DOI: https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.47202

Mathematical modeling of polyphenolic additive made from grape stone with for meet products

Інна Олександрівна Літвінова, Георгій Миколаєвич Станкевич, Оксана Миколаївна Савінок

Abstract


In the article the optimal parameters are defined to obtain polyphenol additive made from grape stone of antioxidant purpose – "Maltovyn" by the method of mathematical planning of multifactor experiments. Research is conducted under the matrix of D-quadratic optimal plan of experiments. The results of microwave extraction process of phenolic compounds with maximum antioxidant activity are obtained. It was established that the selected model provides a set of detection values that minimize divergence of calculated and experimental data


Keywords


mathematical modeling; multifactor experiment; optimization; complex additive; antioxidant; polyphenolic compounds

References


Denisovich, Y. Y., Furrow, A. V., Mandro, N. M. (2012). Development of technology-enriched meat products functional orientation: Bulletin of the Altai State Agrarian University, 92 (6), 83–87.

Zolotokopova, S. V., Protalinskiy, O. M., Luchsheva, I. S. (2011). Mathematical modeling of multicomponent formulations new products from low-value fish species: Herald ASTU. Ser.: Fisheries., 1, 110–115.

Tsibizova, M. E., Kilmann, A. A. (2013). The concept of a balanced diet and designing functional products of aquatic organisms: Herald ASTU. Ser.: Fisheries, 26 (3), 173–178.

Maksimov, I. V. (2013). Development of functional meat products with complex prebiotic supplements sorption orientation: The young scientist, 10, 251–256.

Hartman, К., Letsky, Е., Schaefer, B. (1977). Planning for the experiment in the study of processes. Moscow.: Mir., 655.

Ostapchuk, N. V., Kaminsky, V. D., Stankevich, G. N., et. al (1992). Mathematical planning processes of food production: Sat. tasks: Proc. Benefit. K.: High school., 175.

Savіnok, O. M., Lіtvіnova, І. O., Burdo, О. G., Каpetula, S. М. (2013). Pat. 79379 UA, МPК 51 С 11 В 1/10 (2006.01). Method of obsession the extract from grape seeds – applicant and patent holder Odessa national academy of food technologies. – № 201210165; appl. 27.08.2012; publ. 25.04.2013, Bull., 8.


GOST Style Citations


1. Денисович, Ю. Ю. Разработка технологии обогащенных мясных продуктов функциональной направленности [Текст] / Ю. Ю. Денисович, А. В. Борозда, Н. М. Мандро // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. – 2012. – T. 92. – № 6. – С. 83–87.

2. Золотокопова, С. В. Математическое моделирование рецептур нових поликомпонентных продуктов из малоценных видов рыб [Текст] / С. В. Золотокопова, О. М. Проталинский, И. С. Лучшева, Е. Ю. Лебедева // Вестник АГТУ. Сер.: Рыбное хозяйство. – 2011. – № 1. – С. 110–115.

3. Цибизова, М. Е., Кильмаев, А. А. Концепция рационального питания и проектирование функциональных продуктов из гидробионтов [Текст] / М. Е. Цибизова, А. А. Кильмаев // Вестник АГТУ. Сер.: Рыбное хозяйство. – 2013. – T. 26. – № 3. – С. 173–178.

4. Максимов, И. В. Разработка функциональных мясных изделий с использованием комплексных добавок пребиотически-сорбционной направленности [Текст] / И. В. Максимов и др. // Молодой ученый. – 2013. – №10. – С. 251–256.

5. Хартман, К. Планирование эксперимента в исследовании технологических процессов [Текст] / К. Хартман, Э. Лецкий, В. Шефер. – М.: Мир, 1977. – 655 с.

6. Остапчук, Н. В. Математическое планирование процессов пищевых производств: Сб. задач: Учеб. пособие [Текст] / Н. В. Остапчук, В. Д. Каминский, Г. Н. Станкевич, В. П. Чучуй, под ред. Н. В. Остапчука. – К.: Вища школа, 1992. – 175 с.

7. Савінок, О. М. Пат. 79379 Україна, МПК 51 С 11 В 1/10 (2006.01). Спосіб одержання екстракту з виноградного насіння [Текст] / Савінок О. М., Літвінова І. О., Бурдо О. Г., Капетула С. М. – заявник і патентовласник Одеська національна академія харчових технологій. – № 201210165; заявл. 27.08.2012; опубл. 25.04.2013, Бюл. № 8.







Copyright (c) 2015 Інна Олександрівна Літвінова, Георгій Миколаєвич Станкевич, Оксана Миколаївна Савінок

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

ISSN 2313-8416 (Online), ISSN 2313-6286 (Print)