Фракціонування ефірної олії Dracocephalum Moldavica L. і шляхи використання фракцій у харчових технологіях

Автор(и)

  • Наталія Епінетівна Фролова Національного університету харчових технологій 01601, Україна, м. Київ, вул. Володимирська, 68, Україна https://orcid.org/0000-0002-5009-6026
  • Олена Михайлівна Усатюк Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна https://orcid.org/0000-0001-9383-1898
  • Маргарита Віталіївна Карпутіна Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2014.31499

Ключові слова:

ефірна олія, змієголовник молдавський, фракціонування, фракції, натуральний ароматизатор, ароматизація

Анотація

У статті представлено результати дослідження режимів фракціонування ефірної олії Dracocephalum moldavica L., з якої отримано чотири фракції різного аромату. За характеристиками кожна фракція є самостійним натуральним ароматизатором для різних галузей харчової промисловості. Розроблено рецептуру ароматизованого спреду, в якій як натуральний ароматизатор використано другу фракцію розгонки. Комбінування фракцій у композиції дозволяє значно розширити асортимент натуральних ароматизаторів та ароматизованих харчових продуктів.

Біографії авторів

Наталія Епінетівна Фролова, Національного університету харчових технологій 01601, Україна, м. Київ, вул. Володимирська, 68

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра технології оздоровчих продуктів

Олена Михайлівна Усатюк, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Асистент

Кафедра молекулярної та авангардної гастрономії

Маргарита Віталіївна Карпутіна, Національний університет харчових технологій вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601

Кандидат технічних наук, доцент

Кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства

Посилання

Kasyanenko, M. K. (2009). Vidrodzhuyuchy industriyu aromativ. Den`. Available at: http://www.day.kiev.ua/uk/article/ekonomika/vidrodzhuyuchi-industriyu-aromativ

Vitchyznyanyj eksport: zavdannya, problemy, perspektyvy (2013). Uryadovyj kuryer, 5 (12). Available at: http://ukurier.gov.ua/uk/articles/vitchiznyanij-eksport-zavdannya-problemi-perspekti/

Gurinovich, L., Puchkova, T. (2005). Jefirnye masla: himija, tehnologija, analiz, primenenie. Moscow: Shkola kosmeticheskih himikov, 190.

Yurchak, L. D., Zaimenko, N. V., Moroz, P. A., Raxmetov, D. B., Korabl`ova, O. A., Yunosheva, O. P., Gnatyuk, N. O. (2009). Ekologichna rol bioriznomanittya v kulturnyx fitocenozax. Agroekologichny`m zhurnal, 1, 46–52.

Macfie, H. J. H., Meiselman, H. I. (2005). Consumer research in the early stages of new product development: a critical review of methods and techniques. Food Quality and Preference, 16, 181–201. doi: 10.1016/j.foodqual.2004.05.012

Sgorbini, B., Liberto, E., Cordero, C., Bicchi, C. (2010). Analysis of the plant volatile fraction. Part 3. The Chemistry and Biology of Volatiles, 49–93. doi: 10.1002/9780470669532.ch3

Krichkovskaya, L. V., Chernyshov, S. I., Donchenko, G. V. (2008). Biologicheskie aktivnye masla i produkty na ih osnove (efirnye masla, karotinoidy i dr.): biologiya, biohimiya: primenenie, metody opredeleniya. Harkov: Model Vselennoy, 266.

Arce, A., Marchiaro, A., Rodríguez, O., Soto, A. (2006). Essential oil terpenless by extraction using organic solvents or ionic liquids. AIChE journal, 52 (6), 2089–2097. doi: 10.1002/aic.10844

Lago, S., Rodríguez, H., Arce, A., Soto, A. (2014). Improved concentration of citrus essential oil by solvent extraction with acetate ionic liquids. Fluid Phase Equilibria, 361, 37–44. doi: 10.1016/j.fluid.2013.10.036

Arce, A., Marchiaro, A., Martínez-Ageitos, J. M., Soto, A. (2005). Citrus Essential Oil Deterpenation by Liquid-iquid Extraction. The Canadian Journal of Chemical Engineering, 83 (2), 366–370. doi: /10.1002/cjce.5450830226

Brunner, G. (2005). Supercritical fluids: technology and application to food processing. Journal of Food Engineering, 67 (1-2), 21–33. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2004.05.060

Garcia-Risco, M. R., Vicente, G., Reglero, G., Fornari, T. (2011). Fractionation of thyme (Thymus vulgaris L.) by supercritical fluid extraction and chromatography. Journal of Supercritical Fluids, 55 (3), 949–954. doi: /10.1016/j.supflu.2010.10.008

Beneti, S. C., Rosset, E., Corazza, M. L., Frizzo, C. D., Di Luccio, M., Oliveira, J. V. (2011). Fractionation of citronella (Cymbopogon winterianus) essential oil and concentrated orange oil phase by batch vacuum distillation. Journal of Food Engineering, 102 (4), 348–354. doi: 10.1016/j.jfoodeng.2010.09.011

Fang, T., Goto, M., Sasaki, M., Hirose, T. (2004). Combination of supercritical CO2 and vacuum distillation for the fractionation of bergamot oil. Journal of agricultural and food chemistry, 52 (16), 5162–5167. doi: 10.1021/jf049895f

Gonçalves, D., Koshima, C. C., Nakamoto, K. T., Umeda, T. K., Aracava, K. K., Gonçalves, C. B., Rodrigues, C. E. da C. (2014). Deterpenation of eucalyptus essential oil by liquid+ liquid extraction: Phase equilibrium and physical properties for model systems. The Journal of Chemical Thermodynamics, 69, 66–72. doi: 10.1016/j.jct.2013.09.044

Stuart, G. R., Lopes, D., Oliveira, J. V. (2001). Deterpenation of Brazilian orange peel oil by vacuum distillation. Journal of the American Oil Chemists' Society, 78 (10), 1041–1044. doi: 10.1007/s11746-001-0385-x

Gironi, F., Maschietti, M. (2008). Continuous countercurrent deterpenation of lemon essential oil by means of supercritical carbon dioxide: Experimental data and process modelling. Chemical Engineering Science, 63 (3), P. 651–661. doi: 10.1016/j.ces.2007.10.008

Kozlova, L. P. (2005). Frakcionirovanie i himicheskiy sostav legkoletuchih soedineniy efirnogo ekstrakta drevesnoy zeleni pihty. Himiya rastitelnogo syrya, 1, 19–24.

Nikitina, A. S. (2011). Razrabotka i nauchnoe obosnovanie kompleksnogo ispolzovaniya rastitelnogo syrya issopa lekarstvennogo i zmeegolovnika moldavskogo. Sovremennye problemy nauki i obrazovaniya: elektron. Zhurnal, 2, 1–4.

Ukrajinecj, A. I., Frolova, N. E. (2009). Teoretychne obgruntuvannja parametriv frakcijnoji rozghonky efirnykh olij. Kharchova nauka i tekhnologhija, №2 (7), 54–58.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-12-22

Номер

Розділ

Технічні науки