МОДЕЛЮВАННЯ ФАКТОРІВ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНО-РЕКРЕАЦІЙНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Лідія Анатоліївна Горошко ДВНЗ «Запорізький національний університет», м.Запоріжжя, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.10.2014.34631

Ключові слова:

туристично-рекреаційна галузь, сталий розвиток, економічна безпека, циклічність розвитку, управління розвитком

Анотація

В роботі проведене моделювання факторів сталого розвитку туристично-рекреаційної галузі України та здійснена розробка ефективних механізмів управління розвитком галузі. Встановлено, що внутрішній туристичний потік в Україні формується під впливом цін на рекреаційні послуги, в тому числі послуги відпочинку, культури, готелів та ресторанів. Туристичний потік туристів – громадян України, які від’їжджають за кордон формується під впливом рівня доходів населення та динаміки валютного курсу. Доведено, що внутрішні потоки туристів в Україні та туристів – громадян України, які від’їжджають за кордон мають протилежну динаміку, що дало підстави дійти висновку про обмеженість кола осіб, що утворюють ці потоки. А саме припустити, що в Україні обсяг туристичного потоку є практично незмінним щодо осіб, які його формують. Встановлена циклічність досліджених туристичних потоків з різною тривалістю. Так тривалість циклу внутрішніх потоків туристів складає 4 роки;  туристів – громадян України, які виїжджали за кордон – 2 роки; іноземних туристів – 3-4 роки. Отже, факторами впливу на підвищення рівня економічної безпеки та сталого розвитку туристичної галузі України можливо запропонувати такі: ціни на послуги відпочинку, культури, ресторанів та готелів у внутрішньому туристичному середовищі; рівень доходів населення та валютний курс для зовнішніх туристичних потоків; кількість, якість та рівень екскурсійного обслуговування, як джерело доданої вартості і, як наслідок, додаткових доходів від іноземних туристів, що приїжджають в Україну; можливість фінансового управління циклічністю туристичних потоків в Україні; ефективність державної політики щодо підвищення рівня доходів населення України, з метою забезпечення можливості збільшення кількості осіб, які формують загальний туристичний потік в Україні

Біографія автора

Лідія Анатоліївна Горошко, ДВНЗ «Запорізький національний університет», м.Запоріжжя

д.е.н., доцент, доцент кафедри менеджменту організацій та логістики

Посилання

Програма дій «Порядок денний на ХХІ століття». Ухвалена конференцією ООН з навколишнього середовища і розвитку в Ріо-де-Женейро (саміт «Планета Земля, 1992). – К.:Інтелсфера, 2000. – 359 с.

Шубравська О.В. Сталий економічний розвиток: поняття і напрям дослідження. / О.В.Шубравська // Економіка України. – 2005. – №1. – С.36-42.

Україна у вимірі економіки знань / В.М.Геєць, В.П.Александрова, Ю.М.Бажал та ін.; ред. В.М.Гейця. – К.Основа, 2006. – 592 с.

Данилишин Б.М., Шостак Л.Б. Устойчивое развитие в системе природно-ресурсных ограничений. – К.: 1999.

Трегобчук В. Концепція сталого розвитку для України / В.М.Трегобчук // Вісник НАН. – 2002. – №2. – С.15 – 22.

Економічний розвиток України: інституціональне та ресурсне забезпечення / О.М.Алімов, А.І.Даниленко, В.М.Трегобчук та ін. – К.: Об’єднаний інститут економіки НАН України, 2005. – 540 с.

Хвесик М. Сталий розвиток України: проблеми та перспективи / В.Хвесик // Економіст. – 2011. - №4. – С.8-9.

Шиян Д.В. Сталий розвиток сільського господарства: виникнення, сутність і зміст / Д.В.Шиян // Економіка АПК. – 2006. – №5. – С. 35-41.

Горошкова Л.А. Механізми підвищення економічної безпеки чорної металургії : [монографія] / Л.А. Горошкова. – Запоріжжя: ЗНУ, 2012. – 418 с.

Коренюк П.І. Економічна безпека / П.І.Коренюк, В.П.Волков, Л.А.Горошкова. – Запоріжжя: ЗНУ, 2012. – 86 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-05-19