Поведінкові кореляти надмірної ваги і ожиріння серед населення України

Автор(и)

Ключові слова:

надмірна вага, ожиріння, індекс маси тіла ІМТ, структура харчування, куріння, вживання алкоголю

Анотація

АКТУАЛЬНІСТЬ: Надмірна вага (НВ) і ожиріння є однією з найбільш серйозних проблем для здоров'я. Це дослідження мало на меті визначити поведінкові кореляти НВ серед населення України.
МЕТОДИ: Проаналізовано дані опитування "Здоров'я та благополуччя в перехідних суспільствах" (2000). Для оцінки ступеня надлишкової маси тіла використано індекс маси тіла (ІМТ), розрахований з використанням даних респондентів щодо ваги і зросту. Дані проаналізовано методами логістичної регресії та генералізованої лінійної моделі (GLM). Бінарну залежну змінну обчислено шляхом встановлення ІМТ = 25 як межу між нормальною вагою та НВ. Основними незалежними змінними були рівень освіти респондентів, демографічні характеристики, сфера діяльності, рівень фізичної активності, поведінкові і харчові звички.
РЕЗУЛЬТАТИ: У 2000 році 44 % населення України (39 % чоловіків і 49 % жінок) мали НВ. Ризик НВ збільшується з віком: серед респондентів молодше 40 років 16% чоловіків і 12% жінок мали НВ, у той час як у групі 40 + НВ була притаманна близько 47% чоловіків і 60% жінок. Серед молодих чоловіків (до 40 років) ті, хто споживає більше фруктів (OR = 0,31) і більш фізично активні (OR = 0,43), менш схильні до НВ. Жінки старше 60 років з НВ більш фізично активні (OR = 2,32). Поширеність НВ серед чоловіків старше 40 років і жінок молодше 40, які курять, була нижчою, ніж серед некурців. Вживання картоплі, м'яса і молока було пов'язано з підвищеним ІМТ в деяких групах. Не виявлено асоціацій для споживання риби, вершкового масла, олії, цукру, овочів, а також для рівня освіти.
ВИСНОВОК: У 2000 році в Україні не було виявлено основних ризиків виникнення ожиріння, характерних для країн Заходу: не було знайдено асоціації з соціально-економічним статусом або вживанням продуктів, як правило, пов'язаних з надмірною вагою. НВ з більшою ймовірністю пов'язана з частим вживанням «традиційних» продуктів харчування, таких як молочні продукти, м'ясо і картопля. Куріння було пов'язано з низьким індексом маси тіла в групах населення з високою поширеністю куріння.

Біографія автора

Tatiana I Andreeva, University of Kyiv-Mohyla Academy, Kyiv

School of Public Health, MD, PhD

Посилання

Albanes, D., Jones, D. Y., Micozzi, M. S., & Mattson, M. E. (1987). Associations between smoking and body weight in the US population: analysis of NHANES II. Am J Public Health, 77(4), 439-444. doi: 10.2105/ajph.77.4.439

Barr, S. I. (2003). Increased Dairy Product or Calcium Intake: Is Body Weight or Composition Affected in Humans? The Journal of Nutrition, 133(1), 245S-248S.

Biloukha, O. O., & Utermohlen, V. (2000). Correlates of food consumption and perceptions of foods in an educated urban population in Ukraine. Food Quality and Preference, 11(6), 475-485. doi: 10.1016/s0950-3293(00)00020-3

Bilukha, O. O., & Utermohlen, V. (2002). Internalization of Western standards of appearance, body dissatisfaction and dieting in urban educated Ukrainian females. European Eating Disorders Review, 10(2), 120-137. doi: 10.1002/erv.431

Blanck, H. M., McCullough, M. L., Patel, A. V., Gillespie, C., Calle, E. E., Cokkinides, V. E., . . . Serdula, M. K. (2007). Sedentary Behavior, Recreational Physical Activity, and 7-Year Weight Gain among Postmenopausal U.S. Women[ast]. Obesity, 15(6), 1578-1588.

Cournot, M., Ruidavets, J.-B., Marquié, J.-C., Esquirol, Y., Baracat, B., & Ferrièeres, J. (2004). Environmental factors associated with body mass index in a population of Southern France. European Journal of Cardiovascular Prevention & Rehabilitation, 11(4), 291-297. doi: 10.1097/01.hjr.0000129738.22970.62

Crawford, D., & Ball, K. (2002). Behavioural determinants of the obesity epidemic. Asia Pac J Clin Nutr, 11 Suppl 8, S718-721. doi: 374 [pii]

Epstein, L. H., Gordy, C. C., Raynor, H. A., Beddome, M., Kilanowski, C. K., & Paluch, R. (2001). Increasing Fruit and Vegetable Intake and Decreasing Fat and Sugar Intake in Families at Risk for Childhood Obesity. Obesity, 9(3), 171-178.

