Влияние вида nocardia rubra, как стимулирующего препарата, на динамику роста бактерий
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.50343Ключові слова:
среда Сабуро, бактерии, пигмент, Nocardia rubra, агарАнотація
В статье представлены результаты изучения стимулирующих свойств Nocardia rubra. Установлено, что данный микроорганизм на среде Сабуро выделяет воднорастворимый красный пигмент. Он легко извлекается из питательного агара. Совершенно безвреден и обладает выраженным стимулирующим действием в отношении роста бактерий, особенно грамотрицательных. В качестве красителя может быть применен в пищевой промышленности
Посилання
1. Agaeva, A. A., Sulejmanov, S. I. (1990). O stimulirujushhem dejstvii biologicheski aktivnogo veshhestva rubrina i ego primenenija v sero-buryh pochvah Apsherona. Baku: "Jelm", Inst. Pochvovedenija, 231.
2. Zenova, G. M., Krasil'nikov, N. A. (1968). Aktinomicety, razlagajushhie uglevodorody. Mikrobiologija, 37 (5), 870–875.
3. Il'ina, G. I. (1979). Proizvodstvo novyh mikrobnyh preparatov v Kazahstane. Alma-Ata: "Nauka", XXV, 109–112.
4. Kofanova, N. D. (1963). Metod pervichnogo otbora mikrobnyh produktov, stimulirujushhih rost rastenij. Pochvennaja i sel'skohozjajstvennaja mikrobiologija. Tashkent: izd. AN Uz. SSR, 268–271.
5. Panova, N. V. (2006). Razrabotka novogo stimuljatora rosta mikroorganizmov i izuchenie ego vlijanija na ih biologicheskie svojstva na primere nekotoryh vakcinnyh shtammov bakterij. Stavropol, 23.
6. Scruggs, C., Randall, C. (1998). Evaluation of filamentous microorganism growth factors in an industrial wastewater activated sludge system. Water Science and Technology, 37 (4-5), 263–270. doi: 10.1016/s0273-1223(98)00118-8
7. Agaeva, A. A., Aliev, N. D. (1989). Novoe biologicheski aktivnoe veshhestvo rubrin i vidovaja prinadlezhnost' ego produktov. Tbilisi, 5.
8. Agaeva, A. A. (1989). Novoe biologicheski aktivnoe veshhestvo rubrin i perspektivy ego primenenija. Baku, D-5.
9. Netrusov, A. I., Egorova, M. A., Zaharchuk, L. M. et. al; Netrusova, A. I. (Ed.) (2005). Praktikum po mikrobiologii. Mosсow: «Akademija», 608.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Алия Агасаф кызы Агаева
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.