu [The study of organic acid and sugar content of tyfon leaves and roots]. Collected Scientific Works of the Staff Members of NMAPE, 21 (4), 268–272.
Gurieva, І. G. (2014). Vyvchennya steroyidnyh spoluk lustya ta koreniv tyfonu [The study of steroid compounds in tyfon leaves and roots]. Phytotherapy. Journal, 1, 71–73.
Gurieva, І. G., Kyslychenko, V. S. (2013). Izucheniye komponentov letuchey fraktsii rastitelnogo syrya tifona [The Study of the Volatile Fraction Components in the Tyfon Plant Material]. Pharmaceutical Journal, 4, 25–29.
Bomko, V. S. (2010). Vplyv derti soyevoyi ta soyi ekstrudovanoyi za riznykh dzherel legkozasvoyuvanyh vuglevodiv na zhivu masu I molochnu produktyvnist’ vysokoproduktyvnykh koriv [Effect of soy middlings and extruded soy at different carbohydrate sources on live weight and milk production of highly productive cows]. Animal Husbandry Products Production and Processing: Collected Scientific Works of the Bila Tserkva national Agricultural University, 4 (77), 55–60.
Obertyukh, Yu. V. (2005). Rol’ strukturnykh i nestrukturnykh komponentiv roslynnykh kormiv u godivli zhuynykh tvaryn [The role of structural and non-structural components of plant fodder in the ruminants’ feeding]. Fodder and fodder production, 55, 187–194.
Golubets, О .V., Vudmaska, I. V. (2008). Zhyrnokyslotnyj sklad lipidiv bakterij i najprostishyh vmistu rubcja koriv za riznogo vmistu v racioni koncentrativ ta dodavanni bikarbonatu natriju [Fatty acid composition of lipids of the rumen content bacteria and protozoa of cows at different concentrates content in the diet and adding sodium bicarbonate]. Animal Biology, 10, 103–110.
Téléchargements
Publié-e
Numéro
Rubrique
Licence
(c) Tous droits réservés Ірина Геннадіївна Гур’єва, Вікторія Сергіївна Кисличенко, Віктор Іванович Гноєвий 2015
Cette œuvre est sous licence Creative Commons Attribution 4.0 International.
Our journal abides by the Creative Commons CC BY copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons CC BY, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.