Fehily, A., Phillips, K., & Yarnell, J. (1984). Diet, smoking, social class, and body mass index in the Caerphilly Heart Disease Study. The American Journal of Clinical Nutrition, 40(4), 827-833.

Fogelholm, M., & Kukkonen-Harjula, K. (2000). Does physical activity prevent weight gain – a systematic review. Obesity Reviews, 1(2), 95-111. doi: 10.1046/j.1467-789x.2000.00016.x

Friedman, L. S., Lukyanova, E. M., Serdiuk, A., Shkiryak-Nizhnyk, Z. A., Chislovska, N. V., Zvinchuk, A. V., . . . Hryhorczuk, D. (2009). Social-environmental factors associated with elevated body mass index in a Ukrainian cohort of children. Int J Pediatr Obes, 4(2), 81-90. doi: 904886991 [pii] 10.1080/17477160802449264 [doi]

Guh, D., Zhang, W., Bansback, N., Amarsi, Z., Birmingham, C. L., & Anis, A. (2009). The incidence of co-morbidities related to obesity and overweight: A systematic review and meta-analysis. BMC Public Health, 9(1), 88.

Gunther, C. W., Legowski, P. A., Lyle, R. M., McCabe, G. P., Eagan, M. S., Peacock, M., & Teegarden, D. (2005). Dairy products do not lead to alterations in body weight or fat mass in young women in a 1-y intervention. The American Journal of Clinical Nutrition, 81(4), 751-756.

Haslam, D., & James, P. (2005). Prevalence of obesity worldwide. Lancet, 366, 1197-1209.

Huang, T. T., Drewnosksi, A., Kumanyika, S., & Glass, T. A. (2009). A systems-oriented multilevel framework for addressing obesity in the 21st century. Prev Chronic Dis, 6(3), A82. doi: A82 [pii]

Jacobs, D. R., Jr, & Gottenborg, S. (1981). Smoking and weight: the Minnesota Lipid Research Clinic. Am J Public Health, 71(4), 391-396. doi: 10.2105/ajph.71.4.391

James, P. T., Leach, R., Kalamara, E., & Shayeghi, M. (2001). The Worldwide Obesity Epidemic. Obesity, 9(11S), 228S-233S.

Kalabiska, I., Uvacsek, M., Petrekanits, M., Cseprekal, O., Ihasz, F., & Frenkl, R. (2010). Comparison of running performances and prevalence of overweight and obesity in Hungarian and Ukrainian adolescents. Acta Physiol Hung, 97(4), 393-400. doi: 962G21P23331L7L1 [pii] 10.1556/APhysiol.97.2010.4.5 [doi]

Kelishadi, R., Zemel, M. B., Hashemipour, M., Hosseini, M., Mohammadifard, N., & Poursafa, P. (2009). Can a Dairy-Rich Diet Be Effective in Long-Term Weight Control of Young Children? Journal of the American College of Nutrition, 28(5), 601-610.

Khalangot, M., Tronko, M., Kravchenko, V., Kulchinska, J., & Hu, G. (2009). Body mass index and the risk of total and cardiovascular mortality among patients with type 2 diabetes: a large prospective study in Ukraine. Heart, 95(6), 454-460. doi: hrt.2008.150524 [pii] 10.1136/hrt.2008.150524 [doi]

Kuczmarski, M. F., Kuczmarski, R. J., & Najjar, M. (2001). Effects of age on validity of self-reported height, weight, and body mass index: findings from the Third National Health and Nutrition Examination Survey, 1988-1994. J Am Diet Assoc, 101(1), 28-34; quiz 35-26. doi: 10.1016/s0002-8223(01)00008-6

Lin, B. H., & Morrison, R. M. (2002). Higher fruit consumption linked with lower body mass index. Food Review, 25(3), 28-32.

Ma, J., Flanders, W. D., Ward, E. M., & Jemal, A. (2011). Body Mass Index in Young Adulthood and Premature Death: Analyses of the US National Health Interview Survey Linked Mortality Files. Am J Epidemiol, 174(8), 934-944. doi: 10.1093/aje/kwr169

McLaren, L. (2007). Socioeconomic status and obesity. Epidemiol Rev, 29, 29-48. doi: 10.1093/epirev/mxm001

McTigue, K., Hess, R., & Ziouras, J. (2006). Obesity in older adults: a systematic review of the evidence for diagnosis and treatment. Obesity, 14(9), 1485–1497.

Mirmiran, P., Esmaillzadeh, A., & Azizi, F. (2004). Dairy consumption and body mass index: an inverse relationship. Int J Obes Relat Metab Disord, 29(1), 115-121.

