Ветеринарно-санітарний контроль мікробіологічних показників яловичих туш та санітарних умов їх виробництва

Автор(и)

  • Вікторія Вікторівна Касянчук Сумський національний аграрний університет, Україна https://orcid.org/0000-0001-5849-7679
  • Ольга Миколаївна Єфімова Сумський національний аграрний університет вул. Григорія Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021, Україна
  • Олександра Миколаївна Бергілевіч Сумський національний аграрний університет вул. Григорія Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021, Україна
  • Олександр Іванович Скляр Сумський національний аграрний університет вул. Григорія Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021, Україна
  • Володимир Борисович Кустуров Одеська регіональна служба державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на кордоні та транспорті вул. Боженко, 19, м. Одеса, Україна, 65009, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.35901

Ключові слова:

яловичі туші, забійні підприємства, санітарія, Enterobacteriaceae, КМАФАнМ, мікробіологічні критерії

Анотація

Визначено, що кількість бактерій родини Enterobacteriaceae та показник КМАФАнМ на поверхнях туш яловичини залежать від рівня санітарії на забійних підприємствах, від пори року, від місця відбору проб. Встановлено, що за умови належного рівня санітарії кількість бактерій родини Enterobacteriaceae на поверхні туші в середньому становила: після зняття шкури 3,22±0,7 Log КУО/см2, а після нутрування – 3,37±0,7 Log КУО/см2.

Біографії авторів

Вікторія Вікторівна Касянчук, Сумський національний аграрний університет

Доктор ветеринарних наук, професор кафедри технології молока і м’яса


Профіль GoogleАкадемія: посилання

ID ORCIDhttp://orcid.org/0000-0001-5849-7679

Професійні (наукові) інтереси: ветеринарна гігієна і санітарія, ветеринарно-санітарна експертиза, безпечність харчових продуктів, ветеринарне акушерство

 

Основні публікації:

1. Касянчук В. Організація ветеринарно-санітарного контролю виробництва молока коров’ячого на фермі відповідно до вимог СОТ [Текст] / В. Касянчук, О. Бергілевич, Я. Крижанівський, М. Кухтин // Вет. медицина України. – 2006. – № 7. – С. 38–40.

2. Остапюк, М. П. Вивчення санітарно-гігієнічних умов виробництва молока на молочних фермах для забезпечення умов належної гігієнічної практики [Текст] / М. П. Остапюк, В. В. Касянчук, О. М. Бергілевич, О. О. Бергілевич // Науковий вісник. – 2010. – Т. 12, № 3 (45). – С. 243–248.

3. Бергилевич, А. Н. Идентификация ENTEROBACTER sakazakii в сыром молоке для производства сухих детских смесей [Текст] / А. Н. Бергилевич, Е. А. Гришина, В. В. Касянчук // Восточно-Европейський журнал передовых технологий. – 2014. – Т. 2, № 12 (68). – С. 42–47.

4. Єфімова, О. М. Аналіз невідповідностей у молочних продуктах, призначених для експорту за показниками безпечності [Текст] / О. М. Єфімова, О. М. Бергілевич, А. М. Марченко, В. В. Касянчук // Молочная индустрия. – 2014. – № 1. – С. 20–24.

5. Єфімова, О. М. Аналіз мікробіологічної безпечності національної продукції тваринного походження, призначеної для експорту [Текст] / О. М. Єфімова, В. В. Касянчук // Ветеринарна медицина Украйни. – 2014. – № 1 (215). – С. 30–34.

6. Бергілевич О. М. Характеристика ступенів ризику стосовно бактерій Enterobacter sakazakii в молоці корів після пастеризації [Текст] / О. М. Бергілевич, В. В. Касянчук // Вісник Сумського національного аграрного університету. – 2013. – Вип. 2 (32). – С. 46–50.

7. Касянчук, В. В. Показник кількості соматичних клітин у збірному сирому молоці корів – важливе джерело інформації про його якість та умови отримання [Текст] / В. В. Касянчук, О. І. Скляр, О. М. Бергілевич // Ветеринарна медицина України. – 2013. – № 02 (204). – С. 24–28.

Ольга Миколаївна Єфімова, Сумський національний аграрний університет вул. Григорія Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021

аспірант

Олександра Миколаївна Бергілевіч, Сумський національний аграрний університет вул. Григорія Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021

Доктор ветеринарних наук, професор

Кафедра технології молока і м'яса

Олександр Іванович Скляр, Сумський національний аграрний університет вул. Григорія Кондратьєва, 160, м. Суми, Україна, 40021

Доктор ветеринарних наук, професор

Кафедра терапії, фармакології та клінічної діагностики

Володимир Борисович Кустуров, Одеська регіональна служба державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на кордоні та транспорті вул. Боженко, 19, м. Одеса, Україна, 65009

начальник

Посилання

Yakubchak, O. M., Tkachuk, S. A., Bilyk, R. I. (2011). Veterinary-sanitary examination and health assessment of products of slaughter slaughtered animals, teach. Guidances. National Agricultural University, Kyiv, 139.

