Влияние вида nocardia rubra, как стимулирующего препарата, на динамику роста бактерий
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.50343Słowa kluczowe:
среда Сабуро, бактерии, пигмент, Nocardia rubra, агарAbstrakt
В статье представлены результаты изучения стимулирующих свойств Nocardia rubra. Установлено, что данный микроорганизм на среде Сабуро выделяет воднорастворимый красный пигмент. Он легко извлекается из питательного агара. Совершенно безвреден и обладает выраженным стимулирующим действием в отношении роста бактерий, особенно грамотрицательных. В качестве красителя может быть применен в пищевой промышленности
Bibliografia
1. Agaeva, A. A., Sulejmanov, S. I. (1990). O stimulirujushhem dejstvii biologicheski aktivnogo veshhestva rubrina i ego primenenija v sero-buryh pochvah Apsherona. Baku: "Jelm", Inst. Pochvovedenija, 231.
2. Zenova, G. M., Krasil'nikov, N. A. (1968). Aktinomicety, razlagajushhie uglevodorody. Mikrobiologija, 37 (5), 870–875.
3. Il'ina, G. I. (1979). Proizvodstvo novyh mikrobnyh preparatov v Kazahstane. Alma-Ata: "Nauka", XXV, 109–112.
4. Kofanova, N. D. (1963). Metod pervichnogo otbora mikrobnyh produktov, stimulirujushhih rost rastenij. Pochvennaja i sel'skohozjajstvennaja mikrobiologija. Tashkent: izd. AN Uz. SSR, 268–271.
5. Panova, N. V. (2006). Razrabotka novogo stimuljatora rosta mikroorganizmov i izuchenie ego vlijanija na ih biologicheskie svojstva na primere nekotoryh vakcinnyh shtammov bakterij. Stavropol, 23.
6. Scruggs, C., Randall, C. (1998). Evaluation of filamentous microorganism growth factors in an industrial wastewater activated sludge system. Water Science and Technology, 37 (4-5), 263–270. doi: 10.1016/s0273-1223(98)00118-8
7. Agaeva, A. A., Aliev, N. D. (1989). Novoe biologicheski aktivnoe veshhestvo rubrin i vidovaja prinadlezhnost' ego produktov. Tbilisi, 5.
8. Agaeva, A. A. (1989). Novoe biologicheski aktivnoe veshhestvo rubrin i perspektivy ego primenenija. Baku, D-5.
9. Netrusov, A. I., Egorova, M. A., Zaharchuk, L. M. et. al; Netrusova, A. I. (Ed.) (2005). Praktikum po mikrobiologii. Mosсow: «Akademija», 608.
##submission.downloads##
Opublikowane
Numer
Dział
Licencja
Copyright (c) 2015 Алия Агасаф кызы Агаева
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.
Our journal abides by the Creative Commons CC BY copyright rights and permissions for open access journals.
Authors, who are published in this journal, agree to the following conditions:
1. The authors reserve the right to authorship of the work and pass the first publication right of this work to the journal under the terms of a Creative Commons CC BY, which allows others to freely distribute the published research with the obligatory reference to the authors of the original work and the first publication of the work in this journal.
2. The authors have the right to conclude separate supplement agreements that relate to non-exclusive work distribution in the form in which it has been published by the journal (for example, to upload the work to the online storage of the journal or publish it as part of a monograph), provided that the reference to the first publication of the work in this journal is included.