Роль особистості ректора О. С. Тимошенка в розвитку вищої музичної освіти в НМАУ імені П. І. Чайковського: культурологічні виміри

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32461/2226-0285.2.2022.270547

Анотація

Мета роботи – дослідити роль особистості ректора О. С. Тимошенка в становленні та розвитку вищої музичної освіти в межах спочатку Київської консерваторії – згодом Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського (НМАУ) з погляду осягнення культурологічних вимірів процесу. Методологія дослідження містить системний підхід до цілісного окреслення шляхів розвитку вищої музичної освіти в межах НМАУ періоду діяльності ректора О. С. Тимошенка (1983–2004); біографічний метод застосовано для уточнення фактів життєпису та творчих досягнень ректора О. С. Тимошенка протягом його управлінської та науково-педагогічної в академії; культурологічний – для вивчення своєрідності культурно-мистецьких процесів доби; аналітичний метод – для здійснення аналізу й вивчення фактів та встановлення науково обґрунтованих висновків. Наукова новизна полягає в тому, що вперше крізь призму культурологічного виміру досліджено місце й роль творчої особистості ректора НМАУ імені П. І. Чайковського О. С. Тимошенка в становленні та розвитку вищої музичної освіти України кінця XX – початку ХХІ сторіччя. Висновки. У результаті проведеного дослідження встановлено, що управлінська і творча діяльність О. С. Тимошенка на посаді ректора НМАУ імені П. І. Чайковського характеризується як така, що дала змогу досягнути високої продуктивності як у межах закладу вищої освіти, так і на державному рівні, впливаючи на загальний процес становлення і розвитку вищої музичної освіти в Україні. Постать ректора О. С. Тимошенка можна обґрунтовано окреслити як універсальну творчу особистість, оскільки його діяльність поєднувала виконавську, педагогічну, методичну, широку музично-громадську та масштабну організаторську роботу. У діяльності О. С. Тимошенка на посаді ректора імені П. І. Чайковського яскраво відображено прояви спрямованості на будівництво української культури, зокрема у сфері музичної освіти, та її інтеграції в європейський культурний простір на засадах загальносвітових і національних культурних цінностей.

Ключові слова: вища музична освіта, НМАУ імені П. І. Чайковського, ректор О. С. Тимошенко, культурні цінності, євроінтеграція.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-15

Номер

Розділ

Культурологія