Удосконалення якості лікувального харчування військовослужбовців у стаціонарних і польових умовах
DOI :
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2017.91786Mots-clés :
лікувальне харчування, військовослужбовці, дієта, лікування, стаціонарні умови, польові умови, якістьRésumé
У статті проаналізовано сучасний стан лікувального харчування військових. Обґрунтовано основні складові, від яких залежить рівень харчування військовослужбовців, що знаходяться на лікуванні у воєнно-медичних закладах. На основі аналізу вимог до раціонального харчування людини та сучасного стану лікувального харчування військових Збройних Сил України у статті запропоновано рекомендації стосовно удосконалення якості лікувального харчування військовослужбовців у стаціонарних і польових умовах
Références
Deputat, Yu. M. (2010). Gigienichne obgruntuvannya korektsiyi zagalnoviyskovogo dobovogo ratsionu harchuvannya viyskovosluzhbovtsiv strokovoyi sluzhbi Zbroynih Sil Ukrayini. Kyiv, 19.
Normi harchuvannya viyskovosluzhbovtsiv Zbroynih Sil ta inshih viyskovih formuvan (2002). Kabinet Ministriv Ukrai'ny, No. 426. Available at: http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/426-2002-%D0%BF
Osnovi viyskovoyi gigieni. Sanitarniy naglyad i medichniy kontrol za harchuvannyam viysk (2013). Meditsina. Osobista gigiena. Available at: http://www.sitesforyou.tk/chastin.html
Rusakov, V. (2014). Kollektivnyie i individualnyie payki voennosluzhaschih VS SShA. Zarubezhnoe voennoe obozrenie, 3, 29–35.
Pritulska, N., Motuzka, Yu. (2014). Tovaroznavchi zasadi pozitsionuvannya produktiv dlya enteralnogo harchuvannya. Tovari i rinki, 2, 53–61.
Funktsionalnyie produktyi: tendentsii i perspektivyi (2015). Produktyi & ingredientyi, 3, 8–9.
Pischevaya tsennost, himicheskiy sostav i kaloriynost. Intelmeal. Available at: http://www.intelmeal.ru/nutrition/foodinfo-buckwheat.php
Nutrition Science and Food Standards for Military Operations (Nutrition et normes d’alimentation pour les opérations militaires) (2010). Final Report of RTO Task Group, 286. Available at: http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.161.7433&rep=rep1&type=pdf
Meydani, S. N., Eksir, F. (2005). Optimization of immune function in military personnel. Nutrient composition of rations for short-term, highintensity combat operations. Washington: National Academies, 9, 330–335.
Milman, N. (2011). Anemia—still a major health problem in many parts of the world! Annals of Hematology, 90 (4), 369–377. doi: 10.1007/s00277-010-1144-5
Téléchargements
Publié-e
Numéro
Rubrique
Licence
(c) Tous droits réservés Лідія Федорівна Товма 2017
Cette œuvre est sous licence Creative Commons Attribution 4.0 International.
Our journal abides by the Creative Commons CC BY copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons CC BY, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.