СУЧАСНИЙ СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ГЕРОДІЄТИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Автор(и)

  • A. Д'яконова
  • В. В. Нестеренко

DOI:

https://doi.org/10.15673/2073-8684.28/2014.28782

Ключові слова:

продукти геродієтичного призначення, мінеральні речовини, вітаміни, амінокислоти

Анотація

Анотація. Здійснено аналіз сучасного стану виробницт- ва харчових продуктів геродієтичного призначення, дослідже- но проблеми, що пов’язані з розвитком виробництва продуктів для людей похилого віку і встановлено перспективні напрямки їх виробництва. Визначено, що найбільш суттєвою проблемою для людей похилого віку є забезпечення організму біологічно і фізіологічно цінними речовинами, зокрема макро- і мікроеле- ментами, вітамінами, незамінними амінокислотами, присут- ність і співвідношення яких має суттєвий вплив на процеси метаболізму і засвоєння їх організмом. Ключові слова: продукти геродієтичного призначення, мінеральні речовини, вітаміни, амінокислоти

Посилання

World population ageing 1950-2050. (2000).– New York: United Nations. – 484 p.

Hrihorov Y.(2002). Sostoianiie pitaniia lyudei starshikh vozrastov/Zhurn.AMN Ukrainy, T.8, 4,703-715.

Hrihorov Y.( 1991). Ekolohicheskie aspekti pitaniia ludei starshikh vozrastov v dolhozhitelskikh popyliatsiiakh. Probl. Stareniia I dolholetiia, 1, 69-76.

Hrihorov Y., Kozlovskii S., Semesko T., Asadov Sh. (1991).Osobennosti pitaniia populiacii dolhozhitelei v Azerbaidshane. Vopr. Pitaniia, 2, 36-40.

Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D and Fluoride. - Washington: National Academy Press, 2010.

Hrihorov Y., Kozlovskii S., Semesko T.,Povoroznyuk V., Kuznetsova S.( 1994). Osobennosti stareniia naseleniia razlichnikh rehionov Ukrainy. Problemy stareniia I dolholetiia, 3-4, 392-400.

Heaney, R.P. (2012) Nutrition and risk for osteoporosis, Osteoporosis / Eds R. Marcus et al.– San Diego: Academic Press. . 483-505.

Heaney, R.P. (2010). Evaluation of Publicly Available Scientific Evidence Regarding Certain Nutrient-Disease Relationships: 3. Calcium and Osteoporosis. - Bethesda: Life Sciences Research Office.

Vlasenko, O., Didukh, N.( 2010). Optimizatsiia zhirno kislotnoho skladu molochno-roslunnuh vershkiv dlia virobnutstva maslianuh past herodietuchnoho priznachennia. Kharchova nauka i tekhnolohiia, 2 (11).

10.Savenkova, T.( 2007). Podkhodu k sozdaniiu konditerskikh izdelii herodietucheskoho naznacheniia. Pishchevaia promishlennost, 3.

Savenko, T., Blahodatskikh, V., Dukhu, T., Shcherbakova, N., Bashkirov, O. (2009). Konditerskie izdeliia dlia herodieticheskoho pitaniia. Pishchevaia promishlennost, 4.

Zaporozhskii, A., Zaporozhska, S., Kasianov, T., Revenko, M. (2011). Korrektiruushie tekhnolohii proizvodstva herodieticheskikh produktov. Miasnie tekhnolohii, 2.

NRC (National Research Council). (1989). Recommended Dietary Allowances. Food and Nutrition Board. - 10th ed. - Washington: National Academy Press.

Obukhova, L., Emanuel N. Rol svobodno-radikalnukh reaktsii okisleniia v molekuliarnukh mekhanizmakh stareniia zhivukh organizmov. Zh. Uspekhi khimii, 52, 25-372.

Didukh, H., Didukh, N. (2011). Vukorustannia vtorunnoi surovunu u vurobnutstvi molochnukh heroproduktiv. Molochnoe delo, 7.

Pat.30063. Ukraina, MPK (2006) А23C 21/00. Didukh N. Kuslomolochnui napii herodietuchnoho priznachennia. Biu.3, 11.02.2008

Pat. 32196. Ukraina, MPK (2006) А23C 21/00. Didukh N., Didukh H. Fermentovanui molochno-rusovii napii herodietuchnoho priznachennia. Biu.9, 12.05.2008.

Pat. 32195. Ukraina, MPK (2006) А23C 21/00. Didukh N., Didukh H. , Lusohor T. Fermentovanui molochno-vivsianui napii herodietuchnoho priznachennia. Biu.9, 12.05.2008.

Pat. 32197. Ukraina, MPK (2006) А23C 21/00. Didukh N. Fermentovanui molochno-hrechanui napii herodietuchnoho priznachennia. Biu.9, 12.05.2008.

Pozutuvne rishennia na zaiavku u 2008 06673. Didukh N., Lusohor T., Vikul S. Bifidovmistnii herodietuchnii molochnui napii. 07.08.2008, 3 s.

Pozutuvne rishennia na zaiavku u 2008 08119. Didukh N. Sposib vurobnutstva herodietuchnogo kuslomolochnogo suru. 16.09.2008, 4 s.

Pozutuvne rishennia na zaiavku u 2008 08121. Didukh N. Smetana herodietuchnogo priznachennia. 01.10.2008, 3.

Azarova, N., Azarov, A., Ahunova, L. (2009). Topinambur v miasnom proizvodstve. Miasnoe delo, 3.

Azarova, N., Ahunova, L., Bitova, Ye. (2012). Vliianie pishchevikh volokon iz netraditsionnoho rastitelnoho suria na pokazateli kachestva kolbasnih izdelii.Naukovi pratsi ONAKhT, 42, 216-218.

Denisiuk, N., Azarova, N.( 2008). Ispolzovanie prirodnukh enterosorbentov v miasnukh izdeliakh. Naukovi pratsi ONAKhT, 33, 16-18

Chumakova ,I., Fateeva N.(2009). Produktu herodieticheskoho pitaniia. Molochnaia prromushlennost, 7.

Lumar, A. (1993). Bakhchevie kulturu. Holaia Pristan, 98 s.

Alabina, N., Volodzko, H., Drozdova, V., Kostromina, N. (2010). Konservirovannue produktu dlia herodieticheskoho pitaniia. Kharchova nauka I tekhnolohiia,5.

Tiurina, O., Shlelenko, L., Kostiuchenko, M., Rabotkin ,Yu. (2013). Perspektivnue napravleniia khlebobulochnukh isdelii herodietucheskoho naznacheniia.– Khranenie i pererobka silkhozsurovunu, 2

Holsinger, V. Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of the Joint WHO / FAO Expert Consultation. / V. Holsinger.– Geneva: WHO, 2012 p. 10-15.

Pohorelov ,M., Bumeister H., Tkach, S., Bonchev, S., Sikoa V., Sukhodub, L., Dalnichenko, S. (2010). Makro-ta microelementi ( obmin, patolohiia ta metodu vuznachennia): monohrafiia. Sumu: Vydavnytstvo SumDU, 147 s.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-10-30

Номер

Розділ

Нутриціологія, дієтологія, проблеми харчування