Ефективність дії біологічних і хімічних препаратів на активність пероксидази в листках рослин томата

Автор(и)

  • Yulia Kolomiets Національний університет біоресурсів і природокористування України вул. Героїв Оборони, 15, м. Київ, Україна, 03041, Україна https://orcid.org/0000-0002-1919-6336
  • Ivan Grigoryuk Національний університет біоресурсів і природокористування України вул. Героїв Оборони, 15, м. Київ, Україна, 03041, Україна
  • Lyudmila Butsenko Інститут мікробіології і вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України вул. Академіка Заболотного, 154, м. Київ, Україна, 03143, Україна

DOI:

https://doi.org/10.15587/2313-8416.2016.80648

Ключові слова:

томат, активність пероксидази, біопрепарати, пестициди, Bacillus subtilis, Azotobacter chroococcum

Анотація

За обробки рослин томата сорту Чайка хімічними препаратами з діючими речовинами фосфіт алюмінію, 570 г/л + фосфориста кислота, 80 г/л та манкоцебом в концентрації 640 г/кг максимальне підвищення активності пероксидази в листках рослин відбувалось на 12 год. За умов застосування біопрепаратів на основі живих клітин Bacillus subtilis і Azotobacter chroococcum її активність була максимальною на 24 год. й коливалась в межах 77,7 – 112, 7 од.мг-1•с-1

Біографії авторів

Yulia Kolomiets, Національний університет біоресурсів і природокористування України вул. Героїв Оборони, 15, м. Київ, Україна, 03041

Кандидат біологічних наук, доцент

Кафедра екобіотехнології та біорізноманіття

Ivan Grigoryuk, Національний університет біоресурсів і природокористування України вул. Героїв Оборони, 15, м. Київ, Україна, 03041

Доктор біологічних наук, професор, член-кореспондент НАН України

Кафедра фізіології, біохімії рослин та біоенергетики

Lyudmila Butsenko, Інститут мікробіології і вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України вул. Академіка Заболотного, 154, м. Київ, Україна, 03143

Кандидат біологічних наук, доцент

Відділ фітопатогенних бактерій

Посилання

The second edition of the official List of pesticides and agrochemicals permitted for use in Ukraine for 2010 (2010). Kiev: “Univest Media”, 544.

Kolomiiets, Yu. V., Hryhoriuk, I. P., Butsenko, L. M. (2015). Efficiency of influence of fungicides on activators bacterioses of tomatoes. Journal of Agricultural Science, 10, 21–24.

Murudova, S. S., Davranov, K. D. (2014). Complex microbial agents. The use of agricultural practices. Biotechnologia Acta, 7 (6), 92–101.

Serhiienko, V. H., Cherhin, O. D. (2011). Influence of biological preparations on activity of redox enzymes of tomato plants. Plant Protection and Quarantine, 57, 179–187.

Karpun, N. N., Yanushevskaya, E. B., Mikhaylova, E. V. (2015). Formation of plants nonspecific induced immunity at the biogenous stress. Agricultural biotechnology, 50 (5), 540–549. doi: 10.15389/agrobiology.2015.5.540eng

Heil, M. (2002). Induced Systemic Resistance (ISR) Against Pathogens in the Context of Induced Plant Defences. Annals of Botany, 89 (5), 503–512. doi: 10.1093/aob/mcf076

Garifzyanov, A. R., Zhukov, N. N., Ivanishchev, V. V. (2011). Formation and physiological reactios of oxygen active forms in plants cells. Modern problems of science and education, 2. Available at: http://www.science-education.ru/ru/article/view?id=4600

Dontsov, V. I., Krut'ko, V. N., Mrikaev, B. M., Ukhanov, S. V. (2006). Reactive oxygen species as a system: the value in the physiology, pathology and natural aging. Proceedings of ISA RAS, 19, 50–69.

Bhattacharjee, S. (2005). Reactive oxygen species and oxidative burst: Roles in stress, senescence and signal transduction in plants. Curr. Sci., 89, 1113–1121.

Poliksenova, V. D. (2009). Induced plant resistance to pathogens and abiotic stress factors. Bulletin BSU, 1, 48–60.

Udintsev, S. N., Burmistrova, T. I., Zabolotskaya, A. V., Zhilyakova, T. P. (2011). The mechanisms of induction of plants resistance to phytopatogens with humic substances. Bulletin of the Tomsk State University. Biology, 4 (16), 100–107.

Kolomiiets, Yu. V., Hryhoriuk, I. P., Butsenko, L. M. (2015). Application of the methods of cell selection to assess the quality and stability of tomato varieties (Lycopersicon esculentum Mill.) against the pathogens of bacterial diseases. Plant Varieties Studying and Protection, 3-4 (28-29), 33–37.

Products Catalogue of "BTU-Center" (2016). Kiev: Trading House "BTU-Center", 60.

Pochinok, Kh. N. (1976). Methods of biochemical analysis of plants. Kiev: Naukova dumka, 333.

Egorov, N. S. (2004). Fundamentals of theory of antibiotics. Moscow: Nauka, 528.

Roy, A. A., Pasichnik, L. A., Tserkovnyak, L. S., Khodos, S. F., Kurdish, I. K. (2012). Influence of bacteria of Bacillus genus on the agent of bacterial cancer of tomatoes. Microbiological journal, 74 (5), 74–80.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-10-30

Номер

Розділ

Сільськогосподарські науки