АДАПТИВНИЙ ХАРАКТЕР ПЛАНУВАННЯ В КОНТЕКСТІ ДІЇ ПРИНЦИПУ ГЕТЕРОГОНІЇ ЦІЛЕЙ СУБ´ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ

Автор(и)

  • Марія Василівна Лелюк Полтавська державна аграрна академія, м. Полтава, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31498/2225-6407.10.2014.35599

Ключові слова:

адаптивне планування, гетерогонія цілей, індикативне планування, стійкий розвиток

Анотація

В статті аналізується необхідність адаптивного характеру планування в умовах, коли цілі інших суб’єктів господарювання не співпадають з цілями досліджуваного господарюючого суб’єкта і можуть суттєво вплинути як на форми та шляхи досягнення, так і на саму спрямованість визначеної ним планової траєкторії розвитку. Доведено, що з позицій розуміння планування як складової процесу управління доцільно розглядати адаптивний характер як рису, притаманну будь-якому виду планування. Наведено аргументи на користь недоцільності виділення адаптивного планування як самостійного різновиду на кшталт оперативно-тактичного та стратегічного планування. Проаналізовано особливості прояву адаптивності планування в умовах гетерогонії цілей господарюючих суб’єктів. Принцип гетерогонії цілей розглядається в статті в двох взаємопов’язаних площинах: з одного боку - як підміна частковими цілями основної цілі діяльності, з іншого боку - як вплив цільових дій інших суб’єктів господарювання на зміну планів досліджуваного суб’єкта. Доведено, що в контексті теорій розвитку адаптивне планування повинно орієнтувати діяльність суб’єктів господарювання не на максимізацію прибутку як часткову ціль, а на забезпечення «економічного виживання» і сталого розвитку – як основну ціль. Підкреслено необхідність розробки системи планових показників, які б дозволили здійснювати кількісний і якісний вимір та моніторинг результатів діяльності суб’єктів господарювання з метою їх адаптації до запланованої траєкторії розвитку, а також адаптувати заплановану траєкторію відповідно до змін внутрішнього і зовнішнього середовища

Біографія автора

Марія Василівна Лелюк, Полтавська державна аграрна академія, м. Полтава

асистент

Посилання

Азовцева И. К. Адаптивный механизм как основополагающий элемент концепции управления экономико-социальными системами / И. К. Азовцева // Библиотека учебной и научной литературы Русского гуманитарного интернет-университета. – [Электронный ресурс] – Режим доступа: http://www.i-u.ru/biblio/archive/azovceva_adaptation_mechanizm.

Алчиан А. Неопределённость, эволюция и экономическая теория / А. Алчиан // Истоки: из опыта изучения экономики как структуры и как процесса / редкол.: Я. И. Кузьминов, В. С. Автономов, О. И. Ананьин и др.– М.: Изд. дом ГУ ВШЭ, 2007. – 533 с.

Ананьин О. И. Онтологические предпосылки экономических теорий. – М.: Институт экономики РАН, 2013. – 50 с.: С.10-11.

Андрійчук Ю. А. Адаптивне планування як об’єктивна необхідність розвитку інноваційної діяльності у конкурентному ринковому середовищі / Ю. А. Андрійчук // Маркетинг та логістика в системі менеджменту: тези доповідей ІХ Міжнародної науково-практичної конференції (Львів, 8-10 листопада 2012 р.). – Львів: Видавництво Львівської політехніки, 2012. – С.13-14.

Виноградова О. Р. Адаптивное планирование объемов выпуска продукции на предприятии / О. Р. Виноградова // Стратегія і механізми регулювання промислового розвитку: Зб. наук. пр. - Донецьк: ІЕП НАНУ, 2010. — С. 235-251.

Лелюк М. В. Планирование как фактор обеспечения устойчивости экономического ценоза / М. В. Лелюк // Новая экономика. - № 2. – 2013. – С.273-276.

Охтень А. А., Виноградова О. Р. Теоретические основы адаптивного планирования производства / А. А. Охтень, О. Р. Виноградова // Науковий вісник ЧДІЕУ № 3 (4), 2009. – С. 101-107.

##submission.downloads##

Опубліковано

2014-05-08