Концептуальні засади розробки продуктів харчування для військовослужбовців в екстремальних умовах

Autor

  • Nataliia Prytulska Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-9010-4190
  • Petro Karpenko Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-2793-8352
  • Dina Fedorova Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-9443-2941
  • Yuliia Motuzka Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156, Ukraine
  • Mykhailo Kravchenko Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-0093-2786
  • Viktoriia Gnitsevych Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-6089-1082
  • Tatiiana Yudina Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-9863-878X

DOI:

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2017.112667

Słowa kluczowe:

харчування військовослужбовців, екстремальні умови, продукти для нутрітивної підтримки, ентеральне харчування поранених

Abstrakt

Проаналізовані основні причини станів дезадаптації військовослужбовців, що перебувають в екстремальних умовах. Науково обґрунтовані концептуальні засади та напрями аліментарної корекції їх харчування, вимоги та критерії створення харчових продуктів цільового призначення у сухій концентрованій та драглеподібній формі, а також продуктів для нутрітивної підтримки поранених і травмованих осіб на етапах медичної евакуації

Biogramy autorów

Nataliia Prytulska, Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156

Доктор технічних наук, професор

Кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю

Petro Karpenko, Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156

Доктор медичних наук, професор

Кафедра технології і організації ресторанного господарства

Dina Fedorova, Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології і організації ресторанного господарства

Yuliia Motuzka, Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра товарознавства, управління безпечністю та якістю

Mykhailo Kravchenko, Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології і організації ресторанного господарства

Viktoriia Gnitsevych, Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології і організації ресторанного господарства

Tatiiana Yudina, Київський національний торговельно-економічний університет вул. Кіото, 19, м. Київ, Україна, 02156

Доктор технічних наук, професор

Кафедра технології і організації ресторанного господарства

Bibliografia

Komarov, F. I., Lobastov, O. Yu. (1990). Osnovnye itogi i uroki meditsinskogo obespecheniya Sovetskoy Armii v gody Velikoy Otechestvennoy voyny [The main results and lessons of medical support of the Soviet Army during the Great Patriotic War]. Voenno-medicinskiy zhurnal [Military Medical Journal], 5, 3–20.

Makarov, P. P., Gavrilin, S. V., Burmistrov, G. P., Shanin, A. V. (2001). Opyt ispolzovaniya koncentrirovannyh osnov v pitanii voennosluzhashchih [Experience with the use of concentrated bases in the nutrition of military personnel]. Konceptualnye voprosy pitaniya naseleniya i voennosluzhashchih [Conceptual issues of nutrition of the population and military personnel]. Saint Petersburg, 1, 126.

Meerson, F. Z., Pshennikov, M. G. (1988). Adaptaciya k stressovym situaciyam i fizicheskim nagruzkam [Adaptation to stressful situations and physical exertion]. Мoscow: Medicina, 251.

Novickiy, A. A. (1993). Sindrom khronicheskogo ekologo-professional'nogo perenapryazheniya i problemy sokhraneniya zdorov'ya lichnogo sostava v protsesse voenno-professional'noy deyatel'nosti. Trudy Vysshey Meditsinskoy Akademii. [Proceedings of the Higher Medical Academy], 235, 8–17.

Narykov, V. I., Makarov, P. P., Tkachenko, D. V., Zotkin, A. V. (2001). Perspektivy ispol'zovaniya spetsial'nykh napitkov povyshennoy biologicheskoy tsennosti v ekstremal'nykh usloviyakh. Pitanie voennosluzhashchih na rubezhe tysyacheletiy [Servicemen's food at the turn of the millennium]. Saint Petersburg, 78.

Meydani, S. N., Eksir, F. (2005). Optimization of immune function in military personnel. Nutrient composition of rations for short-term, high-intensity combat operations. Washington: National Academies, 9, 330–335.

Hidenari, S. (2007). Nutritional requirements of military personnel. National defense medical journal, 54 (1), 1–10.

Sarancev, S. A., Makarov, P. P. (2006). Sovershenstvovanie pitaniya voennosluzhashchih v ehkstremalnyh usloviyah. Vestnik Rossiyskoy voenno-meditsinskoy akademii [Bulletin of the Russian Military Medical Academy], 1 (15), 327–328.

