Обґрунтування вибору екстрагента біологічно активних речовин стулок квасолі звичайної
DOI:
https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.57434Ключові слова:
стулки квасолі звичайної, екстрагент, дробна мацерація, екстракт, спектрофотометрія, флавоноїди, поліфеноли, амінокислотиАнотація
Мета. Обґрунтування вибору оптимального екстрагента із числа водно-спиртових розчинів із різним вмістом спирту етилового шляхом вивчення особливостей екстракції окремих біологічно активних речовин стулок квасолі звичайної.
Методи. Об’єктом дослідження була лікарська рослинна сировина – стулки квасолі звичайної. Водно-спиртові витяги отримували методом дробної мацерації, застосовуючи екстракційне співвідношення 1: 7. Як екстрагенти застосовували розчини спирту етилового з вмістом 10-95 %. Отримані витяги відстоювали і фільтрували та визначали у них вміст сухого залишку, флавоноїдів, поліфенолів, амінокислот.
Результати. Вміст флавоноїдів у витягах стулок квасолі звичайної коливається у межах 6-77 мкг/мл у перерахунку на рутин, поліфенолів – 91-310 мкг/мл у перерахунку на пірогалол, амінокислот – 50-789 мкг/мл у перерахунку на гліцин, сухого залишку – 0,14-1,43 %. Аналіз отриманих результатів вказує, що вищі значення вмісту флавоноїдів отримано при застосуванні 60 % спирту етилового, поліфенолів – 40-60 %, амінокислот – 20 %, сухого залишку – 10-40 %. Таким чином, при розробці технології екстракту слід використати різні екстрагенти, щоб забезпечити оптимальне вилучення біологічно активних речовин стулок квасолі звичайної.
Висновки. Проведено дослідження з вибору концентрації спирту етилового в екстрагенті біологічно активних речовин стулок квасолі звичайної. Було встановлено, що найбільш повне вилучення флавоноїдів можна здійснити з використанням 60 % спирту етилового, поліфенольних сполук – 40-60 %, амінокислот – 20 %. Зважаючи на це, при розробці технології екстракту стулок квасолі доцільно застосовувати градієнтне екстрагування з використанням вибраних концентрацій екстрагентів.
Посилання
IDF Diabetes Atlas. Seventh edition (2015). Brussels, Belgium: International Diabetes Federation, 144. Available at: http://www.diabetesatlas.org/
Yeh, G. Y., Eisenberg, D. M., Kaptchuk, T. J., Phillips, R. S. (2003). Systematic Review of Herbs and Dietary Supplements for Glycemic Control in Diabetes. Diabetes Care, 26 (4), 1277–1294. doi: 10.2337/diacare.26.4.1277
Herbal medicine: Biomolecular and Clinical Aspects (2011); Ed. Iris F. F. Benzie, Sissi Wachtel-Galor. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis.
Morozova, V. Ye., Makarova, L. M., Pogorelyy, V. Ye. et. al. (2005). Izucheniye gipoglikemicheskoy i glyukozuricheskoy aktivnosti nastoyev cherniki pazushnoy, cherniki volosistoy i golubiki. Dal'nevostochnyy meditsinskiy zhurnal, 1, 67–70.
Fantini, N., Cabras, C., Lobina, C., Colombo, G., Gessa, G. L., Riva, A. et. al. (2009). Reducing Effect of a Phaseolus vulgaris Dry Extract on Food Intake, Body Weight, and Glycemia in Rats. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57 (19), 9316–9323. doi: 10.1021/jf900711z
Pari, L., Venkateswaran, S. (2003). Effect of an aqueous extract of Phaseolus vulgaris on plasma insulin and hepatic key enzymes of glucose metabolism in experimental animals. Pharmazie, 58 (12), 916–919.
Barrett, M. L., Udani, J. K. (2011). A proprietary alpha-amylase inhibitor from white bean (Phaseolus vulgaris): A review of clinical studies on weight loss and glycemic control. Nutrition Journal, 10 (1), 24. doi: 10.1186/1475-2891-10-24
Loi, B., Fantini, N., Colombo, G., Gessa, G. L., Riva, A., Bombardelli, E. et. al. (2013). Reducing effect of an extract of Phaseolus vulgaris on food intake in mice – Focus on highly palatable foods. Fitoterapia, 85, 14–19. doi: 10.1016/j.fitote.2012.12.015
Spadafranca, A., Rinelli, S., Riva, A., Morazzoni, P., Magni, P., Bertoli, S., Battezzati, A. (2012). Phaseolus vulgaris extract affects glycometabolic and appetite control in healthy human subjects. British Journal of Nutrition, 10, 7–12. doi: 10.1017/S0007114512003741
Helmstädter, A. (2010). Beans and Diabetes: Phaseolus vulgaris Preparations as Antihyperglycemic Agents. Journal of Medicinal Food, 13 (2), 251–254. doi: 10.1089/jmf.2009.0002
Carai, M. A. M., Fantini, N., Loi, B., Colombo, G., Gessa, G. L., Riva, A. et. al. (2011). Multiple cycles of repeated treatments with a Phaseolus vulgaris dry extract reduce food intake and body weight in obese rats. British Journal of Nutrition, 106 (05), 762–768. doi: 10.1017/s0007114511000778
Rybak, V. A., Maloshtan, L. M. (2014). Vyvchennya vplyvu hustoho ekstraktu kvasoli na hostru insulinovu nedostatnistʹ, vyklykanu anty-insulinovoyu syrovatkoyu u kroliv. Problemy ekolohichnoyi ta medychnoyi henetyky i klinichnoyi imunolohiyi, 2 (122), 172–177.
