Математичне моделювання поліфенольної добавки з виноградного насіння для м’ясних продуктів
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.47202Słowa kluczowe:
математичне моделювання, багатофакторний експеримент, оптимізація, комплексна добавка, антиокиснювач, поліфенольні сполукиAbstrakt
В статті визначені оптимальні параметри отримання поліфенольної добавки з виноградного насіння антиокиснювального призначення – «Мальтовин» методом математичного планування багатофакторних експериментів. Дослідження проводились відповідно до матриці D-оптимального квадратичного плану експериментів. Отримані результати процесу мікрохвильового екстрагування фенольних сполук з максимальною антиокиснювальною активністю. Встановлено, що вибрана модель забезпечує виявлення сукупності значень, які мінімізують відхилення розрахункових та експериментальних даних
Bibliografia
Denisovich, Y. Y., Furrow, A. V., Mandro, N. M. (2012). Development of technology-enriched meat products functional orientation: Bulletin of the Altai State Agrarian University, 92 (6), 83–87.
Zolotokopova, S. V., Protalinskiy, O. M., Luchsheva, I. S. (2011). Mathematical modeling of multicomponent formulations new products from low-value fish species: Herald ASTU. Ser.: Fisheries., 1, 110–115.
Tsibizova, M. E., Kilmann, A. A. (2013). The concept of a balanced diet and designing functional products of aquatic organisms: Herald ASTU. Ser.: Fisheries, 26 (3), 173–178.
Maksimov, I. V. (2013). Development of functional meat products with complex prebiotic supplements sorption orientation: The young scientist, 10, 251–256.
Hartman, К., Letsky, Е., Schaefer, B. (1977). Planning for the experiment in the study of processes. Moscow.: Mir., 655.
Ostapchuk, N. V., Kaminsky, V. D., Stankevich, G. N., et. al (1992). Mathematical planning processes of food production: Sat. tasks: Proc. Benefit. K.: High school., 175.
Savіnok, O. M., Lіtvіnova, І. O., Burdo, О. G., Каpetula, S. М. (2013). Pat. 79379 UA, МPК 51 С 11 В 1/10 (2006.01). Method of obsession the extract from grape seeds – applicant and patent holder Odessa national academy of food technologies. – № 201210165; appl. 27.08.2012; publ. 25.04.2013, Bull., 8.
##submission.downloads##
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Copyright (c) 2015 Інна Олександрівна Літвінова, Георгій Миколаєвич Станкевич, Оксана Миколаївна Савінок
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Our journal abides by the Creative Commons CC BY copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons CC BY, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.