Newby, P., Muller, D., Hallfrisch, J., Qiao, N., Andres, R., & Tucker, K. L. (2003). Dietary patterns and changes in body mass index and waist circumference in adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 77(6), 1417-1425.

Ogden, C. L., Carroll, M. D., Curtin, L. R., McDowell, M. A., Tabak, C. J., & Flegal, K. M. (2006). Prevalence of Overweight and Obesity in the United States, 1999-2004. JAMA: the journal of the American Medical Association, 295(13), 1549-1555. doi: 10.1001/jama.295.13.1549

Page, R. M., Ihasz, F., Uvacsek, M., Kalabiska, I., Johnson, E., Hantiu, I., . . . Simonek, J. (2006). Self-perception of body weight, weight management practices and goals, and other weight-related factors in central and eastern European adolescents. Int Q Community Health Educ, 27(1), 39-58. doi: R803723K48318749 [pii] 10.2190/IQ.27.1.d [doi]

Paniotto, V., Martsinkiv, A., Kharchenko, N., Zakhozha, V., & Buslayeva, E. (2004). A study of health, the need for health and social services, and health-related living conditions in Ukraine. In A. N. Hannu Valtonen (Ed.), Health and Well-Being in Transition Societies (pp. 84-120). Finland: Gummerus Printing Saarijarvi.

Priputina, L. S. (1975). Nutritional characteristics and the prevalence of obesity among individual groups of the population in the Ukrainian SSR. Vopr Pitan(1), 3-6.

Rosell, M., Håkansson, N. N., & Wolk, A. (2006). Association between dairy food consumption and weight change over 9 y in 19 352 perimenopausal women. The American Journal of Clinical Nutrition, 84(6), 1481-1488.

Rosmond, R., & Bjorntorp, P. (1999). Psychosocial and socio-economic factors in women and their relationship to obesity and regional body fat distribution. International journal of obesity and related metabolic disorders : journal of the International Association for the Study of Obesity, 23(2), 138-145.

Schroeder, S. A. (2007). We Can Do Better — Improving the Health of the American People. New England Journal of Medicine, 357(12), 1221-1228. doi: doi:10.1056/NEJMsa073350

Shahar, D. R., Schwarzfuchs, D., Fraser, D., Vardi, H., Thiery, J., Fiedler, G. M., . . . Group, f. t. D. (2010). Dairy calcium intake, serum vitamin D, and successful weight loss. The American Journal of Clinical Nutrition, 92(5), 1017-1022. doi: 10.3945/ajcn.2010.29355

Shimokata, H., Muller, D. C., & Andres, R. (1989). Studies in the Distribution of Body Fat. JAMA: the journal of the American Medical Association, 261(8), 1169-1173. doi: 10.1001/jama.1989.03420080089037

Sobal, J. (1991). Obesity and socioeconomic status: a framework for examining relationships between physical and social variables. Med Anthropol, 13(3), 231-247. doi: 10.1080/01459740.1991.9966050 [doi]

Van Loan, M. (2009). The Role of Dairy Foods and Dietary Calcium in Weight Management. Journal of the American College of Nutrition, 28(Supplement 1), 120S-129S.

Vartanian, L. R., Schwartz, M. B., & Brownell, K. D. (2007). Effects of Soft Drink Consumption on Nutrition and Health: A Systematic Review and Meta-Analysis. Am J Public Health, 97(4), 667-675. doi: 10.2105/ajph.2005.083782

Wang, Y., & Beydoun, M. A. (2007). The Obesity Epidemic in the United States—Gender, Age, Socioeconomic, Racial/Ethnic, and Geographic Characteristics: A Systematic Review and Meta-Regression Analysis. Epidemiologic Reviews, 29(1), 6-28. doi: 10.1093/epirev/mxm007

Wardle, J., Waller, J., & Jarvis, M. J. (2002). Sex Differences in the Association of Socioeconomic Status With Obesity. Am J Public Health, 92(8), 1299-1304. doi: 10.2105/ajph.92.8.1299

Webber, L., Kilpi, F., Marsh, T., Rtveladze, K., McPherson, K., & Brown, M. (2012). Modelling obesity trends and related diseases in Eastern Europe. Obes Rev, 13(8), 744-751. doi: 10.1111/j.1467-789X.2012.00999.x

Williamson, D. F., Forman, M. R., Binkin, N. J., Gentry, E. M., Remington, P. L., & Trowbridge, F. L. (1987). Alcohol and body weight in United States adults. Am J Public Health, 77(10), 1324-1330. doi: 10.2105/ajph.77.10.1324

Zatonski, W., McMichael, A., & Powles, J. (1998). Ecological study of reasons for sharp decline in mortality from ischaemic heart disease in Poland since 1991 British Medical Journal, 316(7137), 1047-1051.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-06-17

Номер

Розділ

Оригінальні дослідження