Формування системи мотивації персоналу на підприємстві.

Автор(и)

  • Михайло Валентинович Узун Адміністрація морських портів України, Ukraine
  • Павло Бурак ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.15.2017.135298

Ключові слова:

мотивація, система мотивації й стимулювання, ключові показники ефективності, методи стимулювання персоналу.

Анотація

Визначені теоретично-методологічні передумови розробки системи мотивації інноваційної діяльності персоналу. Уточнено поняття «мотивація» з урахуванням інноваційних змін сучасної економіки. Аналіз існуючих практик вітчизняних підприємств показав, що співробітники, які отримують фіксований оклад, орієнтовані тільки на формальне виконання своїх посадових обов’язків і при цьому зовсім не мотивовані на розвиток, на підвищення якості та ефективності виконаних робіт, збільшення об’єму виконаних операцій. В той же час стратегії розвитку всіх сучасних підприємств передбачають і ріст об’ємів, і підвищення якості продукції та послуг, і підвищення ефективності, і все це очікується від їх працівників. Логічною в такому разі є розробка системи мотивації, в рамках якої можна прив’язати оплату праці співробітників до досягнутих результатів. Дослідження діяльності підприємств показало, що одним з ефективних методів стимулювання персоналу є система мотивації, яка побудована на застосуванні КРІ. Формами мотивації проектних груп є: бонуси за виконаний проект, які коригуються залежно від результату виконання основних KPI етапу або проекту в цілому; фіксовані бонуси у вигляді процентів від прибутку; бонуси за етапами реалізації проекту. Ключові показники ефективності інноваційної діяльності розподілені на рівні та групи персоналу, відповідальні за їх виконання, що дає можливість забезпечити контроль за поточними й довгостроковими показниками діяльності; оцінити особисту ефективність кожного співробітника, орієнтувати персонал на досягнення необхідних результатів; забезпечити колективну та індивідуальну відповідальність за результати діяльності підприємства.

Біографії авторів

Михайло Валентинович Узун, Адміністрація морських портів України

к. е. н., старший інспектор служби економічної та внутрішньої безпеки

Павло Бурак, ДВНЗ «Приазовський державний технічний університет»

студент гр. БА-16-м

Посилання

1. Гриньова В. М. Проблеми мотивації праці персоналу підприємства : [монографія] / В. М. Гриньова, І. А. Грузіна. – Харків : ВД «ІНЖЕК», 2007. – 184 с.

2. Карпунь І. Н. Мотивація і стимулювання інноваційної діяльності підприємства / І. Н. Карпунь // Проблеми економіки та управління. – 2010. – № 628. – С. 529–533.

3. Клочков А. К. KPI и мотивация персонала. Полный сборник практических инструментов / А. К. Клочков. – М.: Эксмо, 2010. – 103 с.

4. Письменна М. С. Системний підхід до мотивації управлінського персоналу [Текст] / М. С. Письменна // Науковий вісник національного лісотехнічного університету України. – Львів, 2014. – Вип. 24.9. – С. 396.

5. Черкасов А. В. Інноваційна роль мотивації в системі управління персоналом [Текст] / А. В. Черкасов // Вісник Нац. ун-ту «Львівська політехніка». – Львів, 2008. – № 628 : Проблеми економіки та управління. – С. 692–695.

6. Kibanov A.J. the Management staff of the organization: strategy, marketing, internationalization. Tutorial / A.J. Kibanov, I.B. Durackova. – M.: INFRA-M, 2011. – 301 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-05-17

Номер

Розділ

Статті