Ветеринарно-санітарний контроль мікробіологічних показників яловичих туш та санітарних умов їх виробництва
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.35901Ключові слова:
яловичі туші, забійні підприємства, санітарія, Enterobacteriaceae, КМАФАнМ, мікробіологічні критеріїАнотація
Визначено, що кількість бактерій родини Enterobacteriaceae та показник КМАФАнМ на поверхнях туш яловичини залежать від рівня санітарії на забійних підприємствах, від пори року, від місця відбору проб. Встановлено, що за умови належного рівня санітарії кількість бактерій родини Enterobacteriaceae на поверхні туші в середньому становила: після зняття шкури 3,22±0,7 Log КУО/см2, а після нутрування – 3,37±0,7 Log КУО/см2.
Посилання
Yakubchak, O. M., Tkachuk, S. A., Bilyk, R. I. (2011). Veterinary-sanitary examination and health assessment of products of slaughter slaughtered animals, teach. Guidances. National Agricultural University, Kyiv, 139.
Zahrebelny, V. A., Yakubchak, A. M., Taran, T. (2012). Effect of final processing methods on the quality of beef carcasses, monograph. NULES Ukraine, Kyiv: Komprynt, 94.
Zahrebelny, V. O., Yakubchak, A. M., Derkach, I. M. (2012). Comparative characteristics of modern sampling of animal carcasses. Animal biology, 14 (1), 654–659.
Oleynik, L. A. The system of monitoring, control and prevention of salmonellosis and toxic esheryhioznoyi etiolohiy. Agrarian Sciences, Institute of Veterinary Medicine. Kiev, 388.
Oleynik, L. V. (2004). Veterinary control of food poisoning. Kiev: Agricultural Science, 200.
Law of Ukraine №4179a (2014). On Amendments to Certain Legislative Acts of Ukraine regarding food.
Law of Ukraine №4986 (2014). On state control in the field of safety and quality of food and feed, animal welfare.
Law of Ukraine №4055a (2014). On animal by-products not intended for human consumption.
Microbiological criteria for establishing indicators of food safety (2012). Order of Ministry of Health Ukrain № 548. Registered with the Ministry of Justice of Ukraine 3 .08.2012. According № 1321/21633.
Commission Regulation (EC) №2073 (2005). Мicrobiological criteria for foodstuff. Official Journal of the European Union, 26.
Regulation (EC) №178 of the European Parliament and of the Council (2002). Laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food SafetyAuthorityand laying down procedures in matters of food safety. Official Journal of the European Union, 3р.
Regulation (EC) № 852 of the European Parliament and of the Council (2004). On the hygiene of foodstuffs. Official Journal of the European Union, 51.
Regulation (EC) № 853 of the European Parliament and of the Council (2004). Laying down specific hygiene rules for on the hygiene of foodstuffs. Official Journal of the European Union, 55.
Regulation (EC) № 854 of the European Parliament and of the Council (2004). Laying down specific rules for the organisation of official controls on products of animal origin intended for human consumption / Official Journal of the European Union, 45.
15. Regulation (EC) № 882 of the European Parliament and of the Council (2004). On official controls performed to ensure the verification of compliance with feed and food law, animal health and animal welfare rules. Official Journal of the European Union, 45.
Berhilevych, O. M., Kasyanchuk, V. V., Garkavenko, T. A., Kahanets, O. O., Berhilevych, O. A., Marchenko, A. M. (2010). Consistency with microbiological criteria of food production and by developing the sampling plan. Veterinary Medicine of Ukraine, 7, 33–36.
Zotsenko, L. V. (2003). Distribution of cattle and pigs shigotoxinproducing E. coli and the study of their biological properties. Kiev, 18.
Zotsenko, L. V. (2000) Toxigenic isolates of Escherichia coli, isolated from piglets with diarrhea. Scientific Bulletin of the National Agrarian University, 28, 218–219.
Yakubchak, О., Kravchuk, V., Taran, T. (2013). Criteria for assessing the quality of meat: monograph. NULES Ukraine, Kyiv: Komprynt, 120.
Yakubchak, О., Olenich, L., Kobysh, A. (2013). Scientific approaches to get milk and beef as appropriate. National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. NULES Ukraine, Kiev: Komprynt, 168.
Kasyanchuk, V. V., Berhilevych, O. M., Zasyekin, D. A., Kuhtin, M. D., Garkavenko, T. A., Berhilevych, О. A., Kaganets, О. О., Marchenko, A. M. (2011). Guidelines to establish compliance with microbiological criteria of food and sanitary conditions of the production process. State Research Institute of Laboratory Diagnostics and Veterinary Expertise (protocol №3 of 20 April 2011), 28.
Kasyanchuk, V. V., Berhilevych, O. M., Zahrebelnyy, V. O., Garkavenko, T. O., Negai, I., Kusturov, V., Hryshyna, Y. A. (2014). Guidelines for calculating logarithms biological significance of microorganisms in food microbiology, food hygiene and sanitation. Kiev, State Research Institute of Laboratory Diagnostics and Veterinary Expertise, 26.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2014 Victoria Kasianchuk, Олександра Миколаївна Бергілевіч, Ольга Миколаївна Єфімова, Олександр Іванович Скляр, Володимир Борисович Кустуров
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.