Zahrebelny, V. A., Yakubchak, A. M., Taran, T. (2012). Effect of final processing methods on the quality of beef carcasses, monograph. NULES Ukraine, Kyiv: Komprynt, 94.

Zahrebelny, V. O., Yakubchak, A. M., Derkach, I. M. (2012). Comparative characteristics of modern sampling of animal carcasses. Animal biology, 14 (1), 654–659.

Oleynik, L. A. The system of monitoring, control and prevention of salmonellosis and toxic esheryhioznoyi etiolohiy. Agrarian Sciences, Institute of Veterinary Medicine. Kiev, 388.

Oleynik, L. V. (2004). Veterinary control of food poisoning. Kiev: Agricultural Science, 200.

Law of Ukraine №4179a (2014). On Amendments to Certain Legislative Acts of Ukraine regarding food.

Law of Ukraine №4986 (2014). On state control in the field of safety and quality of food and feed, animal welfare.

Law of Ukraine №4055a (2014). On animal by-products not intended for human consumption.

Microbiological criteria for establishing indicators of food safety (2012). Order of Ministry of Health Ukrain № 548. Registered with the Ministry of Justice of Ukraine 3 .08.2012. According № 1321/21633.

Commission Regulation (EC) №2073 (2005). Мicrobiological criteria for foodstuff. Official Journal of the European Union, 26.

Regulation (EC) №178 of the European Parliament and of the Council (2002). Laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food SafetyAuthorityand laying down procedures in matters of food safety. Official Journal of the European Union, 3р.

Regulation (EC) № 852 of the European Parliament and of the Council (2004). On the hygiene of foodstuffs. Official Journal of the European Union, 51.

Regulation (EC) № 853 of the European Parliament and of the Council (2004). Laying down specific hygiene rules for on the hygiene of foodstuffs. Official Journal of the European Union, 55.

Regulation (EC) № 854 of the European Parliament and of the Council (2004). Laying down specific rules for the organisation of official controls on products of animal origin intended for human consumption / Official Journal of the European Union, 45.

15. Regulation (EC) 882 of the European Parliament and of the Council (2004). On official controls performed to ensure the verification of compliance with feed and food law, animal health and animal welfare rules. Official Journal of the European Union, 45.

Berhilevych, O. M., Kasyanchuk, V. V., Garkavenko, T. A., Kahanets, O. O., Berhilevych, O. A., Marchenko, A. M. (2010). Consistency with microbiological criteria of food production and by developing the sampling plan. Veterinary Medicine of Ukraine, 7, 33–36.

Zotsenko, L. V. (2003). Distribution of cattle and pigs shigotoxinproducing E. coli and the study of their biological properties. Kiev, 18.

Zotsenko, L. V. (2000) Toxigenic isolates of Escherichia coli, isolated from piglets with diarrhea. Scientific Bulletin of the National Agrarian University, 28, 218–219.

Yakubchak, О., Kravchuk, V., Taran, T. (2013). Criteria for assessing the quality of meat: monograph. NULES Ukraine, Kyiv: Komprynt, 120.

Yakubchak, О., Olenich, L., Kobysh, A. (2013). Scientific approaches to get milk and beef as appropriate. National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. NULES Ukraine, Kiev: Komprynt, 168.

Kasyanchuk, V. V., Berhilevych, O. M., Zasyekin, D. A., Kuhtin, M. D., Garkavenko, T. A., Berhilevych, О. A., Kaganets, О. О., Marchenko, A. M. (2011). Guidelines to establish compliance with microbiological criteria of food and sanitary conditions of the production process. State Research Institute of Laboratory Diagnostics and Veterinary Expertise (protocol №3 of 20 April 2011), 28.

Kasyanchuk, V. V., Berhilevych, O. M., Zahrebelnyy, V. O., Garkavenko, T. O., Negai, I., Kusturov, V., Hryshyna, Y. A. (2014). Guidelines for calculating logarithms biological significance of microorganisms in food microbiology, food hygiene and sanitation. Kiev, State Research Institute of Laboratory Diagnostics and Veterinary Expertise, 26.

##submission.downloads##

Опубліковано

2015-01-27

Номер

Розділ

Ветеринарні науки