Біологічні властивості штамів лактобактерій виділених із продуктів харчування рослинного походження та їстівних рослин

Autor

  • Вікторія Віталіївна Баті Державний вищий навчальний заклад "Ужгородський національний університет" вул. Народна, 3, м. Ужгород, Україна, 88000, Ukraine https://orcid.org/0000-0003-2988-2433
  • Надія Володимирівна Бойко Державний вищий навчальний заклад "Ужгородський національний університет" вул. Народна, 3, м. Ужгород, Україна, 88000, Ukraine https://orcid.org/0000-0002-2467-7513

DOI:

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2016.76712

Słowa kluczowe:

лактобактерії, етнічні ферментовані продукти харчування, антагоністична активність, чутливість до антибіотиків, імуномодуляторний вплив

Abstrakt

Вивчено біологічні властивості лактобактерій, ізольованих із етнічних страв і їстівних рослин країн регіону Чорного моря. Дані штами характеризуються специфічними антагоністичними властивостями та здатністю модулювати локальну імунну відповідь організму, тому вони можуть використовуватись як закваски у виготовленні новітніх ферментованих харчових продуктів із заданими властивостями і як компоненти про- чи синбіотичних біопрепаратів

Biogramy autorów

Вікторія Віталіївна Баті, Державний вищий навчальний заклад "Ужгородський національний університет" вул. Народна, 3, м. Ужгород, Україна, 88000

Асистент

Кафедра мікробіології, вірусології, імунології з курсом інфекційних хвороб

Надія Володимирівна Бойко, Державний вищий навчальний заклад "Ужгородський національний університет" вул. Народна, 3, м. Ужгород, Україна, 88000

Доктор біологічних наук, професор

Кафедра мікробіології, вірусології, імунології з курсом інфекційних хвороб

Bibliografia

Nelson, K. E., Weinstock, G. M., Highlander, S. K., Worley, K. C., Creasy, H. H., Wortman, J. R. et. al. (2010). A Catalog of Reference Genomes from the Human Microbiome. Science, 328 (5981), 994–999. doi: 10.1126/science.1183605

Peterson, J., Garges, S., Giovanni, M., McInnes, P., Wang, L., Schloss, J. A. et. al. (2009). The NIH Human Microbiome Project. Genome Research, 19 (12), 2317–2323. doi: 10.1101/gr.096651.109

Vasylyuk, О. М., Kovalenko, N. K., Garmasheva, I. L. (2014). Antagonistychni vlastyvosti shtamiv Lactobacillus plantarum, izolovanyx iz tradycijnyh fermentovanyh produktiv Ukrayiny [Antagonistic properties of Lactobacillus plantarum strains isolated from traditional fermented foods of Ukraine]. Microbiological journal, 76 (3), 24–30.

Mezaini, A., Chihib, N.-E., Dilmi Bouras, A., Nedjar-Arroume, N., Hornez, J. P. (2009). Antibacterial Activity of Some Lactic Acid Bacteria Isolated from an Algerian Dairy Product. Journal of Environmental and Public Health, 2009, 1–6. doi: 10.1155/2009/678495

Kovalenko, N. K. (2002). Kislomolochnye produkty, ih kachestvo i vlijanie na zdorov'e cheloveka [Dairy products, their quality and the impact on human health]. Journal of Consumer Guide, 3. Available at: http://www.medved.kiev.ua/arh_nutr/art_2003/n03_1_14.htm

Yershova, I. B., Gavrysh, L. I., Kunegina, N. E., Mochalova, A. A. (2008). Znachenie laktobakterij v organizme cheloveka i taktika pravil'nogo vybora jeubiotika [The value of Lactobacillus srains in the human body and correct selection the tactics of eubiotics]. Journal of Child Health, 1 (10). Available at: http://www.mif-ua.com/archive/article/4305

Volodin, N. N., Korshunov, V. М., Agafonova, S. A., Korshunovа, O. V. (2002). Vlijanie probiotikov i bioterapevticheskih preparatov na immunnuju sistemu organizma hozjaina [Effect of Probiotics and biotherapeutics drugs on the immune system of the host organism]. Journal of Pediatrics, 5, 92–100.

Vorobjov, А. А., Nesviszskiy, Yu. S., Lipnickiy, E. M., Allenov, M. N., Bogdanova, E. A., Korneev, M. L. (2004). Issledovanie pristenochnoj mikroflory zheludochno-kishechnogo trakta u cheloveka v norme i pri patologii [Research near the wall microflora of the digestive tract in humans in normal and pathologic]. Bulletin of the Russian Academy of Medical Sciences, 2, 43–47.