Ribak, V. A., Maloshtan, L. M. (2014). Izucheniye gipoglikemicheskoy aktivnosti gustogo ekstrakta fasoli na modeli ditizonovogo diabeta. Meditsina i obrazovaniye v Sibiri, 3. Available at: http://ngmu.ru/cozo/mos/article/text_full.php&id=1441
Ribak, V. A., Maloshtan, L. M. (2014). Vpliv trivalogo zastosuvannya gustogo yekstraktu kvasolí na pokazniki vuglevodnogo obmínu v shchurív z metabolíchnim sindromom na tlí ozhirínnya Farmakologíya ta líkars'ka toksikologíya, 4-5 (40), 80–84.
Ribak, V. A., Poltorak, V. V., Maloshtan, L. M. et. al. (2015). Vivchennya antioksidantnikh vlastivostey gustogo yekstraktu kvasolí na modelí tsukrovogo díabetu 2 tipu na tlí ozhirínnya v shchurív. Farmakologíya ta líkars'ka toksikologíya, 1 (42), 76–81.
Koval'ov, S. V., Koval'ov, V. M., Bezugla, O. M. et. al. (2010). Doslídzhennya khímíchnogo skladu roslin rodu Fabaceae - Phaseolus L. Vísnik farmatsíí̈, 4 (64), 46–49.
Koval'ov, S. V., Koval'ov, V. M., Bezugla, O. M. (2011). Amínokislotniy ta míneral'niy sklad deyakikh vidív Phaseolus L. Vísnik farmatsíí̈, 2 (66), 41–44.
Derzhavniy reêstr líkars'kikh zasobív. Available at: http://www.drlz.kiev.ua
Vrons'ka, L. V. (2013). Doslídzhennya zí standartizatsíí̈ stulok plodív kvasolí za vmístom flavonoí̈dív. Farmatsevtichniy chasopis, 4, 47–53.
Devínyak, O. T., Gutsul, R. V., Zín'ko, S. O. et. al. (2013). Vpliv kharakteristik líkars'kogo preparatu na komplaêns. Naukoviy vísnik Uzhgorods'kogo uníversitetu, seríya «Meditsina», 3 (48), 43–48.
Derzhavna farmakopeya Ukraí̈ni (2004). Dopovnennya 1. Derzhavne pídpriêmstvo “Naukovo-yekspertniy farmakopeyniy tsentr”. Kharkív: RÍREG, 63–64.
Derzhavna farmakopeya Ukraí̈ni. Dopovnennya 2. (2008). Derzhavne pídpriêmstvo “Naukovo-yekspertniy farmakopeyniy tsentr”. Kharkív: Derzh. pídpriêmstvo “Naukovo-yekspertniy tsentr”, 128–129.
Zarivna, N. O., Vronska, L. V., Chubka, M. B., Ivanusa, I. B., Mikhalkiv, M. N.; Kudinov, A. P. (Ed.) (2013). K voprosu usovershenstvovaniya tekhnologii zhidkogo ekstrakta tym'yana polzuchego // Sbornik statey pyatnadtsatoy mezhdunarodnoy nauchno-prakticheskoy konferentsii "Fundamental'nyye i prikladnyye issledovaniya, razrabotka i primeneniye vysokikh tekhnologiy v promyshlennosti i ekonomike". Sankt-Peterburg. Izd-vo Politekhnicheskogo universiteta, 145–149.
Zarivna, N. O., Vronsʹka, L. V., Hroshovyy, T. A. (2012). Patent na korysnu modelʹ № 73543 „Sposib otrymannya ridkoho ekstraktu chebretsyu povzuchoho”. – Derzhavnyy reyestr patentiv Ukrayiny 25.09.12. Byul. № 18.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2015 Людмила Вікторівна Вронська
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Наше видання використовує положення про авторські права Creative Commons CC BY для журналів відкритого доступу.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
1. Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons CC BY, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
2. Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.