Вміст фосфоліпідів у крові свиней за умов стресу
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2014.29418Ключові слова:
передзабійний стрес, екстракт селезінки, свині, плазма крові, фосфоліпідиАнотація
Стаття присвячена дослідженню вмісту окремих фракцій фосфоліпідів у плазмі крові свиней перед забоєм. Як біологічно активні речовини у передзабійний період (за 5 днів до забою) застосовували екстракт селезінки, отриманий з використанням ультразвуку (І дослідна група). Встановлено вплив біологічно активних речовин з екстракту селезінки за умов передзабійного стресу на вміст окремих фракцій фосфоліпідів у плазмі крові свиней.
Посилання
Grabovskyi, S. S. (2013). Some lipid classes content in broiler chickens blood at pre-slaughter stress. The Animal Biology, 15 (4), 24–31. [In Ukrainian].
Faghihi, T., Radfar, M., Barmal, M., Amini, P., Qorbani, M., Abdollahi, M., Larijani, B. (2013) A Randomized, Placebo-Controlled Trial of Selenium Supplementation in Patients With Type 2 Diabetes: Effects on Glucose Homeostasis, Oxidative Stress, and Lipid Profile. American Journal of Therapeutics. Apr 29. [Epub ahead of print].
Gitto, E., Pellegrino, S., Gitto, P. et al. (2009). Oxidative stress in the newborn in the pre- and postnatal period and the clinical utility of melatonin. Journal of Pineal Research, 46 (2), 128–139. doi: 10.1111/j.1600-079x.2008.00649.x
Dokmanović, M., Velarde, A., Tomović, V., Glamočlija, N., Marković, R., Janjić, J., Baltić, M. Ž. (2014). The effects of lairage time and handling procedure prior to slaughter on stress and meat quality parameters in pigs. Meat science, 98 (2), 220–226. doi: 10.1016/j.meatsci.2014.06.003
Kim, Y. H. B., Warner, R. D., Rosenvold, K. (2014). Influence of high pre-rigor temperature and fast pH fall on muscle proteins and meat quality: a review. Animal Production Science, 54 (4), 375–395. doi: 10.1071/an13329
Rocha, L. M., Bridi, A. M., Foury, A., Mormede, P., Weschenfelder, A. V., Devillers, N., Faucitano, L. (2013). Effects of ractopamine administration and castration method on the response to preslaughter stress and carcass and meat quality in pigs of two Pietrain genotypes. Journal of animal science, 91 (8), 3965–3977. doi: 10.2527/jas.2012-6058
Nakamura, M. T., Nara, T. Y. (2004). Structure, function and dietary regulation of delta-6, delta-5 and delta-9 desaturases. Annual Review of Nutrition, 24, 345–376.
Decsi, T., Csabi, G., Torok, K. et al. (2000). Polyunsaturated fatty acids in plasma lipids of obese children with and without metabolic cardiovascular syndrome. Lipids, 35 (11), 1179–1184. doi: 10.1007/s11745-000-0634-7
Nkondjock, A., Shatenstein, B., Maisonneuve, P. (2003). Specific fatty acids and human colorectal cancer: an overview. Ghadirian Cancer Detect Prev, 27 (1), 55–62. doi: 10.1016/s0361-090x(02)00179-4
Official Journal of the European Union L276/33 (2010). Directive 2010/63/EU OF the european parliament and of the council of 22 September 2010 on the protection of animals used for scientific purposes. 86/609/EC. 20.10.2010.
Folch, J., Lees, M., Stauley, G. (1957). Asimple method for the isolation and purification of total lipids fromanimal tissues. J. Biol. Chem., 226, 497.
Vlizlo, V. V., Fedoruk, R. S., Ratych, I. B. et al. (2012). Laboratory methods of investigation in biology, stock-breeding and veterinary. Reference book ; Edited by V. V. Vlizlo. Lviv : SPOLOM, 764. [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Степан Стефанович Грабовський, Олександра Степанівна Грабовська, Андрій Зіновійович Пилипець
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.