De Vuyst, L., Vandamme, E. J. (1994). Antimicrobial potential of lactic acid bacteria. Bacteriocins of Lactic Acid Bacteria. London, United Kingdom: Blackie Academic and Professional, 91–142. doi: 10.1007/978-1-4615-2668-1_3

Roberfroid, M. (2002). Functional food concept and its application to prebiotics. Digestive and Liver Disease, 34, S105–S110. doi: 10.1016/s1590-8658(02)80176-1

Collado, M. C., Meriluoto, J., Salminen, S. (2007). Development of New Probiotics by Strain Combinations: Is It Possible to Improve the Adhesion to Intestinal Mucus? Journal of Dairy Science, 90 (6), 2710–2716. doi: 10.3168/jds.2006-456

Mudryk, М. R., Kutchak, I. I., Petrov, V. O., Bati, V. V., Markush, N. V., Levchuk, O. B., Boyko, N. V. (2013). Osoblyvosti mikrobnoyi bezpeky tradycijnyh strav iz roslyn [Particularities of microbial safety of the traditional foods of plant origin]. Scientific Bulletin of the Uzhgorod University. Series of Medicine, 1 (46), 157–161.

Todorov, S. D., Reenen, C. A. van, Dicks, L. M. T. (2004). Optimization of bacteriocin production by Lactobacillus plantarum ST13BR, a strain isolated from barley beer. The Journal of General and Applied Microbiology, 50 (3), 149–157. doi: 10.2323/jgam.50.149

Gyrych, S. V., Mosiychuk, R. O. (2015). Vyznachenna kompleksnogo pokaznyka yakosti kapusty kvashenoji «Asorti» [Definition of complex quality Sauerkraut “Assorted”]. Journal of Young Scientist, 1 (16), 70–73.

Orlov, М. P., Yasynska, N. S. (1999). Vplyv receptury gospodarsko-botanichnyh sortiv kapusty na rozvytok mikroflory pry fermentaciyi [Effect of recipes of botanical varieties of cabbage on the development of the microflora during fermentation]. Proceeding of Ukrainian student conference “Modern problems of commodity research”. Kyiv: KNТЕU, 65–70.

Homych, G. P., Kaprelyants, L. V. (2010). Vplyv poperednoyi obrobky yagid chornyci na vmist flavonoyidiv u soku [Effect of preliminary treatment of blueberries on the content of flavonoids in juice]. Science. pr. ONAFT. Series «Engineering», 38 (2), 4–7.

Brian, J. B. W. (Ed.) (1998). Microbiology of fermented foods. London: Blackie, 852.

Plengvidhya, V., Breidt, F., Fleming, H. (2004). Use of RAPD-PCR as a method to follow the progress of starter cultures in sauerkraut fermentation. International Journal of Food Microbiology, 93 (3), 287–296. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2003.11.010

Plengvidhya, V., Breidt, F., Lu, Z., Fleming, H. P. (2007). DNA Fingerprinting of Lactic Acid Bacteria in Sauerkraut Fermentations. Applied and Environmental Microbiology, 73 (23), 7697–7702. doi: 10.1128/aem.01342-07

Barrangou, R., Yoon, S.-S., Breidt, F., Fleming, H. P., Klaenhammer, T. R. (2002). Identification and Characterization of Leuconostoc fallax Strains Isolated from an Industrial Sauerkraut Fermentation. Applied and Environmental Microbiology, 68 (6), 2877–2884. doi: 10.1128/aem.68.6.2877-2884.2002

Perdigón, G., Vintiñi, E., Alvarez, S., Medina, M., Medici, M. (1999). Study of the Possible Mechanisms Involved in the Mucosal Immune System Activation by Lactic Acid Bacteria. Journal of Dairy Science, 82 (6), 1108–1114. doi: 10.3168/jds.s0022-0302(99)75333-6

Savage, D. C., Ogra, P. L., Mestecky, J., Lamm, M. E., Strober, W., McGhee, J. R., Bienestock, J. (Eds.) (2005). Mucosal Immunology. San Diego: Academic Press, 2064.

Stebbins, C. E., Galán, J. E. (2001). Structural mimicry in bacterial virulence. Nature, 412 (6848), 701–705. doi: 10.1038/35089000

Sizencov, А. Н. (2009). Metody opredelenija antibiotikoproduktivnosti i antibiotikorezistentnosti [Methods for determination of antibiotic resistance and antibiotic efficiency]. Orenburg: SEIOSU, 102.

Pro zatverdzhennya metodychnyh vkazivok shhodo vyznachennya chutlyvosti mikroorganizmiv do antybakterialnyh preparativ [Order of the Ministry of Health of Ukraine on approval of guidelines for determining the sensitivity of microorganisms to antibacterial preparations] (2007). Ministry of Health of Ukraine, 167.

Cebra, J. J., Jiang, H.-Q., Boiko, N., Tlaskalova-Hogenova, H. (2005). The Role of Mucosal Microbiota in the Development, Maintenance, and Pathologies of the Mucosal Immune System. Mucosal Immunology, 335–368. doi: 10.1016/b978-012491543-5/50022-x

Bubnov, R. V., Spivak, M. Y., Lazarenko, L. M., Bomba, A., Boyko, N. V. (2015). Probiotics and immunity: provisional role for personalized diets and disease prevention. EPMA Journal, 6 (1). doi: 10.1186/s13167-015-0036-0

##submission.downloads##

Opublikowane

2016-09-01

Numer

Dział

Biological sciences