Розробка нового покоління оздоровчих нанопродуктів із квасолі та пряних овочів для підприємств ресторанного бізнесу

Raisa Pavlyuk, Viktoriya Pogarskaya, Ludmila Radchenko, Katerina Dudnyk, Тatyana Kotuyk, Anna Radchenko, Leonida Bilenko

Аннотация


Робота присвячена вивченню впливу процесів паротермічної обробки, дрібнодисперсного подрібнення, що супроводжуються процесами механодеструкції, механоактивації, із застосуванням сучасного обладнання на збереження молекул білку квасолі, їх деструкцію, активацію і трансформацію зв'язаних амінокислот в вільну форму та розробці на їх основі нового покоління оздоровчих нанопродуктів для підприємств ресторанного бізнесу (супів – пюре, бутербродних намазок, закусок, білкових паст, начинок, соусів – дипів та ін.) збагачених кріодобавками з пряних овочів


Ключевые слова


механодеструкція; механоактивація; деструкція; активація; трансформація; нанопродукти; наноструктуровані добавки; амінокислотний скор; паротермічна обробка; дрібнодисперсне подрібнення

Полный текст:

PDF (Українська)

Литература


FAO/WHO/UNU Dietary protein quality evalution in human nutrition (2013). Report of an FAO Expert Consultation. FAO food and nutrition paper No. 92. Rome: Food and agriculture organization of the united nations, 66.

Herasymenko, S. S., Herasymenko, V. S. (2013). Statystychna kharakterystyka spozhyvannia produktiv kharchuvannia naselenniam Ukrainy. Statystyka Ukrainy, 2, 28–33.

Pavlyuk, R., Pogarska, V., Kotuyk, Т., Pogarskiy, A., Loseva, S. (2016). The influence of mechanolysis on the activaton of nanocomplexes of heteropolysaccharides and proteins of plant biosystems in developing of nanotechnologies. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (11 (81)), 33–39. doi: 10.15587/1729-4061.2016.70996

Pavlyuk, R., Pogarska, V., Balabai, K., Pavlyuk, V., Kotuyk, Т. (2016). The effect of cryomechanodestruction on activation of heteropolysaccaride-protein nanocomplexes when developing nanotechnologies of plant supplements. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 4 (11 (82)), 20–28. doi: 10.15587/1729-4061.2016.76107

Pavlyuk, R., Pogarska, V., Matsipura T., Maksymova, N. (2015). Development of nanotechnology of fine frozen champignon puree (agaricus bisporus). Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 6 (10 (77)), 24–28. doi: 10.15587/1729-4061.2015.56145

Pavlyuk, R., Pogarska, V., Yurieva, O., Skripka, L., Abramova, T. (2016). Technology of healthy processed cheese products without melting salts with the use of freezing and non-fermentative catalysis. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 5 (11 (83)), 51–61. doi: 10.15587/1729-4061.2016.81415

Pavlyuk, R., Pogarskаya, V., Radchenko, L., Yurieva, O., Hasanova, H., Abramova, T., Kolomiiets, T. (2015). The development of technology of nanoextracts and nanopowders from herbal spices for healthful products. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 3 (10 (75)), 54–59. doi: 10.15587/1729-4061.2015.43323

Pavlyuk, R., Pogarska, V., Mikhaylov, V., Bessarab, O., Radchenko, L., Pogarskiy, A. et. al. (2018). The study of bas complex in chlorophyll­containing vegetables and development of health­improving nanoproducts by a deep processing method. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2 (11 (92)), 48–56. doi: 10.15587/1729-4061.2018.127158

Galland, L. (2013). Functional Foods: Health Effects and Clinical Applications. Encyclopedia of Human Nutrition, 366–371. doi: 10.1016/b978-0-12-375083-9.00130-6

Tur, J. A., Bibiloni, M. M. (2016). Functional Foods. Encyclopedia of Food and Health, 157–161. doi: 10.1016/b978-0-12-384947-2.00340-8

James, S. J., James, C. (2014). Chilling and Freezing. Food Safety Management, 20, 481–510. doi: 10.1016/b978-0-12-381504-0.00020-2

Shi, L., Li, W., Sun, J., Qiu, Y., Wei, X., Luan, G. et. al. (2016). Grinding of maize: The effects of fine grinding on compositional, functional and physicochemical properties of maize flour. Journal of Cereal Science, 68, 25–30. doi: 10.1016/j.jcs.2015.11.004

Balaz, P. (2010). Mechanochemistry in Nanoscience and Minerals Engineering. Woodhead Publishing Limited, 400.

Roberfroid, M. B. (2002). Global view on functional foods: European perspectives. British Journal of Nutrition, 88 (2), 133–138. doi: 10.1079/bjn2002677

Weststrate, J. A., van Poppel, G., Verschuren, P. M. (2002). Functional foods, trends and future. British Journal of Nutrition, 88 (2), 233–235. doi: 10.1079/bjn2002688

Mine, Y., Li-Chan, E., Jiang, B. (2010). Bioactive proteins and peptides as functional foods and nutraceuticals. Wiley-Blackwell. A John Wiley & Sons, Inc., Publication, 2039. doi: 10.1002/9780813811048

Phillips, G. O., Williams, P. A. (2011). Handbook of food proteins. Woodhead Publishing Limited, 419. doi: 10.1533/9780857093639

McNeill, S., Monroe, A. (2008). High-quality protein promotes optimal health. Diet. Health. Nutrition, 19–21.

Kaprel'yants, L. V. (2015). Prebiotiki: khimiya, tekhnologiya, primenenie: monografiya. Kyiv: EnterPrint, 252.

