Вміст фосфоліпідів у крові свиней за умов стресу

Автор(и)

  • Степан Стефанович Грабовський Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, Львів 79010, Україна, Україна
  • Олександра Степанівна Грабовська Інститут біології тварин НААН вул. В. Стуса, 38; м. Львів, 79034, Україна, Україна
  • Андрій Зіновійович Пилипець Інститут біології тварин НААН вул. В. Стуса, 38; м. Львів, 79034, Україна, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2014.29418

Ключові слова:

передзабійний стрес, екстракт селезінки, свині, плазма крові, фосфоліпіди

Анотація

Стаття присвячена дослідженню вмісту окремих фракцій фосфоліпідів у плазмі крові свиней перед забоєм. Як біологічно активні речовини у передзабійний період (за 5 днів до забою) застосовували екстракт селезінки, отриманий з використанням ультразвуку (І дослідна група). Встановлено вплив біологічно активних речовин з екстракту селезінки за умов передзабійного стресу на вміст окремих фракцій фосфоліпідів у плазмі крові свиней.

Біографії авторів

Степан Стефанович Грабовський, Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького вул. Пекарська, 50, Львів 79010, Україна

Кандидат біологічних наук

Кафедра біологічної та загальної хімії

Олександра Степанівна Грабовська, Інститут біології тварин НААН вул. В. Стуса, 38; м. Львів, 79034, Україна

Кандидат біологічних наук

Лабораторія інтелектуальної власності та маркетингу інновацій

Андрій Зіновійович Пилипець, Інститут біології тварин НААН вул. В. Стуса, 38; м. Львів, 79034, Україна

Кандидат сільськогосподарських наук

Лабораторія інтелектуальної власності та маркетингу інновацій

Посилання

Grabovskyi, S. S. (2013). Some lipid classes content in broiler chickens blood at pre-slaughter stress. The Animal Biology, 15 (4), 24–31. [In Ukrainian].

Faghihi, T., Radfar, M., Barmal, M., Amini, P., Qorbani, M., Abdollahi, M., Larijani, B. (2013) A Randomized, Placebo-Controlled Trial of Selenium Supplementation in Patients With Type 2 Diabetes: Effects on Glucose Homeostasis, Oxidative Stress, and Lipid Profile. American Journal of Therapeutics. Apr 29. [Epub ahead of print].

Gitto, E., Pellegrino, S., Gitto, P. et al. (2009). Oxidative stress in the newborn in the pre- and postnatal period and the clinical utility of melatonin. Journal of Pineal Research, 46 (2), 128–139. doi: 10.1111/j.1600-079x.2008.00649.x

Dokmanović, M., Velarde, A., Tomović, V., Glamočlija, N., Marković, R., Janjić, J., Baltić, M. Ž. (2014). The effects of lairage time and handling procedure prior to slaughter on stress and meat quality parameters in pigs. Meat science, 98 (2), 220–226. doi: 10.1016/j.meatsci.2014.06.003

Kim, Y. H. B., Warner, R. D., Rosenvold, K. (2014). Influence of high pre-rigor temperature and fast pH fall on muscle proteins and meat quality: a review. Animal Production Science, 54 (4), 375–395. doi: 10.1071/an13329

Rocha, L. M., Bridi, A. M., Foury, A., Mormede, P., Weschenfelder, A. V., Devillers, N., Faucitano, L. (2013). Effects of ractopamine administration and castration method on the response to preslaughter stress and carcass and meat quality in pigs of two Pietrain genotypes. Journal of animal science, 91 (8), 3965–3977. doi: 10.2527/jas.2012-6058

Nakamura, M. T., Nara, T. Y. (2004). Structure, function and dietary regulation of delta-6, delta-5 and delta-9 desaturases. Annual Review of Nutrition, 24, 345–376.

Decsi, T., Csabi, G., Torok, K. et al. (2000). Polyunsaturated fatty acids in plasma lipids of obese children with and without metabolic cardiovascular syndrome. Lipids, 35 (11), 1179–1184. doi: 10.1007/s11745-000-0634-7

Nkondjock, A., Shatenstein, B., Maisonneuve, P. (2003). Specific fatty acids and human colorectal cancer: an overview. Ghadirian Cancer Detect Prev, 27 (1), 55–62. doi: 10.1016/s0361-090x(02)00179-4

Official Journal of the European Union L276/33 (2010). Directive 2010/63/EU OF the european parliament and of the council of 22 September 2010 on the protection of animals used for scientific purposes. 86/609/EC. 20.10.2010.

Folch, J., Lees, M., Stauley, G. (1957). Asimple method for the isolation and purification of total lipids fromanimal tissues. J. Biol. Chem., 226, 497.

Vlizlo, V. V., Fedoruk, R. S., Ratych, I. B. et al. (2012). Laboratory methods of investigation in biology, stock-breeding and veterinary. Reference book ; Edited by V. V. Vlizlo. Lviv : SPOLOM, 764. [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-11-13

Номер

Розділ

Біологічні науки