Chesnokov, P. I., Fedorenko, N. Ya. (Eds.) (1978). Kontseptsiya obespecheniya voysk pitaniem v boevykh usloviyakh [The concept of supplying troops with food in combat conditions]. Otchet Amerikanskoy armeyskoy laboratorii (Natik, Massachusets, SSHA). Vol. 1, 2. Мoscow.

D'yakonov, M. M. (1989). Osnovy sanitarnogo nadzora za ehnergeticheskoy adekvatnost'yu pitaniya voennosluzhashchih [Basics of sanitary supervision over energy adequacy of nutrition for military personnel]. Leningrad: Vysshaia medicinskaia akademiia, 35.

Dulloo, A. G., Girardier, L. (1990). Adaptive changes in energy expenditure during refeeding following low-caloric intake: evidence for a specific metabolic component favoris fat storage. American Journal of Clinical Nutrition, 52 (3), 415–420.

Lopatin, S. A., Nezhencev, M. V., Nayda, V. T. (Eds.) (1995). Voennaya gigiena v usloviyah lokalnyh voin [Military hygiene in conditions of local wars]. Saint Petersburg: SP6PMID, 338.

Fedorova, D. V., Kravchenko, M. F., Karpenko, P. O. et. al. (2015). Fundamental and applied aspects of modern ecological and biological research. Odessa: KUPRIENKO S. V., 226.

Luft, V. M., Horoshilov, I. E. (1997). Nutricionnaya podderzhka bolnyh v klinicheskoi praktike [Nutritional support of patients in clinical practice]. Saint Petersburg: Vysshaia medicinskaia akademiia, 120.

Panin, L. E. (1978). Energeticheskie aspekty adaptacii [Energy aspects of adaptation]. Leningrad: Medicina, 191.

Pilat, T. L., Kuz'mina, L. P., Izmerova, N. I.; Pilat, T. L. (Ed.) (2012). Detoksikacionnoe pitanie [Detox nutrition]. Moscow: GEHOTAR-Media, 668.

Rudavska, G. B., Tishchenko, Ye. V., Pritulska, N. V. (2002). Naukovi pidhodi ta praktichni aspekti optimizacii asortimentu produktiv specialnogo priznachennya [Scientific approaches and practical aspects of optimization of the range of special purpose products]. Kyiv: Kyiv National University of Trade and Economics, 271–275.

Horoshilov, I. E., Panov, P. B. (2009). Klinicheskaya nutriciologiya. [Clinical Nutrition Science]. Saint Petersburg: EHLBI-SPb, 284.

Pevzner, M. I. (1949). Osnovy lechebnogo pitaniya [The basics of clinical nutrition]. Moscow: Gosudarstvennoe izdatel'stvo literatury, 570.

Wilkinson, A. W., Cuthbertson, D. (1977). Мetabolism and the response to injury. Tunbridge Wells: Pitman Medical, 608.

Mayers, I., Johnson, D. (1998). The nonspecific inflammatory response to injury. Canadian Journal of Anaesthesia, 45 (9), 871–879. doi: 10.1007/bf03012222

Bankhead, R., Boullata, J., Brantley, S. (2009). Enteral nutrition practice recommendations task force. New York: ASPEN, 47.

Prytulska, N. V., Fedorova, D. V., Kuzmenko, Yu. V. (2017). Pat. No. 116396 UA. Polifunktsionalni sukhi rybo-roslynni napivfabrykaty [Polyfunctional dried fish and plant semi-products]. MPK A23L 17/00, A23L 33/00. No. u201608694; declareted: 10.08.2016; published: 25.05.2017, Bul. No. 10, 8.

Korshunova, A. F., Hnitsevych, V. A., Fedotova, N. A. (2010). Pat. No. 51866 UA. Sukhyi bilkovo-roslynnyi napivfabrykat z molochnoi syrovatky bahatofunktsionalnoho pryznachennia [Dry protein and plant semifinished product of milk whey for polyfunctional purpose]. MPK A23S 9/00. No. u200913172; declareted: 17.12.2009; published: 10.08.2010, Bul. No. 15, 6.

Prytulska, N. V., Fedorova, D. V. (2016). Pat. No. 110742 UA. Vafli soloni bez nachynky «Krekisy rybni» [Salted wafers without stuffing «Krekisy rybni»]. MKP A21D 13/08. No. u201602770; declareted: 21.03.2016; published: 25.10.2016, Bul. No. 20, 8.

##submission.downloads##

Opublikowane

2017-10-31

Numer

Dział

Technical Sciences