Фракціонування ефірної олії Dracocephalum Moldavica L. і шляхи використання фракцій у харчових технологіях
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2014.31499Ключевые слова:
ефірна олія, змієголовник молдавський, фракціонування, фракції, натуральний ароматизатор, ароматизаціяАннотация
У статті представлено результати дослідження режимів фракціонування ефірної олії Dracocephalum moldavica L., з якої отримано чотири фракції різного аромату. За характеристиками кожна фракція є самостійним натуральним ароматизатором для різних галузей харчової промисловості. Розроблено рецептуру ароматизованого спреду, в якій як натуральний ароматизатор використано другу фракцію розгонки. Комбінування фракцій у композиції дозволяє значно розширити асортимент натуральних ароматизаторів та ароматизованих харчових продуктів.
Библиографические ссылки
Kasyanenko, M. K. (2009). Vidrodzhuyuchy industriyu aromativ. Den`. Available at: http://www.day.kiev.ua/uk/article/ekonomika/vidrodzhuyuchi-industriyu-aromativ
Vitchyznyanyj eksport: zavdannya, problemy, perspektyvy (2013). Uryadovyj kuryer, 5 (12). Available at: http://ukurier.gov.ua/uk/articles/vitchiznyanij-eksport-zavdannya-problemi-perspekti/
Gurinovich, L., Puchkova, T. (2005). Jefirnye masla: himija, tehnologija, analiz, primenenie. Moscow: Shkola kosmeticheskih himikov, 190.
Yurchak, L. D., Zaimenko, N. V., Moroz, P. A., Raxmetov, D. B., Korabl`ova, O. A., Yunosheva, O. P., Gnatyuk, N. O. (2009). Ekologichna rol bioriznomanittya v kulturnyx fitocenozax. Agroekologichny`m zhurnal, 1, 46–52.
Macfie, H. J. H., Meiselman, H. I. (2005). Consumer research in the early stages of new product development: a critical review of methods and techniques. Food Quality and Preference, 16, 181–201. doi: 10.1016/j.foodqual.2004.05.012
Sgorbini, B., Liberto, E., Cordero, C., Bicchi, C. (2010). Analysis of the plant volatile fraction. Part 3. The Chemistry and Biology of Volatiles, 49–93. doi: 10.1002/9780470669532.ch3
Krichkovskaya, L. V., Chernyshov, S. I., Donchenko, G. V. (2008). Biologicheskie aktivnye masla i produkty na ih osnove (efirnye masla, karotinoidy i dr.): biologiya, biohimiya: primenenie, metody opredeleniya. Harkov: Model Vselennoy, 266.
Arce, A., Marchiaro, A., Rodríguez, O., Soto, A. (2006). Essential oil terpenless by extraction using organic solvents or ionic liquids. AIChE journal, 52 (6), 2089–2097. doi: 10.1002/aic.10844
Lago, S., Rodríguez, H., Arce, A., Soto, A. (2014). Improved concentration of citrus essential oil by solvent extraction with acetate ionic liquids. Fluid Phase Equilibria, 361, 37–44. doi: 10.1016/j.fluid.2013.10.036
Arce, A., Marchiaro, A., Martínez-Ageitos, J. M., Soto, A. (2005). Citrus Essential Oil Deterpenation by Liquid-iquid Extraction. The Canadian Journal of Chemical Engineering, 83 (2), 366–370. doi: /10.1002/cjce.5450830226
Brunner, G. (2005). Supercritical fluids: technology and application to food processing. Journal of Food Engineering, 67 (1-2), 21–33. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2004.05.060
Garcia-Risco, M. R., Vicente, G., Reglero, G., Fornari, T. (2011). Fractionation of thyme (Thymus vulgaris L.) by supercritical fluid extraction and chromatography. Journal of Supercritical Fluids, 55 (3), 949–954. doi: /10.1016/j.supflu.2010.10.008
Beneti, S. C., Rosset, E., Corazza, M. L., Frizzo, C. D., Di Luccio, M., Oliveira, J. V. (2011). Fractionation of citronella (Cymbopogon winterianus) essential oil and concentrated orange oil phase by batch vacuum distillation. Journal of Food Engineering, 102 (4), 348–354. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2010.09.011
Fang, T., Goto, M., Sasaki, M., Hirose, T. (2004). Combination of supercritical CO2 and vacuum distillation for the fractionation of bergamot oil. Journal of agricultural and food chemistry, 52 (16), 5162–5167. doi: 10.1021/jf049895f
Gonçalves, D., Koshima, C. C., Nakamoto, K. T., Umeda, T. K., Aracava, K. K., Gonçalves, C. B., Rodrigues, C. E. da C. (2014). Deterpenation of eucalyptus essential oil by liquid+ liquid extraction: Phase equilibrium and physical properties for model systems. The Journal of Chemical Thermodynamics, 69, 66–72. doi: 10.1016/j.jct.2013.09.044
Stuart, G. R., Lopes, D., Oliveira, J. V. (2001). Deterpenation of Brazilian orange peel oil by vacuum distillation. Journal of the American Oil Chemists' Society, 78 (10), 1041–1044. doi: 10.1007/s11746-001-0385-x
Gironi, F., Maschietti, M. (2008). Continuous countercurrent deterpenation of lemon essential oil by means of supercritical carbon dioxide: Experimental data and process modelling. Chemical Engineering Science, 63 (3), P. 651–661. doi: 10.1016/j.ces.2007.10.008
Kozlova, L. P. (2005). Frakcionirovanie i himicheskiy sostav legkoletuchih soedineniy efirnogo ekstrakta drevesnoy zeleni pihty. Himiya rastitelnogo syrya, 1, 19–24.
Nikitina, A. S. (2011). Razrabotka i nauchnoe obosnovanie kompleksnogo ispolzovaniya rastitelnogo syrya issopa lekarstvennogo i zmeegolovnika moldavskogo. Sovremennye problemy nauki i obrazovaniya: elektron. Zhurnal, 2, 1–4.
Ukrajinecj, A. I., Frolova, N. E. (2009). Teoretychne obgruntuvannja parametriv frakcijnoji rozghonky efirnykh olij. Kharchova nauka i tekhnologhija, №2 (7), 54–58.
Загрузки
Опубликован
Выпуск
Раздел
Лицензия
Copyright (c) 2014 Наталія Епінетівна Фролова, Олена Михайлівна Усатюк, Маргарита Віталіївна Карпутіна
Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution» («Атрибуция») 4.0 Всемирная.
Наше издание использует положения об авторских правах Creative Commons CC BY для журналов открытого доступа.
Авторы, которые публикуются в этом журнале, соглашаются со следующими условиями:
1. Авторы оставляют за собой право на авторство своей работы и передают журналу право первой публикации этой работы на условиях лицензии Creative Commons CC BY, которая позволяет другим лицам свободно распространять опубликованную работу с обязательной ссылкой на авторов оригинальной работы и первую публикацию работы в этом журнале.
2. Авторы имеют право заключать самостоятельные дополнительные соглашения, которые касаются неэксклюзивного распространения работы в том виде, в котором она была опубликована этим журналом (например, размещать работу в электронном хранилище учреждения или публиковать в составе монографии), при условии сохранения ссылки на первую публикацию работы в этом журнале .