Теоретичні засади визначення сутності категорій «енергетичний ефект» та «енергетичний ефект в рослинництві»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.33987/vsed.1(69).2019.40-47

Ключові слова:

енергетична оцінка, енергетичний еквівалент, продукція рослинництва, енергія, поновлювана енергія, непоновлювана енергія, енергетичний ефект, енергетичний ефект у рослинництві

Анотація

У статті наведено авторське визначення категорій «енергетичний ефект» та «енергетичний ефект в рослинництві» та застосування їх в енергетичній оцінці. Узагальнено види енергетичного ефекту як чинник відтворення сільськогосподарського виробництва з урахуванням особливостей аграрної сфери при існуючому рівні розвитку технологій та техніки. Застосовано процесний підхід до виробництва продукції рослинництва, який параметризований за енергетичним чинником. Обґрунтовано класифікацію видів енергії у процесі виробництва продукції рослинництва. Виділено такі види енергії: поновлювана (сонячна енергія, енергопотенціал ґрунту, температура повітря і ґрунту); непоновлювана (енергетичні ресурси; енергія, уречевлена в мінеральних та органічних добривах, пестицидах; енергія, уречевлена в насінні; енергія, уречевлена в техніці та обладнанні; енергія, уречевлена в будівлях та спорудах); енергія живої праці. Запропоновано виробництво продукції рослинництва визначати на основі енергетичних еквівалентів (Дж): 1) енергетичний еквівалент прямих витрат; 2) енергетичний еквівалент непрямих витрат; 3) енергетичний еквівалент у розрахунку на 1 людино-годину праці. Обґрунтовано класифікацію енергетичних ефектів: попередній енергетичний ефект; очікуваний енергетичний ефект; потенційний енергетичний ефект; гарантований енергетичний ефект; фактичний енергетичний ефект; розрахунковий енергетичний ефект; плановий енергетичний ефект; річний енергетичний ефект; питомий енергетичний ефект; інтегральний енергетичний ефект. Запропоновані наступні підходи до визначення енергетичного ефекту в рослинництві: 1) зменшення сукупних витрат енергетичних ресурсів на одиницю посівної площі за незмінної урожайності і-го виду сільськогосподарської культури; 2) підвищення урожайності і-го виду сільськогосподарської культури за однакових витрат сукупних енергетичних ресурсів на одиницю площі; 3) підвищення і-го виду сільськогосподарської культури при зменшенні витрат сукупних енергетичних ресурсів на одиницю площі.

Біографія автора

Oleksandr Kalinichenko, Полтавська державна аграрна академія

Олександр Володимирович КАЛІНІЧЕНКО

кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки підприємства

Посилання

Tarariko, Yu. O., Nesmashna, O. Yu., Berdnikov, O. M., Hlushchenko, L. D., Lychuk, H. I. et al. (2005). Bioenergy assessment of agricultural production (scientific and methodological support) [Bioenerhetychna otsinka silskohospodarskoho vyrobnytstva (naukovo-metodychne zabezpechennia)], Ahrarna nauka, Kyiv, 200 s. [іn Ukrainian]

Buga, V. K., Dobysh, G. F. & Mitskevich, A. A. (1992). Energy intensity of agricultural products: monograph [Energoemkost selskokhozyaystvennoy produktsii: monografiya], Uradzhay, Minsk, 128 s. [in Russian]

Gryshko, V. V., Perebyinis, V. I. & Rabshtyna, V. M. (1996). Energy saving in agriculture (economy, organization, management) [Enerhozberezhennia v silskomu hospodarstvi (ekonomika, orhanizatsiia, upravlinnia)], Vydavnytstvo «Poltava», Poltava, 280 s. [іn Ukrainian]

Medvedovskyi, O. K. & Ivanenko, P. I. (1988). Energy analysis of intensive technologies in agricultural production [Enerhetychnyi analiz intensyvnykh tekhnolohii v silskohospodarskomu vyrobnytstvi], Urozhai, Kyiv, 208 s. [іn Ukrainian]

Canakci, M., Topakci, M., Akinci, I., Ozmerzi, A. (2005). Energy use pattern of some field crops and vegetable production: case study for Antalya region, Turkey, Energy Conversion and Management, No. 4, Vol. 46, pp. 655–666. DOI: https://doi.org/10.1016/j.enconman.2004.04.008.

Esengun, K., Erdal, G., Gunduz, O., Erdal, H. (2007). An economic analysis and energy use in staketomato production in Tokat province of Turkey, Renewable Energy, Vol. 32, Issue 11, pp. 1873–1881. DOI: https://doi.org/10.1016/j.renene.2006.07.005.

Haj Seyed Hadi, M., Darzi, M., Sharifi Ashoorabadi, E. (2009). Study the effects of conventional and low input production system on energy efficiency of Silybum marianum L., World Academy of Science, Engineering and Technology, No. 54, pp. 364–366.

Ozkan, B., Akcaoz, H., Fert, C., (2004). Energy input-output analysis in Turkish agriculture, Renewable Energy, No. 29, pp. 39–51. DOI: https://doi.org/10.1016/S0960-1481(03)00135-6.

Rathke, G. W., Diepenbrock, W. (2006). Energy balance of winter oilseed rape (Brassica napus L.) cropping as related to nitrogen supply and preceding crop, European Journal of Agronomy, No. 24, pp. 35–44. DOI: https://doi.org/10.1016/j.eja.2005.04.003.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-03-26

Номер

Розділ

ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНИМ ГОСПОДАРСТВОМ