Gibson G., Roberfroid M. Handbook of Prebiotics. Vol. 4. London: CRS Press, 2008. Р. 22–42.

Sousa V. M. C. de, Santos E. F. dos, Sgarbieri V. C. The Importance of Prebiotics in Functional Foods and Clinical Practice // Food and Nutrition Sciences. 2011. Vol. 2, Issue 2. P. 133–144. doi: 10.4236/fns.2011.22019


Пристатейная библиография ГОСТ


FAO/WHO/UNU Dietary protein quality evalution in human nutrition. Report of an FAO Expert Consultation. FAO food and nutrition paper No. 92. Rome: Food and agriculture organization of the united nations, 2013. 66 p.

Герасименко С. С., Герасименко В. С. Статистична характеристика споживання продуктів харчування населенням України // Статистика України. 2013. № 2. С. 28–33.

The influence of mechanolysis on the activaton of nanocomplexes of heteropolysaccharides and proteins of plant biosystems in developing of nanotechnologies / Pavlyuk R. et. al. // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2016. Vol. 3, Issue 11 (81). P. 33–39. doi: 10.15587/1729-4061.2016.70996 

The effect of cryomechanodestruction on activation of heteropolysaccaride-protein nanocomplexes when developing nanotechnologies of plant supplements / Pavlyuk R. et. al. // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2016. Vol. 4, Issue 11 (82). P. 20–28. doi: 10.15587/1729-4061.2016.76107 

Розробка нанотехнології дрібнодисперсного замороженого пюре із грибів шампіньйонів (Agaricus Bisporus) / Павлюк Р. Ю. та ін. // Східно-Європейський журнал передових технологій. 2015. Т. 6, № 10 (78). С. 24–28. doi: 10.15587/1729-4061.2015.56145

Technology of healthy processed cheese products without melting salts with the use of freezing and non-fermentative catalysis / Pavlyuk R. et. al. // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2016. Vol. 5, Issue 11 (83). P. 51–61. doi: 10.15587/1729-4061.2016.81415 

Розробка технології наноекстрактів та нанопорошків із прянощів для оздоровчих продуктів / Павлюк Р. Ю. та ін. // Східно-Європейський журнал передових технологій. 2015. Т. 3, № 10 (75). С. 54–59. doi: 10.15587/1729-4061.2015.43323 

The study of bas complex in chlorophyll­containing vegetables and development of health­improving nanoproducts by a deep processing method / Pavlyuk R. et. al. // Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2018. Vol. 2, Issue 11 (92). P. 48–56. doi: 10.15587/1729-4061.2018.127158 

Galland L. Functional Foods: Health Effects and Clinical Applications // Encyclopedia of Human Nutrition. 2013. P. 366–371. doi: 10.1016/b978-0-12-375083-9.00130-6 

Tur J. A., Bibiloni M. M. Functional Foods // Encyclopedia of Food and Health. 2016. P. 157–161. doi: 10.1016/b978-0-12-384947-2.00340-8 

James S. J., James C. Chilling and Freezing // Food Safety Management. 2014. Vol. 20. P. 481–510. doi: 10.1016/b978-0-12-381504-0.00020-2 

Grinding of maize: The effects of fine grinding on compositional, functional and physicochemical properties of maize flour / Shi L. et. al. // Journal of Cereal Science. 2016. Vol. 68. P. 25–30. doi: 10.1016/j.jcs.2015.11.004 

Balaz P. Mechanochemistry in Nanoscience and Minerals Engineering. Woodhead Publishing Limited, 2010. 400 р.

Roberfroid M. B. Global view on functional foods: European perspectives // British Journal of Nutrition. 2002. Vol. 88, Issue 2. P. 133–138. doi: 10.1079/bjn2002677 

Weststrate J. A., van Poppel G., Verschuren P. M. Functional foods, trends and future // British Journal of Nutrition. 2002. Vol. 88, Issue 2. P. 233–235. doi: 10.1079/bjn2002688 

Mine Y., Li-Chan E., Jiang B. Bioactive proteins and peptides as functional foods and nutraceuticals. Wiley-Blackwell. A John Wiley & Sons, Inc., Publication, 2010. 2039 p. doi: 10.1002/9780813811048 

Phillips G. O., Williams P. A. Handbook of food proteins. Woodhead Publishing Limited, 2011. 419 p. doi: 10.1533/9780857093639 

McNeill S., Monroe A. High-quality protein promotes optimal health // Diet. Health. Nutrition. 2008. P. 19–21.

Капрельянц Л. В. Пребиотики: химия, технология, применение: монография. Киев: ЭнтерПринт, 2015. 252 c.

Gibson G., Roberfroid M. Handbook of Prebiotics. Vol. 4. London: CRS Press, 2008. Р. 22–42.

Sousa, V. M. C. de, Santos, E. F. dos, Sgarbieri, V. C. (2011). The Importance of Prebiotics in Functional Foods and Clinical Practice. Food and Nutrition Sciences, 2 (2), 133–144. doi: 10.4236/fns.2011.22019 





DOI: https://doi.org/10.15587/2313-8416.2018.131486

Ссылки

  • На текущий момент ссылки отсутствуют.




Copyright (c) 2018 Raisa Pavlyuk, Viktoriya Pogarskaya, Ludmila Radchenko, Katerina Dudnyk, Тatyana Kotuyk, Anna Radchenko, Leonida Bilenko

Creative Commons License
Эта работа лицензирована Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2313-8416 (Online), ISSN 2313-6286 (Print)